Номер слайду 6
Старий Новий рік святкують в ніч з 13 на 14 січня. Наші пращури називали Старий Новий Рік Щедрим вечором. Ця назва пішла від головної традиційної страви, яку подавали на святковий стіл – щедрої куті. Зранку цього дня господині готують другу обрядову кутю – щедру. Крім того, печуть млинці, пироги з сиром, варять вареники, щоб було чим пригостити щедрувальників. На столі цього вечора також буде і скоромне – ковбаси, холодець, шинка. Щедрують із вечора до півночі в переддень Святого Василя, чи, як ще кажуть – Старого Нового року, тобто 13 січня. Щедрують переважно дівчата. А парубоцькі гурти «водять Меланку». Хлопці, вбрані у Меланку й Василя, Цигана, Козу та ін. персонажів, висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. На цілий світ відомий «Щедрик» – щедрівка в геніальній обробці Миколи Леонтовича. Її виконують в Україні, і мало не всіх країнах світу, а в Америці, Британії, Канаді вона стала лейтмотивом Різдва у багатьох відомих кінофільмах. У перший день Нового року 14 січня є обряд посівання. Вважається, що він прийшов до нас здавна, адже наші пращури зустрічали Новий рік навесні, обряд посівання пов’язаний з надіями на добрий урожай. Засівали здебільшого діти, причому щедріше всіх обдаровували тих, хто прийшов в будинок першим. Із самого ранку хлопці (дівчата засівати не ходили) набирали в рукавички й кишені зерна й починали засівати. Спочатку власну домівку, потім у хрещених батьків, родичів, знайомих і сусідів. Господар щедро винагороджував засівальників гостинцями й грішми. Старий Новий рік