Презентація "Типи угруповань тварин за К.Лоренцем"

Про матеріал
розглянути типи угруповань тварин і видову схильність тварин до деяких форм поведінки; розвивати вміння зіставляти та робити висновки, находити спільні ознаки в різних об’єктів; виховувати розуміння єдності всіх живих організмів і бережливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи угруповань тварин за К. Лоренцем

Номер слайду 2

Мета уроку: розглянути типи угруповань тварин і видову схильність тварин до деяких форм поведінки; розвивати вміння зіставляти та робити висновки, находити спільні ознаки в різних об’єктів; виховувати розуміння єдності всіх живих організмів і бережливе ставлення до природи.

Номер слайду 3

Самоперевірка Гра «Так — ні».1. Інстинкти специфічні для кожного виду.2. Харчова поведінка притаманна всім тваринам і характеризується значною різноманітністю.3. Прикладом оборонної реакції є згортання їжака в клубок під час небезпеки.4. Поведінку можна умовно поділити на природжену і набуту.5. Розчісування кігтями шерсті ссавцями є прикладом репродуктивної поведінки.6. Заготовлення бджолами меду є прикладом харчової поведінки.7. До захисної поведінки належать дії, спрямовані на уникнення небезпеки.8. У більшості видів тварин агресивні конфлікти відбуваються в осінній час, коли активні статеві залози.9. Репродуктивна поведінка — найскладніший і найважливіший тип поведінки тварин, пов’язаний з розмноженням.10. Полювання ссавців є способом добування нерухомих живих об’єктів.11. Батьківська поведінка об’єднує поведінкові акти, пов’язані з виведенням потомства.12. У птахів першою фазою батьківської поведінки вважається турбота про пташенят.

Номер слайду 4

Соціальна поведінка Соціобіологія – наука, яка займається вивченням біологічних основ соціальної поведінки та еволюції суспільних груп тварин від нижчих форм до людини.

Номер слайду 5

Угруповання тварин — це такий тип взаємовідносин, за якого особини утворюють стабільні групи, що займають та захищають певну територію. Ознаки тваринних угруповань: постійний обмін інформацією між особинами угруповання; підтримання відносно сталих відносин в угрупованні; схрещування переважно між особинами певного угруповання.

Номер слайду 6

К. Лоренц (етолог і лауреат Нобелівської премії) довів, що всі угруповання тварин можна розділити на дві групи.

Номер слайду 7

Анонімні угруповання. Ознаки анонімних угруповань1. Відсутність складної структури взаємовідносин між окремими особинами:а) немає ні вожаків, ні тих, хто за ними йде;б) особини «незнайомі» одна з одною персонально.2. Дуже згуртовані угруповання.3. Члени угруповання погоджено реагують на сигнали, які мають для них життєво важливе значення. Види анонімних угруповань:відкриті, у яких особини не проявляють агресії до «чужаків» — особин свого виду, але з інших анонімних угруповань, що тимчасово приєднуються до них; закриті, у яких особини проявляють агресію до таких «чужаків».

Номер слайду 8

Персоніфіковані угруповання. Ознаки персоніфікованих угруповань1. Мають упорядковану структуру:а) можливий розподіл ролей:• один домінує над усіма (лідерство);• один домінує над усіма, другий домінує над усіма, крім першого, і т. д (ієрархія — підпорядкованість нижчого вищому);б) кожний член «знає» всіх інших «персонально» («в обличчя»).2. Стабільні, переважно замкнені, що ґрунтуються на стійких взаємовідносинах.3. Турбота старших особин про цілісність угруповання та безпеку його членів.

Номер слайду 9

Способи життя тварин. Груповий спосіб життя - пов’язаний з утворенням постійних родин, колоній, зграй, табунів тощо. 2) Одиночний і сімейний спосіб життя. Повністю одиночного існування організмів у природі немає, оскільки була б неможливою така основна функція будь-якого організму, як розмноження.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Біологічні переваги групового способу життя: полегшується пошук корму, забезпечується захист від ворогів, у риб та птахів менше енергії витрачається на переміщення у просторі, оскільки основну роботу — подолання опору води чи повітря — виконують більш сильні тварини, що рухаються попередуІснує багато класифікацій різних типів об’єднання тварин, а також особливостей поведінки тварин усередині цих груп.

Номер слайду 12

Колонії — це групові поселення осілих тварин, які можуть існувати тривалий час або створюватися на період розмноження, як у птахів (гуси, граки, гагари, чайки та ін.).

Номер слайду 13

Зграї — це тимчасові об’єднання тварин, які проявляють біологічно корисну організованість дій. Зграї полегшують виконання таких функцій у житті виду, як: здобування їжі, захист від івворог, міграції. Зграйність найбільше поширена серед риб і птахів, у ссавців (багатьох собачих).

Номер слайду 14

Стада — це триваліші й постійніші об’єднання тварин порівняно зі зграям. Тут здійснюються всі основні функції життя виду: добування корму, захист від хижаків, міграції, розмноження, виховання молодняку тощо. В основі групової поведінки тварин у стадах лежать взаємини домінування–підпорядкування, засновані на індивідуальних відмінностях між особинами.

Номер слайду 15

Домашнє завдання §48 вивчити поняття

Номер слайду 16

Тип групового способу життя. Особливості поведінки тварин. Колонії Зграї Стада Заповнення таблиці (у маленькому зошиті) Груповий спосіб життя

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ільницька Ірина Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
81305
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку