Презентація "Теплові явища"

Про матеріал

Усе життя ми стикаємося з тепловими явищами: від полум'я свічки до вогнища, від приготування їжі до виплавляння сталі, від виверження вулканів нехай цею матеріал вам допоможе .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іванов Микита 8-В ТЕПЛОВІ ЯВИЩА

Номер слайду 2

Що ми спостерігаємо?

Номер слайду 3

Усе життя ми стикаємося з тепловими явищами: від полум'я свічки до вогнища, від приготування їжі до виплавляння сталі, від виверження вулканів до космічних ракет. Матеріал сьогоднішнього уроку допоможе нам з'ясувати, чому інколи влітку в сонячну днину лопають гумові кулі; чому влітку нам спекотно, а взимку — холодно; чому, виходячи після купання з води, нам прохолодно; як пристосовуються до сезонних змін температури живі організми, які явища повторюються рік у рік, день у день, та інші не менш цікаві явища у житті ТЕПЛОВІ ЯВИЩА

Номер слайду 4

Що є головним джерелом тепла на Землі? Головним джерелом тепла на Землі є Сонце. Воно розтоплює навесні сніг, випаровує калюжі. З ним пов'язана зміна пір року. Від нього залежить, холодним чи теплим буде день. Більшість інших джерел тепла так чи інакше пов'язані із Сонцем. Вугілля, нафта, газ зберігають у собі накопичене протягом мільйонів років тепло сонячних променів. Вітер також зобов'язаний своєю діяльністю променям Сонця.

Номер слайду 5

Види теплових явищ. Прикладами теплових явищ є: нагрівання, охолодження, випаровування, конденсація (перехід речовини з газоподібного стану в рідкий), плавлення і тверднення речовин.

Номер слайду 6

Усі вони супроводжуються зміною температури. Які з цих явищ ви спостерігали в довкіллі? Чому, коли ви виходи те з води, вам прохолодно? Явище випаровування супроводжується виділенням тепла у простір, тому людині після купання прохолодно. Чому рано навесні, коли тане сніг, на вулиці прохолодно, незважаючи на ясні, сонячні дні? Танення снігу називають явищем плавлення, яке супроводжується вбиранням тепла з простору. Тому в період танення снігу навесні завжди прохолодно. Явище конденсації супроводжується виділенням тепла у простір.

Номер слайду 7

Швидкість випаровування залежить від: 1) виду речовини (ефір випаровуватиметься швидше ніж вода, а олія сохнутиме взагалі кілька діб), 2) площі ії поверхні (з широкої тарілки вода випарується швидше ніж з чашки), 3) температури (якщо тарілку з водою поставити на батарею то вода випарується швидше), 4) вітру (білизна скоріше висохне у суху вітряну погоду ніж у тиху).

Номер слайду 8

Як позначають високу і низьку температуру? У нас в Україні, як і в більшості країн Європи та Азії, застосовують систему відліку температури, яку запропонував у 1742 році шведський астроном і фізик Андерс Цельсій (°С). Він взяв за постійні точки відліку точки замерзання і кипіння води (0° і 100°), а відстань між ними поділив на 100 частин. Ця система відліку виявилася найпростішою і набула поширення у світі. Градуси вище від нуля вважають додатними (тепло), а нижче нуля - від'ємними (холод).

Номер слайду 9

Це цікаво знати… Перший термометр виготовив у 1586 році видатний італійський учений Галілео Галілей. Нині існує велика кількість різних термометрів, а саме: ртутні, спиртові, медичні тощо.

Номер слайду 10

Чому існують різні термометри? Спеціальними термометрами вимірюють температуру води в річках, температуру повітря на вулиці і в приміщеннях. Термометри для вимірювання високих температур мають бути ртутними, оскільки температура кипіння ртуті +357 °С, а замерзання    39 °С. В інших випадках використовують спиртові термометри. Температура замерзання спирту-112 °С, а кипіння—+78 °С. Медичним термометром вимірюють температуру тіла людини. 

Номер слайду 11

Які термометри ви знаєте?

Номер слайду 12

Питання і відповідь Яка особливість градусної шкали медичного термометра? (Шкала починається з 34°С). Чому відлік градусів на медичному термометрі не починають з нуля? (Температура тіла людини не може бути нижчою за 34 градусів). Яка температура тіла здорової людини? ( 36,6 °С).

Номер слайду 13

Цікаво знати. Періодичні явища в живій природі називають біоритмами. Періодичні явища спостерігаються і впродовж доби. Наприклад, повертання до Сонця своїх голівок багатьох рослин, розкриття і закриття своїх віночків квітками кульбаби, соняшника та інших рослин.

Номер слайду 14

Цікаво знати. Живими годинниками можуть бути і тварини. Ластівки, синиці знають коли їм братись до роботи. Кажани, які сплять у схованці, не визирають щоразу зі схованки, щоб довідатись, чи настала ніч. Вони точно знають, коли вилітати на полювання.

Номер слайду 15

Узагальнення знань Наведіть приклади теплових явищ, які вам доводилось спостерігати у довкіллі? Чи існує зв'язок між тепловими явищами та періодичними змінами у природі? Як називаються періодичні зміни в живій природі? Наведіть приклади річних періодичних змін у живій та неживій природі? Наведіть приклади добових періодичних змін у живій та неживій природі?

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

ppt
Додав(-ла)
Іванов Микита
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
Додано
22 грудня 2020
Переглядів
8477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку