Презентація "Шарль Бодлер "Альбатрос"

Про матеріал
Презентація містить опис життєвого і творчого шляху французького поета Шарля Бодлера, аналіз його вірша "Альбатрос". Для створення зорових асоціації можна знайти в інтернеті і добавити до презентації кроссенси за біографією Бодлера, за збіркою "Квіти зла", за віршем "Альбатрос".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Шарль Бодлер Збірка «Квіти зла»

Номер слайду 3

Ознайомитися з життєвим і творчим шляхом французького поета Шарля Бодлера; зробити аналіз його вірша «Альбатрос».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

(1821-1867)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Шарль П’єр Бодлер народився 9 квітня 1821 в Парижі в сім’ї сенатора. Коли Шарлю ще не було шести років, його батько, який, був на 34 роки старший за свою дружину, помер. А мати вийшла заміж за командира батальйону Жана Опіка, з яким Бодлер не знайшов спільної мови.

Номер слайду 8

У 1833 сім’я переїхала в Ліон, а хлопчика віддали на навчання в пансіон (інтернат). Після його закінчення послідували роки навчання в Ліонському Королівському коледжі і Паризькому коледжі Святого Людовіка. Правда, з останнього Бодлер був з ганьбою виключений за погану успішність. Саме в цей час він і шокував своїх рідних заявою про те, що бажає присвятити своє життя літературі.

Номер слайду 9

Щоб наставити сина на шлях істинний батьки відправляють Шарля в подорож до Індії. Правда, вже через два місяці, так і не допливши до місця призначення, Бодлер повернувся на батьківщину. Але ця коротка подорож знайшла відображення у творах поета.

Номер слайду 10

Незабаром після повернення Шарль вступив в право успадкування і почав дуже швидко і бездумно витрачати батьківські гроші. Матері не залишалося нічого іншого, як відсудити спадок собі, у результаті чого юнак зміг отримувати лише невелику щомісячну суму на кишенькові витрати. Для нього це був удар.

Номер слайду 11

Але життя багатого ледаря дало свої плоди і стало початком творчого шляху Бодлера. Його перші вірші («Малабарська дівчина», «Дама креолка», «Дон Жуан у пеклі») були надруковані в журналі «Артист» за 1843-44 рр. За віршами пішов ряд статей, присвячених живопису Делакруа і Давида. А через кілька років в друк вийшли збірка «Штучний рай», що оповіда про вплив наркотиків на життя і творчість.

Номер слайду 12

В історію літератури Шарль Бодлер увійшов, як автор поетичної збірки «Квіти зла», виданої в червні 1857.

Номер слайду 13

Коли з'являється поет на цьому світі, Його родителька від розпачу й журби На Бога кидає прокльони ядовиті, І співчутливо Бог приймає ті клятьби: Чом народила я цей поглум? Чи не краще На світ спровадити гадюк ціле кубло? Будь прокляте моє кохання негодяще І лоно трепетне, що блазня зачало!

Номер слайду 14

Номер слайду 15

«Квіти зла» - це збірка поезій Шарля Бодлера, опублікована в 1857 році. Збірка містила вірші, написані з 1840 по 1857 рр. Перше видання збірки накладом 1100 примірників поступило в продаж 25 червня. 5 липня в газеті «Ле Фігаро» з’явилася критична стаття, що оголошувала збірку аморальною. 14 липня в газеті «Ле Монтюр універсал» надрукували схвальний відгук щодо збірки.

Номер слайду 16

Праця над збіркою тривала все поетове життя. У листі до нотаріуса Анселло Бодлер так писав про свою збірку: "Чи треба Вам говорити... що в цю жорстоку книгу я вклав усе своє серце, усю свою ніжність, усю свою релігію (вивернуту), усю свою ненависть? Збірка епатувала французьку громадськість, викликавши захоплення в одних і обурення в інших. На хвилі обурення автор і видавець були покарані французьким судом за образу громадської моралі. Бодлера оштрафували на 300 франків.

Номер слайду 17

У 1861 році примірником у 1500 екземплярів вийшло друге видання, з якого вилучили 6 віршів ( тільки в 1949 році дозволили надрукувати) і додали 32 нових. Третє видання вийшло 1868 року в Брюсселі вже після смерті автора. Поет присвятив «Квіти зла» своєму вчителю і другу Теофілю Готьє: «Бездоганному поетові, досконалому чудотворцеві французької літератури, моєму дорогому і шановному вчителеві і другові Теофілю Готьє з найглибшою відданістю присвячую ці хворобливі квіти. Ш. Б.».

Номер слайду 18

Автор – Шарль Бодлер Рік видання – 1857 Літературний рід: лірика Присвята:ТеофілюГотьє Стиль: символізм Провідний мотив збірки: трагічна несумісність дійсності та ідеалу. Провідна тема: стосунки Поета та Юрби.

Номер слайду 19

Ліричний герой особистість, здатна силою уяви змінити світ; філософ; любитель життя; бунтар духу; невтомний шукач високих істин; людина із хворобливим сприйняттям світу; мрійник, самітник; поєднання тваринного і людського, тілесного та духовного, того, що йде від Бога та того, що йде від Сатани.

Номер слайду 20

Уже за назвами цих циклів ми можемо визначити, що у збірці йдеться про блукання у світі зла в пошуках ідеалу стражденної душі, яка підіймається на бунт і зрештою гине.

Номер слайду 21

Тематика збірки– утвердження неморальності Краси («Гімин Красі»);– ностальгія, туга за «втраченим раєм»;– конфлікт митця і суспільства («Альбатрос», «Лебідь», «Сплін»); – пошуки ідеалу та невідомого («Подорож») Композиція: присвята, вступ та 6 циклів

Номер слайду 22

Збірка «Квіти зла» Ш. Бодлера відкрила нову сторінку світової поезії. Бодлер вперше поставив проблему співвідношення дійсності й ідеалу в залежність від розуміння прекрасного самою творчою особистістю. Завдання мистецтва він убачав у тому, щоб відтворити боротьбу добра і зла, яка відбувається в душі людини. Прояви добра і зла, «внутрішнього пекла» і «сучасної краси» є провідними мотивами збірки.

Номер слайду 23

У 1865 році Бодлер поїхав до Бельгії, де провів два з половиною роки, незважаючи на огиду до нудного бельгійського життя і на погіршення здоров’я. У 1866 році Шарль-П’єр Бодлер хвороба загострюється. Останній рік життя провів у лікарні Парижа, де і помер 31 серпня 1867р.

Номер слайду 24

бунтівник романтик король поетів денді самотній предтеча символізму великий поет дослідник природи зла митець-новатор

Номер слайду 25

Погляньте уважно на роботу експресіоніста Анрі Матісса. Кажуть, очі – душа людини. Матісс бачив Бодлера вольовим, рішучим, нескореним. Та душу автор портрета приховав від людей. Дивлячись на портрет Ш. Бодлера, які факти його біографії ви пригадували? Чому? Щоб ви на місці художника намалювали в очах, аби цей вираз передав його почуття?

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Традиційність і своєрідність вирішення проблеми “поет і натовп” у поезії “Альбатрос”

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Альбатрос Альбатрос втратив міць, крило схоже на поламане весло – жертва насилля Поет не знаходить розуміння серед людей і тому не може злетіти думкою, а «волочить… крила велетня по землі» Зміни в образі Переростає в романтичний образ-символ поета і його долі в людському вирі життя На першому плані

Номер слайду 31

А. Альбатрос 1. Людська доля Б. Моряки 2. Життя В. Море 3. Життєві негаразди Г. Корабель, човен 4. Поет Д. Грім,гроза 5. Натовп

Номер слайду 32

А. Альбатрос 4. Поет Б. Моряки 5. Натовп В. Море 2. Життя Г. Корабель, човен 1. Людська доля Д. Грім,гроза 3. Життєві негаразди

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Образ Альбатроса У НЕБІ НА ПАЛУБІ величний ясних висот владика велетень плавець повітряний пролітає приборкане крило знесилено ступає зборканий каліка незграбний і смішний кульгає Альбатрос - гордий і сильний птах, народжений для волі. У небі він почувається володарем, а на землі – блазнем.

Номер слайду 35

Вірш «Альбатрос» Альбатрос і матроси Альбатрос – образ-символ. У вірші протиставлені високе і низьке, небесне і земне, поезія і проза. Добро і зло – рушії життя. Символічний план Поет і натовп Реальний план

Номер слайду 36

Незграба немічний Поет-юрба Поет як альбатрос Король блакиті Повторення «о» Повторення «л» 1- епітет; 2- антитеза; 3- порівняння; 4- метафора; 5- асонанс; 6- алітерація

Номер слайду 37

У творчості Бодлера поєдналися романтичні та символічні елементи; Вірші збірки мають двопланову структуру, де на передньому плані зображені предмети, явища, конкретні деталі, за якими прихована ідея, абстракція, що перетворює конкретні образи на символи; Автор утверджує велич людської душі, що прагне високого ідеалу, краси, духовності, а натовп не розуміє цих поривань – духовність беззахисна перед грубою реальністю

Номер слайду 38

Ознайомитися з життєвим і творчим шляхом французького поета Шарля Бодлера; зробити аналіз його вірша «Альбатрос».

Номер слайду 39

Номер слайду 40

С.155, 156, 157-158, читання віршів, аналіз.

Номер слайду 41

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%B8_%D0%B7%D0%BB%D0%B0 https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%96%D0%B7%D0%BC_%D1%83_%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D1%96 https://dovidka.biz.ua/bodler-biografiya-skorocheno/

ppt
Додано
21 лютого
Переглядів
443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку