Презентація "Тиск твердих тіл, рідин та газів"

Про матеріал
Розкриває зв’язок фізики з іншими навчальними дисциплінами; розвиває вміння та навички розв’язування задач, дослідження фізичного експерименту, інтелект та мову учнів, ініціативу, активність,формувати науковий світогляд, діалектичне мислення, високі моральні якості: взаєморозуміння, вміння відстоювати свою точку зору, формує інтерес до фізики на основі зв’язку її з життям, технікою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тиск твердих тіл, рідин та газів

Номер слайду 2

Говоримо про тиск Тиск різко падає, можливі опади. Захисники команди “Спартака” не витримали тиску нападаючих команди “Динамо”. У хворого раптово підвищився тиск. “Наутилус” занурився в бездонні глибини, не зважаючи на великий тиск зовнішнього середовища. - Це була жінка, - сказав комісар Мегре, - тільки тоненька шпилька жіночих черевичків могла спричинити такий тиск.

Номер слайду 3

Тиск Урок фізичного виховання Урок біології Урок фізики Урок географії Урок Історії Урок трудового навчання Урок основ здоров’я Р

Номер слайду 4

З’єднай стрілками Тиск твердого тіла дорівнює Одиниця вимірювання тиску Тиск рідини на дно посудини дорівнює Тиск в рідині або газі передається Сила тиску твердого тіла спрямована Одиниці вимірювання атмосферного тиску Атмосферний тиск з висотою Сила тиску визначається за формулою Паскаль Однаково у всіх напрямках p = r g h Перпендикулярно до поверхні 1 мм рт. ст. F = p S Зменшується через 12м на 1 мм рт. ст.

Номер слайду 5

Урок фізичного виховання Для чого в боксі використовують рукавиці?

Номер слайду 6

Урок фізичного виховання Хто виграє перегони? ЛИЖА Ч Е Р Е В И к

Номер слайду 7

Урок фізичного виховання Учениця стрибає у басейн з водою. Чи зміниться при цьому тиск води на дно басейна?

Номер слайду 8

Урок фізичного виховання Який тиск чинить ковзаняр масою 60 кг на лід, якщо ширина леза ковзана 4 мм, а довжина леза, що стикається з льодом, 30 см? Задача

Номер слайду 9

Урок біології Щоб вдихнути повітря людина за допомогою м’язів розширює грудну клітину. Чому повітря входить при цьому у легені? Як відбувається видих?

Номер слайду 10

Урок біології Чому підбори туфель дівчини чинять на землю набагато більший тиск, ніж ноги слона?

Номер слайду 11

Урок біології Завдяки чому мухи та деревинні жаби можуть триматися на віконному склі ?

Номер слайду 12

Урок біології В Амазонці є піран’я – на вигляд рибка так собі. Але якщо засунешь пальця в воду, перекусить вмить його. Чому?

Номер слайду 13

Урок біології Слон використовує атмосферний тиск кожного разу, коли хоче пити. Як він це робить?

Номер слайду 14

Урок біології В 1773 році священик Стефан Хейлс виміряв артеріальний тиск коня за допомогою вертикальної трубки, з’єднаної зі стегновою артерією. Трубка наповнилась кров’ю до висоти 2 метра. Густина крові 1000 кг/м3. Який результат отримав священик? Задача

Номер слайду 15

Урок географії Найвища гора в Україні – гора Говерла. Її висота 2061 метр. Визначте тиск повітря на вершині гори, якщо біля підніжжя атмосферний тиск нормальний.

Номер слайду 16

Чи однаковим буде тиск на водолазів на дні водойми? Урок географії

Номер слайду 17

Урок історії У середині XVІІ ст. у Флоренції один з герцогів дав завдання будівельникам побудувати фонтан , висотою 30 метрів. Однак виявилось, що вище 34 футів (приблизно 10 метрів ) вода у фонтані не піднімається. Герцог звернувся за поясненнями до Галілея, який доручив своєму учневі Торрічеллі розібратися із цією проблемою. Які пояснення дав Торрічеллі?

Номер слайду 18

Урок історії У давні часи учнів, які не слухали вчителів та мали погану поведінку, ставили колінами на горох. Чому це було дуже жорстоке покарання?

Номер слайду 19

Урок історії На уроках історії ви дізналися, що найбільша у світі піраміда була збудована для фараона Хеопса. Вона височить на правому березі Нілу, навпроти Каїра - теперішньої столиці Єгипту. Довжина кожної сторони а=231 м, загальна маса блоків, що пішли на будівництво, 6 440 000 т. Розрахуйте тиск піраміди на основу.

Номер слайду 20

Урок трудового навчання Чому гострий ніж ріже краще, ніж тупий?

Номер слайду 21

Урок трудового навчання Навіщо в лопати верхній край, на який надавлюють ногою, зігнуто?

Номер слайду 22

Урок трудового навчання Чому поверхня захвату плоскогубців плоска, а кусачки для металу ретельно заточені?

Номер слайду 23

Урок трудового навчання Для чого під час шиття голкою дівчата одягають на палець наперсток?

Номер слайду 24

Урок основ здоров’я Тому, хто провалився під лід, дуже важко вибратися з ополонки, адже лід кришиться під вагою тіла. Як врятувати потерпілого?

Номер слайду 25

Чи правильно надана допомога потерпілому? Урок основ здоров’я

Номер слайду 26

Під час поїздки в автомобілі обов'язково треба пристебнутися ременями безпеки. А чому ремені безпеки виготовляють достатньо широкими? Урок основ здоров’я

Номер слайду 27

Гідростатичний парадокс Урок фізики Чи однакова дія рідини на дно посудин різної форми? Площі дна в посудинах однакові, стовпчик рідини однаковий.

Номер слайду 28

Урок фізики У камері на пружинних стійках розмістили тверде тіло й рідину. Чи однаково передається тиск, що на них діє?

Номер слайду 29

Якщо вистрілити в сире яйце з мілкокаліберної гвинтівки, то воно розлетиться. У вареному яйці отвір буде наскрізь. Чому? Цікава задача Урок фізики

Номер слайду 30

Тиск кінчика жала оси - 3,1·1010 Па Тиск колеса легкового автомобіля на дорогу - 2·105 Па Нормальний атмосферний тиск - 105 Па Тиск трактора на грунт - 5·104 Па Порівняйте тиски

Номер слайду 31

Підсумки уроку «Знання без застосування – хмари без дощу!». Як ви розумієте цей вислів? Чи важливі знання про тиск у вашому житті? Чи потрібні вам знання з даної теми в майбутньому?

Номер слайду 32

Домашнє завдання Підготуватися до контрольної роботи за темою «Тиск твердих тіл, рідин, газів» Повторити § 12 – 16 Написати міні-твір “ Тиск і світ техніки ” або “ Тиск і медицина “

Номер слайду 33

Коли тиск потрібно зменшувати: Коли тиск потрібно збільшувати: 1. Щоб ґрунт міг витримати тиск будови, збільшують площу нижньої частини фундаменту 1. Всі різальні інструменти — ножі, ножиці, різці — обладнані різальною частиною із дуже малою площею для створення значного тиску 2. Шини й гусениці машин, призначених для руху по м’якому ґрунту, ширше, ніж у тих самих машин, що працюють на твердому ґрунті 2. Різальні й колючі пристосування в живій природі: зуби, пазурі, дзьоби, жала, ікла, шипи й ін. 3. Для руху по пухкому снігу використовують лижі, що значно збільшують площу опори людини 3. Лопати, металообробні інструменти (свердла, зубила, напилки й ін.)

Номер слайду 34

Яким буде результат досліду Торрічеллі на Місяці? А) Висота стовпа ртуті буде такою ж, як на Землі: 760 мм. Б) Висота стовпа ртуті буде вищою, бо сила тяжіння на Місяці в 6 раз менша. В) Стовп ртуті буде менший. Г) Ртуть виллється до рівня її у відкритій посудині. Цікаве питання

Номер слайду 35

А) у морі; Б) у ванні; В) у річці; Г) у прісноводному озері. Цікаве питання Позначте, у якому випадку тиск на глибині 30 см буде найбільшим:

Номер слайду 36

Дайте пояснення 1. Пояснити фізичний зміст приказок: Шило в мішку не сховаєш. Їжака голими руками не візьмеш. 2. Пояснити: Під час руху пустелею водії, як правило, випускають частину повітря з шин автомобілів. З якою метою?

Номер слайду 37

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Стафієвська Лілія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кравченко Ірина Євгеніївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чолак Сергій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Петрик Наталія
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 26.Тиск газів і рідин. Закон Паскаля
Додано
24 березня 2020
Переглядів
4214
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку