Презентація "Унікальні озера світу і України"

Про матеріал
На карті нашої планети є велика кількість блакитних плям, розкиданих повсюди – серед лісів і луків, лісних масивів і гірських хребтів. Це озера. Всього в світі близько п’яти мільйонів озер, які виникли з різних причин. Є озера відомі, є знамениті, є незвідані. Ви подумаєте, що такого цікавого може являти собою озеро? У світі є численні чудеса природи, серед них дивовижні озера з цілющими властивостями та іншими незвичними особливостями.
Перегляд файлу

Унікальні озера світу і України

На карті нашої планети є велика кількість блакитних плям, розкиданих повсюди – серед лісів і луків, лісних масивів і гірських хребтів. Це озера. Всього в світі близько п’яти мільйонів озер, які виникли з різних причин. Всім відомо, що найбільшим озером є Каспійське, найглибшим є Байкал, а найбільші запаси прісної води зосереджені в озері Тітікака.

Є озера відомі, є знамениті, є незвідані. Ви подумаєте, що такого цікавого може являти собою озеро? У світі є численні чудеса природи, серед них дивовижні озера з цілющими властивостями та іншими незвичними особливостями, з якими сьогодні ми й познайомимося.

  1. Озеро Хіллер в Австралії

На острові Мідл в Західній Австралії знаходиться озеро Хіллер. Його вода яскраво-рожевого кольору. Причому колір води не зміниться, навіть якщо його набрати в контейнер. Вузька смуга піщаних дюн відділяє його від океану, а вічнозелені евкаліпти оточують з усіх боків, утворюючи кільце неправильної форми і озеро здається нереальним і казковим. До нині залишається загадкою походження рожевої води цього озера. Поки вчені ламають голову над загадкою, туристи з усієї планети захоплюються дивним об’єктом природи. 

  1. Озеро Меліссані в Греції

Меліссані – це назва печери та озера, розташованих на східному узбережжі грецького острова Кефалонія. Склепіння печери завалилось через землетрус кілька тисяч років тому, утворивши в центрі своєрідний, нерівної форми колодязь. Так в підземне царство печери проникло світло. І тепер промені сонця, які пробиваються через отвір, забарвлюють поверхню води в блакитні відтінки. Вода в озері настільки чиста, що створюється відчуття, що човни не пливуть, а висять в повітрі. Романтичне місце, яке дуже полюбили туристи.

  1. Озеро Крейтер в США

Озеро Крейтер розташоване в кратері сплячого вулкану Маунт-Мазама, останнє виверження якого відбулося понад 7 тисяч років тому. Це найчистіше озеро.  Головна визначна пам’ятка озера – Корабель-привид. Острів, названий так через незвичайний вигляд. У сутінках він нагадує корабель, кинутий в морі напризволяще. Крейтер також славиться величезною колодою під назвою «Озерний старий», яка ось вже більше 100 років плаває в озері у вертикальному положенні. Думаєте це не дивно? Але колода 9 метрів завдовжки і плаває вона вертикально! Кажуть, тому, хто її побачить, можна чекати великої удачі.

4. Озеро Ейбрахам в Канаді

Ейбрахам – рукотворне озеро, створене під час будівництва греблі в 70-х роках минулого століття. Приїжджати подивитися на штучне озеро Ейбрахам потрібно неодмінно взимку – саме в цю пору тут спостерігається незвичайне природне явище: бульбашки метану, що піднімаються з дна, застигають і утворюють в товщі дна незвичайний візерунок, що привертає туристів і фотографів з усього світу. Правда, щоб насолодитися видовищем, потрібно бути готовим до -30° морозу, сильного вітру і неймовірно слизької поверхні водойми – прогулянки без місцевого гіда можуть стати вельми ризикованою пригодою.

5. Озеро Тітікака в Південній Америці

Озеро Тітікака вважається колискою цивілізації інків та інших народів Анд. Воно лежить у величезній западині на кордоні Перу і Болівії і є найбільшим з високогірних озер світу, що розташоване на висоті 3812 метрів над рівнем моря. Збираючи  води з безмежних гірських плато, вершини яких здіймаються на 5-6 тисяч метрів, воно жодної краплі не віддає за межі своєї гігантської чаші. Тітікака цілковито ізольована від усіх річок та морів і є одним з найширших безтічних високогірних озер світу.

6. Озеро Гамільтон Пул в США

Басейн Гамільтона – це природний водний басейн, що утворився близько тисячі років тому в результаті обвалення склепіння тунелю, в якому протікала підземна річка. Він знаходиться приблизно в 37 км від американського міста Остін – столиці штату Техас. Сьогодні в районі басейну Гамільтон діє природний заповідник, до якого входять сам смарагдово-зелений басейн, водоспад, і прилеглі природні ландшафти.

7. Озеро Клілук в Канаді

Клілук (Khiluk) - це одне з найбільш унікальних озер на планеті, воно розташоване в Британській Колумбії (Канада), друга його назва Споттед-Лей, що означає "Плямисте озеро", і дійсно озеро зачаровує своїм незвичайним, навіть якимось позаземним видом, вся поверхня покрита різнокольоровими плямами з твердими обрамленнями. Навесні і зимовий час озеро схоже на звичайне озеро, свій унікальний вид воно починає набувати в спекотний літній час. Вода з цього озера не придатна для пиття, в ній не водиться риба, а також в озері не можна купатися, оскільки вона насичена різними мінералами.

8. Плитвитцькі озера

Національний парк «Плитвитцькі озера» розташований в улоговині між високих гір Дінарського нагір’я в долині річки Корану в Хорватії. Головною визначною пам’яткою парку є каскад з 16 великих і малих озер, з’єднаних одне з одним більш ніж 140 протоками, порогами і водоспадами. Весь комплекс національного парку «Плитвіцькі озера» являє собою унікальне природне явище. Вода в озерах дивовижного смарагдово-блакитного кольору. Озера внесені в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і офіційно визнані одним із наймальовничіших місць на Землі.

9. Озеро п’яти кольорів в Китаї

Національний парк Цзючжайгоу розташований в провінції Сичуань в Китаї. У парку «Цзючжайгоу», що перекладається як «Долина дев’яти сіл», рясніє веселковими фарбами «Озеро п’яти кольорів». Назву озеро отримало через свою здатність міняти колір від жовтого до алмазно-синього. Вражаюче прозоре, повністю оточене зеленню, яка вистилає навіть дно. Вода  в озері не замерзає зовсім. Довгий час вважалося, що дно озера вкрите термальними джерелами, однак після ретельних досліджень цей факт не тільки не підтвердився, але і не були знайдені ніякі інші причини незамерзання води в озері.

 

 

10. Озера Келімуту в Індонезії

Серед безлічі індонезійських островів Флорес виділяється наявністю дивного вулкана під назвою Келімуту. Незважаючи на те, що це діючий вулкан, в його кратері розташоване відразу три озера. Місцеві жителі називають ці озера – Озеро Літніх, Озеро Юнаків і Дівчат, а третє – Зачароване озеро. Самі озера настільки непередбачувані, що кожні кілька років вода в цих водоймах змінює колір. Вода в озерах буває бірюзового, синього, зеленого, червоного і навіть чорного кольору. До самих озер краще не підходити, так як вони виділяють пари отруйних газів.

11. Озеро Медуз в Тихому океані

Озеро Медуз розташоване на безлюдному острові Ейл-Малк в Тихому океані.

Озеро потопає в тропічних джунглях і цілком підходить під визначення райського куточка. У Озері Медуз на скелястих островах мешкає близько двох мільйонів цих самих медуз. Вони так розплодилися там, тому що в водах озера їм не загрожують ніякі хижаки. В озері Медуз живе всього два види: золота медуза і місячна медуза, але їх тут дуже багато. Ці види абсолютно безпечні для людей, і можна безбоязно чіпати їх. Особливо симпатичні золоті медузи, які стали візитною карткою озера і зробили його найбільш відвідуваним туристичним об'єктом Палау.

12. Озеро айсбергів

Озеро айсбергів міститься в центрі Тянь-Шаню, неподалік від вершини Хан-Тенгрі на висоті понад 3300 метрів. Воно досить велике: завдовжки близько чотирьох і завширшки до двох кілометрів. Льодовики, які оточують озеро, мов сторожа, охороняють шлях до гордої вершини. Унікальне озеро заповнене айсбергами, ніби полярне море. Деякі крижини здіймаються над водою на 10-15 метрів, що свідчить про велику глибину озера. Але найдивовижніше, що восени і взимку води в озері немає.

Україна має також чим здивувати. В нашій країні кілька тисяч озер, і кожне особливе по-своєму.

1. Озеро Сиваш

Уявіть собі плесо неймовірної краси, вода в якому має ніжний рожевий відтінок… Додайте ще й лікувальні та омолоджувальні властивості цього місця, і отримаєте справжнє чудо природи – озеро Сиваш в Херсонській області!

Вчені вважають, що ця унікальна водойма, насичена великою кількістю солі та лікувальної глини, є нащадком прадавнього Лемурійського моря. Такі «мертві» озера є тільки у двох місцях світу: в Ізраїлі та в Україні!

2. Озеро Ялпуг

В Одеській області знаходиться Ялпуг – найбільше прісноводне озеро України лиманного походження. Його загальна площа складає аж 142 квадратних кілометри, і це друге за розмірами озеро в Європі. Тут надзвичайно багата флора і фауна, однієї тільки риби водиться більше трьох десятків видів – справжній рай для рибалок!

3. Озеро Світязь

Кришталево чиста водичка, пісочні пляжі та соснові ліси приваблюють сюди безліч бажаючих гарно відпочити, тому літом тут буває досить людно.

Світязь входить до групи Шацьких озер і є найглибшим природним озером України. Його особливістю є хімічний склад води: вона містить гліцерин, срібло та йод, тож має цілющі властивості. А ще це озеро є одним із семи природних чудес України!

4. Озеро Синевир

«Морське око Карпат» – найбільше і найглибше високогірне озеро України, яке утворилося внаслідок землетрусу. Синевир здавна був оточений загадками та легендами, що надає йому містичного ореолу і вабить сюди туристів зі всього світу.

Вода в озері чиста і дуже холодна, а купатися тут заборонено. Зате споглядати навколишню красу можна скільки завгодно – і це насправді варте того, щоб приїхати сюди!

5. Блакитні озера

Неподалік села Олешня в Чернігівській області розташовані три мальовничі озера, які називають Блакитними. Вода тут неймовірна – вона має дуже насичений блакитний відтінок, який і дав назву водоймам. А пов’язано це з тим, що на дні озер знаходиться кварцевий пісок, адже колись тут були промислові кар’єри по його видобуванню. Так-так, ці фантастично красиві озера мають штучне походження! Коли глибина кар’єрів досягла лікувальних артезіанських вод, вони заповнили собою улоговини, утворивши красиві водойми.

Дивлячись на унікальні, ні з чим не зрівнянні природні явища, так і хочеться повірити в те, що світ – сповнений чудес, і всі ці чудеса створені для нас, щоб ми захоплювалися таємницями природи та сповна насолодилися красою нашої планети.

docx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
491
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку