Презентація "Сім природних чудес України"

Про матеріал

Презентація представляє матеріал про найунікальніші місця нашої чудової країни, які визначались за інтернет -голосуванням та голосуванням серед експертів в ході акції "Сім природних чудес України".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна, рідний край, поле, річка, синій гай. Любо стежкою іти – тут живемо я і ти!

Номер слайду 2

АСКАНІЯ – НОВА ГРАНІТНО-СТЕПОВЕ ПОБУЖЖЯ ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН МАРМУРОВА ПЕЧЕРА «ПОДІЛЬСЬКІ ТОВТРИ» ОЗЕРО СВІТЯЗЬ ОЗЕРО СИНЄВИР

Номер слайду 3

Біосферний заповідник "Асканія-Нова" імені Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна - одне з 7 природних чудес України, що входить в сотню найбільш відомих заповідних територій планети, вже відсвяткував своє сторіччя.

Номер слайду 4

Розташований в смт Асканія-Нова Чаплинського району Херсонської області Заснований в 1898 році Фрідріхом Фальц-Фейном. Площа заповідника 33 307 га його називають „Райським садом”

Номер слайду 5

Природним ядром біосферного заповідника є заповідний цілинний степ площею 11 054 га. Тут росте 478 видів квітів і трав. Степ нагадує ковиловий килим

Номер слайду 6

Дендрологічний парк - перший на європейському континенті великий зрошувальний парк, В ньому зібрано дерева та кущі із різних кліматичних зон світу. На Всесвітній виставці його було нагороджено золотою медаллю.

Номер слайду 7

Асканійський зоопарк , там живуть 109 видів, підвидів і порід тварин з різних континентів, 60 видів птахів. 32 види тварин занесені до Червоної книги України ,27 видів занесені до Міжнародної Червоної книги

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Регіональний ландшафтний парк на північному заході Миколаївської області .Природний комплекс, одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала в морські глибини протягом 60 мільйонів років.

Номер слайду 10

Утворений в 1994 р Площа парку 6267 га. Це-залишки древніх гір, які утворюють прямовислі скелі каньйону. Долини Південного Бугу і острови зайняті заплавними лісами й луками.

Номер слайду 11

На території ландшафтного парку росте близько 900 видів рослин, 26 з яких занесені до Червоної книги України.

Номер слайду 12

Тут мешкають не менше 9000 видів комах (56 видів занесено до Червоної книги України) і близько 300 видів хребетних тварин (46 видів занесено до Червоної книги України). Серед них слід особливо виділити унікальний комплекс риб.

Номер слайду 13

Дністровський каньйон-відрізок Дністра у 250км. Дністер тече по каньйоноподібній долині,утворюючи багато меандрів- фантастичних звивів . (Вінницька, Хмельницька, Тернопільська області)

Номер слайду 14

Численні притоки впадаючи в Дністер утворюють водоспади, найвищий серед яких, Джуринський, є найбільшим рівнинним водоспадом в Україні (16 м).

Номер слайду 15

Високі скелясті береги Дністра поросли лісами, з-під скель витікають численні джерела. У долині річки і в прибережних скелях немало печер.

Номер слайду 16

Мармурова печера - унікальна карстова печера утворена з вапняку протягом сотень тисяч років, відкрита в 1987 році. Знаходиться в семи кілометрах від Алушти на одному з плато Чатир-Дагу на висоті 1000 метрів над рівнем моря.

Номер слайду 17

Складається з трьох частин: Головної галереї, Нижньої і бічного «Тигрового ходу». Величезних розмірів галереї натіканнями поділяються на окремі зали. Довжина розвіданих ходів – 2050 м, глибина - 60 м.

Номер слайду 18

Галерея казок, шириною - 20 м прикрашена сталактитами, сталагмітами, натічними драпіровками, що своїми контурами дивно нагадують казкових героїв - Слоненя та Мамонта, голову Господаря печери, Діда Мороза, Царівну-жабу... Ці фігури створені протягом мільйонів років краплинами води, а не руками талановитого скульптора.

Номер слайду 19

Унікальність Мармурової печери принесла їй світову популярність. Вона належить до п'ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети, є однією з найвідвідуваніших печер Європи.

Номер слайду 20

Національний природний парк „Подільські Товтри” створено Указом Президента України в 1996 році загальною площею 261316 гектарів в Хмельницькій області. Товтри – це місцева назва скелястої дугоподібної гряди, висота якої сягає в середньому 400 метрів над рівнем моря.

Номер слайду 21

Мальовничі гори не тектонічного, а органічного походження, закам’янілий кораловий риф давно неіснуючого моря. Аналогів їм немає більше ніде у світі! Довжина їх з північного сходу до південного заходу 250 кілометрів.

Номер слайду 22

Рослинний світ товтр різноманітний і унікальний – росте майже 1700 видів рослин, фауна налічує 55 видів ссавців, 214 птахів, 10 плазунів. Товтри – район карстовий, тут багато печер і гротів, а де печери – там і кажани.

Номер слайду 23

Особливу цінність і значимість парку складає запас мінеральних вод"Нафтуся“, "Миргородська". У парку діють туристичні маршрути: піші та кінні, водні, лижні, автомобільні та велосипедні.

Номер слайду 24

Озеро Світязь – найбільше, найглибше й одне з найчистіших озер природного походження в Україні. Входить до групи Шацьких озер. Живиться артезіанськими джерелами.

Номер слайду 25

Площа озера – 26 кв.км, довжина понад 9 км, ширина – майже 5км,протяжність берегової лінії –понад 30 км,прозорість води вглиб до 8 м, максимальна глибина – 58,4 м. У вітряну погоду хвилі тут досягають півтораметрової висоти. Світязь схожий на море

Номер слайду 26

Вода тут надзвичайно прозора і м'яка- містить йод, срібло,гліцерин. Живильною водою Світязя лікували поранених у другій світовій війні радянських воїнів.

Номер слайду 27

В озері є різна риба: вугор, сом, щука, окунь, судак, лящ. Майже уздовж всієї берегової смуги озера ростуть ліси, де багато чорниці, ожини, грибів.

Номер слайду 28

Найбільше озеро ЗакарпаттяСинєвир знаходиться у Міжгірському районі Закарпатської області, є однією з візитних карток Українських Карпат. Його ще називають "Морським Оком", Перлиною Карпат

Номер слайду 29

Озеро розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, має середню площу 4-5 гектарів, його середня глибина 8-10 м, максимальна —22м. Воно утворилося в результаті потужного зсуву, викликаного землетрусом, близько 10 тисяч років тому.

Номер слайду 30

Краєвиди відзначаються мальовничістю,величніст Стрімкі схили, вкриті стрункими 150-річними ялинами, спадають до водної поверхні. Посередині озера розмістився, немов зіниця блакитного ока, невеликий острівець. Звідси і народна назва озера — Морське око.

Номер слайду 31

Згідно з легендою, мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь на місці, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, за наказом графа було вбито кам’яною брилою.

Номер слайду 32

Скульптурна дерев’яна композиція «Синь і Вир» (скульптори Іван Бродин і Михайло Санич 1984 рік). Висота монументу становить 13 метрів. Відображаючись у воді, він сприймається таємниче, як чудова казка про безсмертне кохання.

Номер слайду 33

Для збереження цього природного дива Карпатських верховин було організовано національний природний парк “Синевир” площею 40 400 га. Тут охороняється понад 10 000 рослин, 43 види ссавців, 91 вид птахів, 12 видів земноводних, 24 види риб.

Номер слайду 34

Якщо ти любиш рідний край, то уві сні до тебе линуть п’янкий бузок і та калина, що біля хати, пригадай. Якщо ти любиш рідний край, клин журавлиний крає серце, і по-сирітському озерце благає: «Нас не забувай!» Якщо ти любиш рідний край, стають нестерпними розлуки, бо кличе липа й спраглі луки… Ти їх у спогад заховай.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Яковенко Жанна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
6344
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку