"Презентація Технічні засоби захисту морського середовища від забруднення"

Про матеріал
Технічні засоби захисту призначені для усунення забруднювальних і токсичних речовин з суднових вод, боротьби з розлитою нафтою, очистка господарсько-побутових і промислових стічних вод.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Технічні засоби захисту призначені для усунення забруднювальних і токсичних речовин з суднових вод, боротьби з розлитою нафтою, очистка господарсько-побутових і промислових стічних вод.

Номер слайду 3

Захист морського середовища при експлуатації суден. Унаслідок неповного згорання пального, окиснення домішок і введення присадок у пальне і мастила у складі відпрацьованих газів може міститись до 1% токсичних речовин. Вони складаються в основному з СО, оксидів азоту NzOy, SO2, незгорілих вуглеводів CzHy, твердого фільтрату вільного вуглецю (сажа), високотоксичного бенз(а)пірену, сполук свинцю.

Номер слайду 4

Для вилучення забруднювальних речовин (нафтопродуктів) із скидних вод найчастіше застосовують системи грубої і тонкої очистки. Груба очистка здійснюється в пристроях для сепарації відстійного типу, в яких з води виокремлюються грубодисперні частинки нафтопродуктів. Тонка очистка здійснюється у спеціальних фільтрах. Ступінь очисти досягає 99%.

Номер слайду 5

Заходи щодо боротьби з розлитою нафтою. Якщо значна кількість нафти в результаті непередбачених розливів потрапила на поверхню моря, то перш за все необхідно зупинити чи зменшити її поширення. З цією метою застосовуються різні механічні методи: відстійно-вловлювальні, всмоктувальні та адсорбційні

Номер слайду 6

У доках чи закритих водоймах затримання сліків досягається застосуванням звичайних бонових загород. Які виробляють у вигляді трубчатих камер. Надійним засобом стримування розлитої нафти при незначних швидкостях течії є пневматичний бар’єр. Для концентрування і відкачування нафти застосовують різні сепаратори. Як правило, це воронкоподібні ємності, обладнані пристроями для підтримування їх на плаву і насосами для всмоктування нафтової плівки з тонким шаром води. Продуктивність плавучих сепараторів досягає 100 т нафти за годину.

Номер слайду 7

В онові деяких способів збирання нафти лежить розбризкування по поверхні нафтової плями розплавленого парафіну або розчину полівінілового пластика. Затверділі шматки матеріалу потім усуваються разом з нафтою.

Номер слайду 8

Розлиту нафту, поширення якої зупинили загородженням, можна вилучати за допомогою деяких синтетичних або природних сорбентів. Ефективним засобом є пінополіуретан. Отриманий на основі складних поліефірів . Він поглинає нафту у 18 разів більше, ніж його власна маса.. Поліуретанову піну розкидають на поверхні моря, через 5 хв збирають і віджимають нафту. У Великобританії виготовляють високоефективний адсорбційний поліуретановий матеріал бібіоніл, який здатний абсорбувати нафти в 100 разів власної маси. З природних матеріалів корисна солома, яка утримує нафти в 10-30 разів більше власної маси. Деревна стружка і торф адсорбують нафту в 4-5 кратній кількості .

ppt
Додано
12 листопада 2020
Переглядів
1173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку