Презентація "Сторінки історії Запоріжжя"

Про матеріал

Поглибити знання учнів про історію Запорізького краю, про джерела створення легенд і переказів, пов 'язаних з нашим краєм, про визначні місця сучасної Запорізької області. Може бути використано на уроках літератури рідного краю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

. Ще тисячу років тому жили тут добрі хлібороби та скотарі, вправні воїни - скіфи. Тут, у нашому краї, заснували вони свою столицю - Кам'янське городище. До теперішніх часів зберігала запорізька земля нечувані скіфські скарби, поховані в курганах.

Номер слайду 3

Минули століття. Дніпром, що тоді іменувався Борисфен, спускалися в човнах загони відважних руських воїнів. Вони йшли походами на Візантію та прикаспійські держави, поширювали військову славу слов'янських ратників.

Номер слайду 4

Саме тут, біля Дніпровських порогів, загинув у нерівному бою разом з невеликою дружиною великий князь-воїн Святослав.

Номер слайду 5

Минає час. На території нашого краю з'являються страшні завойовники -монголо-татари, що випробували міць слов'янських воїнів у битві на Калці. Постає та занепадає монгольська держава. Через ковилові степи пронеслися ногайські табуни коней...

Номер слайду 6

Але найгучнішу славу Запоріжжю принесли народні лицарі - запорозькі козаки. Хортицька Січ стала колискою справжніх героїв Ук­раїни, що виборювали її волю. Трагедія руйнування Січі не припинила ходу історії.

Номер слайду 7

Олександрівська фортеця, а потім місто Олександрівськ відкрили нову сторінку історії нашого краю. Писали її працьовиті люди - українці та росіяни, німці та болгари, білоруси та греки, євреї та татари.

Номер слайду 8

На початку буремного XX століття наш край часто ставав полем бою. Тут крокували українські полки та червоноармійські загони, проносилися вершники Повстанської армії батьки Махна. Невелике селище Гуляйполе було столицею махновської вольниці.

Номер слайду 9

Нове місто Запоріжжя, як стали з 1921 року називати Олександрівськ, стало центром величезного будівельного майдану України. Красень Дніпрогес надовго став символом індустріального Запоріжжя.

Номер слайду 10

У страшній війні, що вирувала на берегах Дніпра, подвиг здійснили запорізькі школярі-розвідники. Юні герої загинули, але завдали великої шкоди німецько-фашистським загарбникам. А нічний штурм Запоріжжя в жовтні 1943 року став для радянських військ генеральною репетицією нічного штурму Берліна в травні 1945-го.

Номер слайду 11

Поруч із Запоріжжям, великим обласним центром України, гордістю нашого краю є й інші міста та села. Це Бердянськ - місто-курорт, місто-трудівник, морські ворота України на Азові.

Номер слайду 12

Це Мелітополь - місто черешневих садів і могутніх машин. Мелітопольські двигуни працюють у відомих всім автомобілях "Запорожець" і "Таврія", а солодкі кавуни Мелітопольщини - чи не найкращі в Україні.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Підготувала вчитель української мови та літератури Запорізької гімназії № 50 Подолянець Марина Дмитрівна

ppt
Додано
2 січня 2019
Переглядів
2342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку