Презентація "ТОКАМАК"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про те, що таке ТОКАМАК і для чого її використовують.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТОКАМАК (ТОроїдальна КАмера з МАгнітними Котушками).

Номер слайду 2

Схема майбутньої установки «токамак» була модернізована в 50-х роках ХХ сторіччя радянськими фізиками Ігорем Євгеновичем Таммом та Андрієм Дмитровичем Сахаровим, які розробили теоретичну основу термоядерного реактора, в якому плазма набуває тороїдальної форми та утримується магнітним полем.

Номер слайду 3

Перший токамак під назвою Т-1 споруджено у 1955році в Радянському Союзі в Інституті атомної енергії ім. І. В. Курчатова. Авторами основних фізико-технічних ідей установки були вчені Н. А. Явлінський, І. М. Головін, Л. А. Арцимович.

Номер слайду 4

Багаторічні дослідження утримання плазми в ТОКАМАКах показали, що процеси перенесення енергії та частинок перпендикулярно магнітному полю визначаються складними турбулентними процесами в плазмі. І хоча плазмові нестійкості, які відповідальні за аномальні втрати плазми вже визначені, теоретичне розуміння нелінійних процесів ще недостатнє для того, щоб, описати час життя плазми. 

Номер слайду 5

Для екстраполяції часу життя плазми, отриманого в сучасних установках, до масштабів ТОКАМАКа-ITER, на даний момент, використовуються емпіричні закономірності - скейлінги. Один з таких скейлінгів (ITER-97 (y)), отриманий за допомогою статистичної обробки експериментальної бази даних з різних ТОКАМАКів, показує, що час життя зростає з ростом розміру плазми R, плазмового струму Iр, витягнутості перетину плазми k=b/а=4 і падає з ростом потужності нагріву плазми, Р:τE ~ R2 k0.9 Iр0.9 / P0.66 Залежність енергетичного часу життя від інших плазмових параметрів досить слабка. 

Номер слайду 6

Принцип роботи ТОКАМАКа. Класичний ТОКАМАК представляє собою тороїдальну камеру, яка являється вторинною обмоткою трансформатора Камера наповнена газовою сумішшю D-T. Коли на індуктор, який являться первинною обмоткою трансформатора, подається потужний імпульс (сотні кілоампер), в камері виникає електричне поле, яке викликає індукційний струм, що іонізує і розігріває газ, перетворюючи його на плазму.

Номер слайду 7

Магнітне поле струму стискає плазму в круговий шнур, відірваний від стінок і висячий на магнітних силових лініях. Струм в плазмі виконує й іншу суттєву роль - він здійснює початковий омічний нагрів плазми, як будь-якого провідника. Цей спосіб нагріву плазми дозволяє підняти її температуру до 20-25 млн градусів. Подальший нагрів плазми відбувається системою додаткового нагріву плазми. При досягненні високої температури в плазмі починаються термоядерні реакції синтезу, темп яких повинен бути достатньо високий для того, щоб весь процес був енергетично вигідним: вони повинні не тільки заповнювати втрати енергії на створення плазми, але і не давати їй швидко охолонути.

Номер слайду 8

Основне магнітне поле в тороїдальній камері, яка містить гарячу плазму, створюється тороїдальними магнітними котушками. Істотну роль в рівновазі плазми грає плазмовий струм, який протікає вздовж тороїдального плазмового шнура і створює полоїдальне магнітне поле Вр, спрямоване уздовж малого обходу тора.  Таким чином, силові лінії магнітного поля утворюють в ТОКАМАці замкнуті, вкладені одна в одну тороїдальні магнітні поверхні. 

Номер слайду 9

Принцип магнітного утримання і стабілізація плазми в ТОКАМАці полягає у використанні сильного магнітного поля для ізоляції гарячої суміші від першої стінки реактора. При тій температурі, яка потрібна для термоядерної реакції, суміш, яка реагує, повністю іонізована і складається з заряджених частинок іонів та електронів, які рухаються незалежно один від одного з відносно рідкими зіткненнями між собою

Номер слайду 10

Токамаки сьогодніПерше десятиліття 21 сторіччя можна охарактеризувати як завершальний етап доби експериментальних токамаків перед появою промислових термоядерних реакторів. Найбільші з існуючих установок містять в собі майже усі функціональні та технологічні системи майбутнього реактора.

Номер слайду 11

Перспективи. У наш час установка типу «токамак» вважається найперспективнішим пристроєм для здійснення керованого термоядерного синтезу. Саме тому в якості наступного етапу розвитку технології планується насамперед створення наступного покоління токамаків, у яких можна досягти синтезу, що самопідтримується.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
981
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку