Коефіцієнт тертя. Коефіцієнт пропорційності μ називається коефіцієнтом тертя ковзання. Коефіцієнт тертя визначається експериментально. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Матеріали. Коефіцієнт тертя ковзання. Сталь по льоду0,02 Сталь по сталі0,15 Бронза по бронзі0,20 Дерево по дереву0,25 Шкіра по чавуну0,56 Гума по бетону0,75
Тертя в усній народній творчостіКоси коса, поки роса. Роса впала -робота пропала. Коса любить брусок і сала кусок. На те й коня кують, щоб не спотикався. Баба з воза – кобилі легше. Не підмажеш – не поїдеш. Пішло діло як по маслу. Стоїть на слизькій дорозі. Зникло б у ниток тертя, пропали б одяг і взуття.
Поміркуйте. Навіщо в ожеледицю тротуар посипають піском?Чому на автомобілях треба періодично міняти резину?Чому на губках лещат чи плоскогубців роблять насічку? Чому бігуни і альпіністи використовують взуття з шипами?Чому підошви лап білого ведмедя вкриті довгою,шорсткою щетиною?Чому важко тримати в руках живу рибу?Чому вода в річках біля берегів і дна тече трохи повільніше, ніж посередині річки?Для чого гімнасти у спортивному залі натирають взуття каніфоллю, руки – порошком, що добре вбирає вологу?Чому розведеною пилкою легше пиляти, ніж нерозведеною?
Поміркуйте. Чому метеорит, який влітає в земну атмосферу, сильно нагрівається і навіть обвуглюється?Чому зав’язані шнурки не розв’язуються самі собою?Навіщо воротар футбольної команди під час гри користується спеціальними рукавицями, особливо в дощову погоду?Навіщо деякі майстри, перед тим як угвинчувати шуруп в скріплювальні деталі, змащують його милом?Чому борошно або крупи, коли їх висипати із склянки на стіл,утворюють купку конічної форми,а вода розтікається тонким шаром?