Презентація "Трудове виховання підростаючого покоління – одна з основних складових у формуванні особистості нової людини"

Про матеріал
Процес становлення незалежної демократичної України з її прагненням стати повноправним членом європейської спільноти передбачає всебічне утвердження цивілізованого життя на основі загальнолюдських цінностей та духовних, моральних і культурних засад життя українського народу. Тому мета сучасного освітнього процесу - не тільки сформувати необхідні компетенції, надати ґрунтовні знання з різних предметів, а й формувати громадянина, патріота; інтелектуально розвинену, духовно і морально зрілу особистість, готову протистояти асоціальним впливам, вправлятися з особистими проблемами, творити себе і оточуючий світ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трудове виховання підростаючого покоління – одна з основних складових у формуванні особистості нової людини

Номер слайду 2

Мета сучасного освітнього процесу. Духовно і морально зрілу особистістьІнтелектуала. Патріота. Громадянина

Номер слайду 3

Ціннісне ставлення до праці є визначальною складовою змісту виховання особистості, що спрямована на формування у неї розуміння особистої значущості праці як джерела саморозвитку і самовдосконалення.

Номер слайду 4

Основою успіхів людини є праця, а тому виховувати треба не повчаннями, а добрими справами.

Номер слайду 5

Трудове виховання. У народній філософії праця розглядається як першооснова буття, внутрішня потреба людини. У загальній системі народної педагогіки праця є її серцевиною. Вона творить матеріальні і духовні цінності. Тому з давніх-давен народ вважав трудове виховання важливим обов'язком. В українській народній педагогіці традиційно прославляється трудівник і засуджується ледар, дармоїд, «трутень».

Номер слайду 6

Народна мудрість. Без труда немає добра. Будеш трудитися — будеш кормитися. Праця людину годує, а лінь — марнуєЩоб людиною стати, треба працювати. Хто багато робить, той багато знаєУ праці краса людини. Землю прикрашає сонце, а людину праця. Без трудів не їстимеш пирогів Не вчись, котику, красти, А вчися робити — Черевички шити. Та й не дорогії — По три золотії. Будуть люди купувати, Будуть тебе шанувати.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Висунув проблему поєднання продуктивної праці з на­вчанням Й. Песталоцці

Номер слайду 9

Людина формується і розвивається у трудовій діяльностіК. Ушинський

Номер слайду 10

Обстоював не­обхідність підготовки дітей до «спорідненої» трудової діяльностіГ. Сковорода

Номер слайду 11

«Секретом» успіху виховної роботи в за­кладах А. С. Макаренка була відмова від державних дотацій на їх утримання. Він здійснював переви­ховання шляхом залучення вихованців не тільки до побутового самообслуговування, а й до продуктивної праці.

Номер слайду 12

Мета трудового виховання у основній школі полягає у формуванні розуміння учнів значення правильного вибору професії для особистості та сучасного суспільства; уявлень про сучасний ринок праці, знань про складові головного та резервного професійного плану; відмінності між окремими напрямами профільного навчання у старшій школі; навичок пошуку необхідної інформації про можливості продовження навчання за обраним профілем і побудови індивідуальної освітньої траєкторії.

Номер слайду 13

Метою трудового виховання у старшій школі є формування в учнів готовності до свідомого професійного самовизначення та морально-психологічна підготовка до майбутньої професійної діяльності.

Номер слайду 14

Завдання трудового вихованнявиховання любові до праці, до людей працівиховання шанобливого ставлення до хліба, землівиховання прагнення жити плодами своєї праціформування трудової моралівиховання трудової ініціативи, наполегливості, трудової творчості, бережливості та ощадливості

Номер слайду 15

Основні шляхи (напрямки) трудового виховання:

Номер слайду 16

Щоб правильно організувати трудове виховання, слід проводити педагогічну класифікацію праці учнів за такими ознаками: За суспільною значимістю. За співвідношенням навчальної і виховної мети. За роллю і місцем у здійсненні розумового, морального, фізичного, естетичного виховання,За співвідношенням розумових і фізичних зусиль. За характером знарядь праціЗа результатами трудової діяльності

Номер слайду 17

Принципи трудового виховання учнів

Номер слайду 18

Методи трудового виховання Переконання Приклад Вимога Привчання Вправляння Виховуючі ситуації Змагання Заохочення Покарання

Номер слайду 19

Вимоги до організації трудового виховання. Подбати про вдалий початок праці. Працювати енергійно, зосереджено, не поспішаючи і не відволікаючись. Бути витриманим, наполегливим, організованим, не лякатися труднощів. Доводити справу до кінця. 1.2.3.4.

Номер слайду 20

Умови ефективності трудового виховання:цілеспрямованість;зв'язок із навчальною діяльністю;усвідомлення того, що виховна ефективність праці зростає за умови, коли вихованці є її організаторами, а не лише виконавцями;доступність конкретних заходів, адже непосильна праця породжує невпевненість у власних силах, небажання виконувати її;ґрунтування на наукових засадах (порядок на робочому місці, ефективне використання робочого часу, раціональних прийомів праці, економне витрачання матеріалів, електроенергії, естетичний вигляд виробу, дотримання особистої гігієни й техніки безпеки тощо); колективний характер. За такої умови формуються товариські взаємини, дух співробітництва, взаємодопомоги, здатність до спільних трудових зусиль;орієнтація на формування в молоді любові до праці, стимулювання відчуття радості від неї.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
Додано
22 січня 2020
Переглядів
2120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку