Презентація "Роль ферментів у забезпеченні процесів метаболізму клітини"

Про матеріал
Презентація "Роль ферментів у забезпеченні процесів метаболізму клітини" ознайомлення із властивостями ферментів; формуванням уявлення про роль ферментів у клітинах. Презентація має питання для перевірки домашнього завдання, узагальнення вивченого матеріалу та гру для закріплення вивченого матеріалу..розширити знання про функціональне значення ферментів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль ферментів у забезпеченні процесів метаболізму клітини Навчальна дисципліна «Біологія» спеціальність:«лікувальна справа» «сестринська справа» Викладач біології Лиса О.М. ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ МЕДИЧНИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Номер слайду 2

Російський фізіолог І.П.Павлов назвав ферменти «Носіями життя». Історія відкриття Вперше ферменти були відкриті російським хіміком К.С.Кирхгофом в 1814 році.

Номер слайду 3

Ферменти від латинського «ферментум» - закваска. спеціальні білки, які знаходяться у всіх живих клітинах, та відіграють роль біологічних каталізаторів. Вони безпосередньо реалізують генетичну інформацію і впливають на всі процеси обміну речовин і енергії в живих організмах.

Номер слайду 4

1. Висока специфічність їх дії. Вони значно еффективніші (в1015 раз) небіологічних каталізаторів. 2. Термолабільність ферментів. 3. Залежність їх дії від зна- чення рН середовища і t °C. 4. Мають вплив активаторів і інгібіторів. Властивості ферментів:

Номер слайду 5

Фермент + субстрат = фермент + продукти реакції Ферменти– каталізатори, які прискорюють біохімічні реакції. Ферменти діють на відповідні субстрати (речовини). Властивості ферментів:

Номер слайду 6

Властивості травних ферментів Ферменти слюни діють на складні вуглеводи, вони преретворють крохмаль в глюкозу: крохмаль нерозчинним, він не может всмоктатися в кров, а глюкоза може. Ферменти ротової порожнини діють в слаболужному або нейтральному середовищі, ферменти шлунка – в кислому, кишкові ферменти – в слаболужному середовищі. Ферменти слюни діють на крохмаль, ферменти шлункового соку – на білки, ферменти кишкового соку – на білки, жири, вуглеводи. Ферменти розчеплюють ці речовини до мономерів.

Номер слайду 7

Ферменти Прості . Складні Білковий компонент небілкова частина кофермент Білковий компонент апофермент + індукуючі конститутивні біосинтез яких активується під впливом відповідних субстратів постійно присутні в клітинах апофермент

Номер слайду 8

Принцип дії ферментів Фермент і субстрат підходять один до одного «як ключ до замка» Субстрат - речовина на як діє фермент Фермент

Номер слайду 9

Практичне застосування Пивоваріння Текстильна Хлібопекарська Оцукрювання крохмалю Видалення крохмалю, який наноситься на нитки під час шліфування Хліб краще рум’яниться і довше не черствіє Амілази

Номер слайду 10

Протеази(розщеплюють білки) Пивоваріння М’ясна Фармацептична Етапи процесу пивоваріння, які регулюють якість піни Пом’якше-ння м’яса Добавки до зубних паст для видалення зубного нальоту Папаїн .

Номер слайду 11

Фіцин Змивання желатину з використаної плівки для того, щоб видалити срібло на ній Трипсин Харчове виробництво продуктів дитячого харчування Ренін Сироваріння - скисання молока (отримання згустка казеїна)

Номер слайду 12

Пепсин Харчова Фармацептична Виробництво «готових» каш Препарати, які використовуються в харчуванні (додаток до дії пепсину в шлунку) Каталаза Харчова Резинова Видалення перекисі водню Отримання із перекисі водню кисню для перетворення латексу в губчату резину

Номер слайду 13

Бактеріальні протеази Прання Шкірна Текстильна Харчова Пральні порошки з ферментними добавками Видалення волосся - спосіб,при якому, не пошкоджуються ні волосся, ні шкіра Видалення шерсті із овечих шкір Отримання білкових гідролізатів (для виробництва кормів)

Номер слайду 14

Класифікація ферментів Всі ферменти поділять на 6 класів: КФ1: Оксидоредуктази - прискорюють реакції окислення-відновлення; КФ2: Трансферази - прискорюють реакції переносу функціональних груп і молекулярних залишків; КФ3: Гідролази – прискорюють реакції гідролітичного розкладу субстратів; КФ4: Ліази – прискорюють негідролітичне відщеплення від субстратів деяких груп атомів з утворенням подвійного зв’язку; КФ5: Ізомерази – прискорюють просторові або структурні перебудови в межах однієї молекули; КФ6: Лігази – прискорюють реакції синтезу і розпаду багатих енергією зв’язків.

Номер слайду 15

« Фермент - каталаза» Лабораторна робота Мета : Виявити вміст і вияснити роль ферментів в клітинах. Порівняти активність ферментів в живих і мертвих тканинах рослин і тварин. Зробити висновок про значення ферменту каталази в клітинах рослин і тварин.

Номер слайду 16

Прилади матеріали Свіжий 3% розчин перекисі водню, чашка Петрі, пінцет, тканини рослин (кусочки сирої і вареної картоплі) і тваринних (кусочки сирої і вареної печінки), пісок.

Номер слайду 17

Хід роботи Теоретична частина. Одна із найважливіших функцій білків – каталітична. Біологічний каталізатор (фермент) пришвидшує всі біохімічні процеси в організмі. Речовини, на які діють ферменти називаються субстратами. Структура молекули ферменту і субстрату повинні точно відповідати один одному, цим і пояснюється специфічність їх дії. Каталітична функція білка пов’язана з його третинною структурою. Каталітичною активністю володіє лише невелика частина молекули ферменту - активний центр. Під виливом різних факторів видозмінюється структура молекули білка, її конфігурація і фермент можуть втрачати свою активність. Прикладом впливу на біохімічному процесі в організмі є фермент каталаза. Ферменти є в кожній тваринні і рослинні клітині.

Номер слайду 18

Каталаза знаходиться в (пероксисомах). Які мають овальну форму, зернисту структуру, знаходяться в цитоплазмі. Пероксисоми мають розмір 0,3–1,5 мкм. І містять в середині кристалічні ферменти

Номер слайду 19

Фермент каталаза каталізує розщеплення перексиду водню (Н2О2) з утворенням молекул води і кисню. Розщеплюючи Н2О2, каталаза відіграє захисну роль. Вона знезаражує яд для клітини (перексид водню), який безперервно утворюється в клітині в процесі життєдіяльності. Активність ферменту дуже висока: при 0°С – 1 молекула каталізатора розкладає за 1 секунду до 40 000 молекул Н2О2.

Номер слайду 20

1. Що таке ферменти? Перечисліть властивості ферментів. 2. В чому виражається специфічність ферментів? 3. Що лежить в основі механізму взаємодія субстрату і ферменту? 4. Яка роль ферменту каталази в клітинах? Дайте відповідь на питання ’ ”’” ти

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ярош Юрій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
26517
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку