Дещо з історії. Якщо вірити одній із багаторазовій арабській легенді, каву відкрили ... кози. Одного разу ефіопський пастух пригнав стадо кіз на пасовище, де росли якісь невисокі дерева з великими листками і червоними плодами. Кози “віднайшли” ці плоди і до того спокійні і повільні почали бігати і стрибати, не спали всю ніч. Пастух був дуже здивований і про свої спостереження розповів муллі – проповіднику сусіднього монастиря. Той спробував на собі відвар листя і плодів і переконався, що відвар знімав втому. Це були кавові дерева.
історія кави починається з шейха Омара. Він був одним з найбільш шанованих лікарів свого часу. Одночасно шейх Омар вів дослідні роботи, виявляючи все нові ліки. Таким чином, в поле його зору потрапили плоди кавового дерева. Так, згідно з цією легендою, почалася історія кави. Але спочатку тільки як засобу, що допомагає від головного болю і нетравлення шлунку.
Але християни-копти в Ефiопiї вважають, що саме їхнi ченцi вiдкрили каву. В певнi пори вони мусили протягом сорока годин поспiль молитися, а це було не так просто, траплялося, що й сон перемагав їх. Та якось один чернець звернув увагу на те, що кози, об'їдаючи галузки невiдомих кущiв разом iз плодами, стають дуже жвавi i мало не танцюють. Чернець з цiкавості скуштував ягоди i вiдчув, як сон вiдступає. Своїм вiдкриттям вiн подiлився з iншими ченцями i незабаром уже всi вони стали вживати цю дивовижу. А коли пiзнiше котрийсь чернець витяг обгорiлу галузку з вогню i спробував тi ягоди пiдсмаженими, ефект виявився ще яскравiшим.
У каві вміст кофеїну становить до 1500 мг/л. Пуринові алкалоїди (кофеїн, теобромін і теофілін) при систематичному вживанні їх на рівні 1000 мг на день викликають у людини постійну потребу в них, що нагадує алкогольну залежність. Кава може викликати підвищення артеріального тиску приблизно на 10 мм рт. ст., у людей, які вживають її нечасто
Нефільтрована кава може викликати підвищення загального холестерину в плазмі кровіСпоживання кави може призвести до залізодефіцитної анемії у матері і дитини. Кава також перешкоджає засвоєнню додаткового заліза. Втручання в абсорбцію заліза пов'язане з поліфенолами, присутніми в каві.
кави, в відсотках{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Компоненти. Види кави. Сира. Смажена. Вода9-133 Клітковина2218 Білкові речовини9-1114 Дубильні речовини4-85 Жири10-1315 Цукри5-104 Кофеїн0.7-2.51-1.5 Мінеральні речовини3-53.9Інші речовини15-2036 Хімічний склад натуральної
Основні фірми-імпортери розчинної кави в Україні{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фірма виробник Основні торгові мари. Nestle. Nescafe Classic, Nescafe Gold. Kraft Foods. Jacobs, Carte Noire, Maxwell House. Tchibo Gmbh. Tchibo. Paulig export ltd. Paulig. Cacique de Cafe Soluvel. Pele, Cacicue. Future Enterprises PTE ltd. Mac. Coffee. Douwe Egberts. Maccona, Douwe Egberts