Презентація "Сучасні форми позакласної виховної роботи з географії"

Про матеріал

Презентація "Сучасні форми позакласної виховної роботи з географії"
Презентація "Сучасні форми позакласної виховної роботи з географії"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні форми позакласної виховної роботи з географії

Номер слайду 2

Зміст виховання складає науково обґрунтована система загальнокультурних і національних цінностей та відповідна сукупність соціально значущих якостей особистості, що характеризують її ставлення до суспільства і держави, інших людей, природи, мистецтва і самого себе. Особлива увага приділяється організації виховної діяльності учнів з урахуванням їх вікових та індивідуальних особливостей. Для кожної вікової категорії дітей прийнятними с використання індивідуальних (консультації), групових (тренінги, дискусії, дебати, ділові та рольові ігри), масових (проєкти, свята, концерти) форм діяльності.

Номер слайду 3

Враховуючи соціальну позицію підлітків 5-9 класів, завданнями педагогів є розвиток вольової поведінки учнів, навчання умінню володіти своїми емоціями, усвідомлювати їх тощо. Рекомендовано спрямовувати виховну діяльність учнів даного віку на формування їхнього вміння оцінювати власні можливості, ставити мету, навчатися розробляти власні програми самовдосконалення. Рекомендованими формами виховної роботи для учнів 5-9 класів є: Гра-експрес. Рольова гра. Тощо. Вікторина. Тренінг. Відверта розмова. ПохідІгрова програмаІнтелектуальна гра. Трудовий десант. Художня галерея. Пошукова гра. Турнір. Колективна творча справа (КТС)Естафети

Номер слайду 4

Працюючи з учнями 10-11 класів слід звернути увагу на розвиток мислення старшокласників, на становлення нових мотивів професійного та життєвого самовизначення, допомагати їм визначати та складати плани свого індивідуального розвитку. Слід враховувати їх вікові особливості (потребу в життєвому самовизначенні, спрямованості на майбутнє, визначенні свого життєвого шляху, майбутньої професії). Рекомендованими формами виховної роботи для учнів 10-11 класів є: Круглий стіл. Тощо. Тематичний діалог. Самотестування. Відверта розмова. Диспут. Брейн-ринг. Ділова зустріч. Тестування. Проєкт. Дебати. Фоторепортаж. Конкурс. Прес-конференція. Брифінг

Номер слайду 5

Інтерактивні форми передбачають обов'язкове включення аудиторії, яка стає учасником дійства, і його умови потребують від глядача певних дій, знань, вчинків. Інтерактивні форми дають змогу одночасно як подавати інформацію й формувати певні навички, так перевіряти наявний рівень знань та вмінь.

Номер слайду 6

Інтерактивні форми роботи. ТеатралізованіКонцерт. Публіцистичнавистава. Читацькаконференція Пластично-хореографічна вистава. Змагання команд КВНВистава форум-театруІнтерактивна вистава. Літературно-музична композиціяІнтерактивні ігровіФлеш-моб. Гра станціями (квест)Фут-квестІгрова програмаІнтерактивна акція. Ток-шоу. Тематична дискотекаІнтелектуально-пізнавальніВечори запитань і відповідей. Відкритий мікрофон Публічні лекціїСократівські бесіди. Художньо-прикладніЧитацька конференція Тематичні вечори. Проєкти (дослідження)Переваги проєктів:-Допомагають побачити зв’язок між індивідом та зовнішнім світом;-Вчать самоорганізації для ведення будь якої діяльності, планування власного часу і роботи за графіком;-Дозволяють керувати процесом спілкування під керівництвом педагога;-Створюють можливості для взаємодії як один з одним, так і з різними людьми поза навчальним закладом;

Номер слайду 7

Дебати – це не суперечка, а інтелектуальна гра. А кожна гра має свої правила! І перемогти в дебатах може лише та команда, яка чітко їх дотримується. Дебати. Блок складається з двох учнівських заходів: 1. Учні обирають своє дискусійне питання.2. Учні утворюють групи і готуються до дискусії у кожній з двох дискусійних команд («ствердна», «заперечна»). Основна частина уроку повинна бути витрачена на підготовку дискусії. Тому важливо провести голосування ефективно.

Номер слайду 8

Естафети. Естафета — вид командного змагання, яке складається з низки завдань, що виконуються різними членами команди, при чому виконання наступного завдання розпочинається тільки після завершення попереднього.

Номер слайду 9

Турнір. Турнір — змагання, в якому учасники зустрічаються по одному разу. «Турнір географів»

Номер слайду 10

Результати позакласної роботи з географії бажано узагальнювати, щоб їх можна було використати під час проведення навчальних занять та у виховному процесі з усіма учнями школи. Ці результати оформлюються та експонуються у краєзнавчих куточках і музеях школи, кабінеті географії, використовуються в процесі підготовки дидактичних посібників. У цілому, уся позакласна робота спрямована на поглиблення знань з географії, оволодіння уміннями та навичками, розширення загальнокультурного світогляду учнів, формування патріотизму, поваги до інших націй та народів тощо. Крім позакласної роботи, вчителі можуть залучати учнів до позашкільної роботи з географії, яка здійснюється позашкільними закладами, станціями юних туристів, гуртками та секціями центрів творчості школярів. У цій діяльності бере участь ще менша кількість учнів школи, ніж у позакласній, але поєднання цих напрямків може дати досить ефективний результат.

pptx
Пов’язані теми
Виховна робота
Додано
10 вересня 2023
Переглядів
333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку