Презентація " Тваринний світ України"

Про матеріал
Презентація - сумісна розробка Броль М. П. ( учитель географії) та Луценко С.М.( учитель біології). Містить інформацію про тваринний світ нашої країни, розподіл тварин по територіям, знайомить з представниками тваринного світу, які знаходяться на межі зникнення. Розробка використовувалась для проведення бінарного уроку біологія- географія. В попередній публікації допущено помилку в оформленні титульного листа, тому робота друкується повторно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тваринний світ України.. Охорона тваринного світу.розробка учителя географіїДонецької ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів. Балаклійського району Харківської областіБроль Марини Петрівни та. Учителя біології Луценко Світлани Михайлівни.

Номер слайду 2

План уроку.1. Формування тваринного світу України.2. Поширення тварин на території України.3. Охорона тваринного світу.4. Тваринні ресурси. Терміни: Акліматизація,реакліматизація,заповідник,національний парк,Червона книга,тваринні ресурси, заказник.

Номер слайду 3

Більш ніж 100 видів ссавців, понад 300 видів птахів, 20 видів плазунів, 17 видів земноводних, 240 видів риб більш ніж 26 тис. видів безхребетних.

Номер слайду 4

I. Формування тваринного світу

Номер слайду 5

сарнамамонтпечерний левплямиста гієнабик-турзубркінь тарпансайгакросомаха

Номер слайду 6

Вплив людини на формування тваринного світу. Причини зникнення:-полювання – скотарство – землеробство – вирубування лісів –розорювання степів. Зникли. XVIст.кулан. XVIIст.тур. XVIIст.зубр. XIX ст.сайгак. XIX ст.росомаха. XIX ст. Літаюча білка. XIX ст.тарпан

Номер слайду 7

ВИСНОВОК: Зміна геологічних,кліматичних та інших чинників,інтенсивна господарча діяльність людини призвели до ЗМІНИ ВИДОВОГО СКЛАДУ ТВАРИН

Номер слайду 8

Яктварини розповсюджені по території України?

Номер слайду 9

Сучасний стан. Тваринний світ України налічує понад 45 тис. видів. Більш ніж 100 видів ссавців, понад 300 видів птахів, 20 видів плазунів, 17 видів земноводних, 240 видів риб більш ніж 26 тис. видів безхребетних.

Номер слайду 10

II. ПОШИРЕННЯ ТВАРИН

Номер слайду 11

II. ПОШИРЕННЯ ТВАРИНЗУМОВЛЕНО відмінностями умов середовища в різних частинах територіїВзаємодіючі ЧИННИКИ: ОСБЛИВОСТІ КЛІМАТУ РЕЛЬЕФУВНУТРІШНІХ ВОДГРУНТУРОСЛИННОСТІ-НАЯВНІСТЬ ІНШИХ ПРЕДСТВАНИКІВ ФАУНИ

Номер слайду 12

Певні види тварин поширені переважно там, де найкраще забезпечується їх існування

Номер слайду 13

ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ УКРАЇНИ-ЛІСИ -СТЕПИ-ГІРСЬКІ РАЙОНИБОЛОТА-РІЧКИ-ЗАПЛАВИ-МОРЯ-ДЕЛЬТИ-ЛИМАНИ

Номер слайду 14

Тварини, які поширені по всій території України. Козуля. Вовк. Лисиця. Заєць сірий. Куниця. Тхір звичайний. Лісова та хатня мишаЇжак звичайний. Кутора водяна. Кажани

Номер слайду 15

Тварини ,які поширені по всій території України. ГАЛКАГРАКВОРОНА СІРАВИВІЛЬГАЗОЗУЛЯ ЗВИЧАЙНАГОРОБЕЦЬСТРОКАТИЙ ДЯТЕЛПУГАЧЛАСТІВКА

Номер слайду 16

Тварини ,які поширені по всій території України. Плазуни: Ящірка прудка. Вуж звичайний. Земноводні: Озерна жаба. Ропуха звичайна. Ропуха зелена

Номер слайду 17

ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ: ЛІСИРись. Дикий кабан. Лось. Дикий кіт. Тетерук. Журавель

Номер слайду 18

ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ: СТЕПИ

Номер слайду 19

ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ: БОЛОТА, РІЧКИ, ЗАПЛАВИ,

Номер слайду 20

Тваринний світ ~ 45 тис. видів тварин. Червона книга України ( 1992 р.)( тварин – 382 види ) Основні типи фауни ЗональніАзональніФАУНА ПОЛІССЯФАУНА УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТЗубр,рись,Лось, Дикий кіт,Тетерук,журавель. Заповідники: Поліський,Шацький національний парк.карпатський тритон,плямиста саламандра,кумка гірська. Заповідники: Горгани,Національний парк Карпатський,Синевір. Червона книга:дикий кіт,зубр. Червона книга:карпатський тритон,плямиста саламандра, ФАУНА ЛІСОСТЕПУФАУНА КРИМСЬКИХ ГІРіволга,горлиця,строкатий дятел…Заповідники: Канівський,«Медобори»…чорний гриф,пелікан,скорпіон,кримська сойка. Заповідники: Карадазький,Кримський,Ялтинський. Червона книга:лелека чорний. Червона книга:черний гриф. ФАУНА СТЕПУФАУНА АЗОВО-ЧЕРНОМОРСЬКОГО УЗБЕРЕЖЖЯВухатий їжак,Степовий орел,Жайворонок,Дрохва,Байбак. Заповідники: Асканія Нова,Український степовий. Сіра і жовта чапля,Лебідь-шиптун,пеликан. Заповідники: Чорноморський,Національний парк Азово-сиваський. Червона книга: Вухатий їжак,Степовий орел,Дрохва,Байбак. Червона книга: Лебідь-шиптун,

Номер слайду 21

ЧЕРВОНА КНИГА УКРАЇНИ

Номер слайду 22

Додо. Додо населяли кілька островів Індійського океану. Вони важили більше 20 кг, і літати не могли. Часті зупинки морських суден були головною причиною зникнення цих птахів. Справа в тому, що м'яса трьох птахів вистачало, щоб нагодувати екіпаж великого корабля, тому додо були головним предметом полювання моряків, що зійшли на берег. ..1681р.- зник назавжди

Номер слайду 23

степЇжак вухатий Hemiechinus auritus (Gmelin, 1770)Хордові. Chordata. Класс: Ссавці. Mammalia. Ряд: Комахоїдні. Insectivora. Родина:Їжакові. Erinaceidae. Один з 2-х видів роду, єдиний вид роду в фауні України Природоохоронний статус виду: Зникаючий. Ареал виду та його поширення в Україні: Степи і напівпустелі Євразії (сх. Передкавказзя, Закавказзя, Середня, Центральна і Передня Азія, Казахстан та Індія) і Пн. Африки. Знахідки в Україні відомі з Луганщини і Донеччини.

Номер слайду 24

Дрохва Otis tarda Linnaeus, 1758 Хордові. Chordata. Класс: Птахи. Aves. Ряд: Журавлеподібні. Gruiformes. Родина: Дрохвові. Otididae. Один з 2-х видів роду; єдиний вид роду у фауні України, представлений номінативним підвидом. Природоохоронний статус виду: Зникаючий. Ареал виду та його поширення в Україні: Гніздовий ареал: пн. Африки; Євразія від Піренеїв до Китаю, з пн. на пд. від Німеччини до Ірану. В Україні гніздиться у степовій частині Лівобережжя, включаючи Крим; зимує у Лівобережжі Сухостепової зони. Зимові скупчення - у Херсонській та Запорізькій обл., Керченському п-ові.

Номер слайду 25

Рись. Хордові. Chordata. Класс: Ссавці. Mammalia. Ряд: Хижі. Carnivora. Родина: Котові. Felidae. Один з 4-х видів роду, один вид роду в фауні України. Природоохоронний статус виду: Рідкісний. Ареал виду та його поширення в Україні: Охоплює Карпати, Скандинавський п-ів, Сх. Європейської рівнини, Сибір і Далекий Схід. В Україні номінативна форма поширена на території Полісся - окремі р-ни Волинської, Житомирської, Київської, Рівненської, Чернігівської обл. Територія Українського Полісся фактично являє собою найбільш пд. периферію рівнинної популяції рисі в Європі. Карпатська трапляється на території Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обл. До XIX ст. вид був поширений в Карпатах, Поліссі, Лісостепу і Степу.

Номер слайду 26

Саламандра плямиста Salamandra salamandra (Linnaeus, 1758)Хордові. Chordata. Класс: Земноводні. Amphibia. Ряд: Хвостаті земноводні. Caudata. Родина: Саламандрові. Salamandridae Природоохоронний статус виду: Вразливий. Ареал виду та його поширення в Україні: Від Іберійського п-ва до пн. Німеччини, Польщі, сх. Прикарпаття, Балканського п-ва. В Україні - у передгір'ях (200-1500 м) та інколи на полонинах Закарпатської, Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської обл.

Номер слайду 27

ЖУРАВЕЛЬ СТЕПОВИЙAnthropoides virgo (Linnaeus, 1758)Птахи. Ряд Журавлеподібні - Gruiformes. Родина Журавлині - Gruidae. Таксономічна характеристика. Один з 2 видів роду; єдиний вид роду у фауні України. Статус. I категорія. Поширення. В 19 ст. гнiздився на тер. сучасних Черкаської, Полтавської, Харкiвської та Луганської областей, на поч. 20 ст.- Одеської та Днiпропетровської областей. У 80-х рр. гнiздився на Пд. Сх. Херсонської, в Запорiзькiй, зх. i пд. частинах Донецької областей, у пн. частинi Криму. Ареал охоплює степовi та напiвпустельнi райони Європи (тепер вид майже зник) та Азiї (мозаїчно-острiвний характер поширення, численний лише в Монголiї). Зимує у Пн. Африцi та Азiї (на Пд.-Сх. та в Iндiї).

Номер слайду 28

Орел степовий Aquila rapax (Temminck, 1828)Хордові. Chordata. Класс: Птахи. Aves. Ряд: Соколоподібні. Falconiformes. Родина: Яструбові. Accipitridae. Один з 9-ти видів роду; один з 5-ти видів роду у фауні України. Природоохоронний статус виду: Зникаючий. Ареал виду та його поширення в Україні: В Євразії поширений у степовій смузі. В Україні зрідка трапляється в Азово-Чорноморському р-ні під час міграцій та на зимівлі.

Номер слайду 29

Лісостеп. Лелека чорний Ciconia nigra (Linnaeus, 1758)Хордові. Chordata. Класс: Птахи. Aves. Ряд: Лелекоподібні. Ciconiiformes. Родина: Лелекові. Ciconiidae. Один з 5-ти видів роду; один з 2 -х видів роду у фауні України. Природоохоронний статус виду: Рідкісний. Ареал виду та його поширення в Україні: Лісова смуга Центральної, Сх. і частково Пд. Європи, а також Азія і Пд. Африка; зимівля пд. Сахари і у Пд. Азії. В Україні гніздиться на Поліссі, в Карпатському р-ні, подекуди на пн. Лісостепу: на початку ХХІ ст. ареал значною мірою відновився.

Номер слайду 30

Сип білоголовий Gyps fulvus (Hablizl, 1783)Хордові. Chordata. Класс: Птахи. Aves. Ряд: Соколоподібні. Falconiformes. Родина: Яструбові. Accipitridae. Один з 5-ти видів роду, єдиний вид роду у фауні України.

Номер слайду 31

Лебідь малий Cygnus bewickii Yarrell, 1830 Хордові. Chordata. Класс: Птахи. Aves. Ряд: Гусеподібні. Anseriformes. Родина: Качкові. Anatidae. Один з 7-ми (за ін. джерелами, 6-ти) видів роду; один з 3-х видів роду у фауні України. Деякими дослідниками вважається підвидом лебедя американського - С. colbianus bewickii. Природоохоронний статус виду: Рідкісний. Ареал виду та його поширення в Україні: В Україні не гніздиться. Окремі особини зимують на пн. узбережжі Азовського моря (Молочний лиман, Обитічна затока). Відомі зальоти у Полтавську, Волинську та ін. обл. Гніздиться в тундровій смузі Євразії, на о-вах Колгуєв, Вайгач, Пд. (Нова Земля). Зимує на Британських о-вах, пн.-зх. узбережжі Європи (Нідерланди, Німеччина), пд. узбережжі Каспійського моря, на узбережжі Пд.-сх. Азії (Японія, Китай).

Номер слайду 32

ФАУНА ЛІСІВЗубр,рись,лось,дикий кіт,тетерук,журавель. Заповідники: Поліський,Шацький національний парк.дикий кіт,зубр. Червона книга:

Номер слайду 33

В українських Карпатах відновлюють популяцію зубрів. Україна може втратити зубрів - попереджають екологи. Цих тварин занесено до Червоної книги. У спробі врятувати їхню популяцію зубрів завозять з Австрії та Німеччини 

Номер слайду 34

САЛАМАНДРА ПЛЯМИСТАСАЛАМАНДРА ПЛЯМИСТАКлас ЗемноводніРяд Хвостаті земноводні - Caudata. Родина Саламандрові - Salamandridae. Місця перебування: вологі гірські ліси, долини річок, скелясті та вкриті камінням схили з папороттю, мохом і листяною підстилкою на висоті 150 - 1500 м над рівнем моря.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Карпатський біосферний заповідник

Номер слайду 37

АСКАНІЯ - НОВА

Номер слайду 38

Косар Platalea leucorodia Linnaeus, 1758 Хордові. Chordata. Класс: Птахи. Aves Ряд: Лелекоподібні. Ciconiiformes Родина:Ібісові. Threskiornithidae. Один з 6-ти (за іншими джерелами, 4-5-ти) видів роду; єдиний вид роду у фауні України Природоохоронний статус виду: Вразливий. Ареал виду та його поширення в Україні: Пд. частина Європи, Пд. Азія, Пн.-Сх. Африка. В Україні гніздиться уздовж Чорноморського узбережжя; залітний у Кіровоградській і Дніпропетровській обл.

Номер слайду 39

Зубр. Bison bonasus (Linnaeus, 1758)Хордові. Chordata. Класс: Ссавці. Mammalia Ряд: Парнокопитні. Artiodactyla Родина: Порожнисторогі. Bovidae. Один з 2-х видів роду, один вид в фауні України. Природоохоронний статус виду: Зниклий у природі. Ареал виду та його поширення в Україні: Історичний ареал виду від Піренеїв для Зх. Сибіру, Англія і пд. Скандинавія. В Україні на початок 1990-х рр. утримувалися 10 популяцій у Волинський, Київській, Чернігівській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Вінницькій обл. Зараз зубр зберігся скрізь, крім Чернігівської обл.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Тур. Тур - великий родич бика. Тисячі років ці дикі тварини бродили по лісах Європи та Азії. Останній з турів був убитий в Польському королівстві в 1627 році.

Номер слайду 42

ВИСНОВКИ: Для охорони тваринного світу потрібні:1. Закони України про збереження природи.2. Проведення акліматизації,реакліматизації.3. Створення заповідників,заказників,національних парків.4. Контроль охорони-ЧЕРВОНА КНИГА УКРАЇНИ.

Номер слайду 43

ТВАРИННІ РЕСУРСИ. Тварини відіграють надзвичайно важливу роль у природі. Вони беруть участь у ґрунтоутворенні, розмноженні рослин, знищують шкідників рослин, очищують воду. Одомашнені види тварин забезпечують цінними продуктами харчування — м'ясом, яйцями, молоком, медом, сировиною для окремих галузей промисловості (вовною, шкірами), використовуються як тяглова сила. Водночас людина продовжує використовувати ресурси дикої фауни, полюючи на звірів і птахів чи виловлюючи прісноводну та морську рибу.

Номер слайду 44

Акліматизація тварин. З метою збагачення природи здійснюють штучну акліматизацію — розводять завезених з інших регіонів тварин на територіях, де вони раніше не проживали. В наших природних умовах живуть: на заплавах річок - ондатра (батьківщиною якої є Північна Америка), у Кримських горах — муфлон (привезений із Середземномор'я).

Номер слайду 45

ОХОРОНА І ВІДНОВЛЕННЯ ТВАРИННОГО СВІТУ. На жаль, вплив господарської діяльності людини здебільшого завдає шкоди дикій природі, спричиняючи зникнення багатьох видів тварин, кількісне скорочення популяцій та зменшення територій їх поширення. По     Катастрофічні наслідки непоміркованої господарської діяльності змусили людину шукати шляхи виправлення ситуації. Одним з них є реакліматизація — штучне повернення в певну місцевість виду, що раніше там існував. Так, в Україну з Білорусі заново завезено зубрів. Нині вони живуть на Поліссі, Поділлі та в Карпатах. Лише у Волинській області їх стадо налічує понад 500 особин.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Гарюк Тетяна
    Дякую! Дуже корисно і цікаво.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кугно Наталія Анатоліївна
    Дякую за поширений і цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ребрина Maйя Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
29 вересня 2019
Переглядів
20715
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку