Презентація "Урок-демократії "Право на життя"

Про матеріал

Презентацію розроблено для використання під час проведення Першого Уроку.

При підготовці було використано матеріали:

Освітній проєкт «Діалоги про війну»,

Навчально-методичний посібник “Вивчаючи міжнародне гуманітарне право"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Право на життя”Розробила: Прокоф’єва Л. Р.,кл.керівник 11 класу, практичний психолог, учитель основ здоров’я. Урок демократіїБілокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької області

Номер слайду 2

Завдання № 1. «Хмара асоціацій»https://audience.ahaslides.com/6rfd6rk4bi https://presenter.ahaslides.com/share/word-clouds-for-voting-1661965699696-6rfd6rk4bi

Номер слайду 3

РЕФЛЕКСІЯСлова з хмари асоціацій виражають більше позитивні чи негативні почуття?

Номер слайду 4

Відео “Діалоги про війну. Що таке війна?”https://www.youtube.com/watch?v=3 PG_FWWGw. To

Номер слайду 5

РЕФЛЕКСІЯЧи змінилося ваше уявлення про таке явище як війна? Які емоції щодо нього переважають після перегляду відео?

Номер слайду 6

Ключові повідомлення. Війна – це збройна боротьба між державами, народами або групами людей за владу, багатство, власність, виживання, ресурси (зокрема, землю). Це примушування людей шляхом насилля виконувати чужу волюІсторики вважають, що свого часу війни були рушіями розвитку суспільств. Проте війна – це завжди руйнування, горе, страх і смерть. Війни виникають тоді, коли люди або групи людей не поважають погляди, переконання і поведінку інших. Тоді вони агресивно вирішують суперечності. Агресія та зброя стають останнім аргументом розв’язання задоволення власних інтересів.

Номер слайду 7

Ключові повідомлення. Збройний конфлікт – це не лише військові операції на полі бою за участю військових. Під обстріли потрапляють і цивільні люди. Вони вимушені втікати, шукати притулку, бо їхні оселі, лікарні, школи руйнуються. Тому з війнами завжди пов’язані такі явища, як біженці, переселенці. Там, де є збройний конфлікт, масово порушуються права людей, зокрема на життя, житло, освіту, пенсію, медичний захист, свободу пересування.

Номер слайду 8

Ключові повідомлення. За видами війни розрізняють оборонні та наступальні. Ознакою оборонної війни є захист від нападу і зовнішніх втручань. Наступальні ведуться, щоб вплинути на противника, залякати його, змінити поведінку, дії, підкорити, вигнати або й знищити. Є також справедливі та несправедливі війни. Справедлива ведеться для захисту або відновлення дії міжнародного права, задля безпеки громадян і швидкого повернення до миру. Під час несправедливої війни порушуються міжнародні угоди, закони, права та свободи людей. За розмахом воєнні конфлікти бувають світові, регіональні, локальні, протікати у формі прикордонного зіткнення, збройного інциденту чи воєнної акції.

Номер слайду 9

Ключові повідомлення. Держава, на яку напав зовнішній ворог, має право і навіть обов’язок захищатися, боротися за незалежність і територію. Народ, що не відстоює власну землю, приречений на завоювання агресором.

Номер слайду 10

Учасники та жертви збройних конфліктів. Додатковий протокол І до Женевських конвенцій прозахист жертв війни

Номер слайду 11

Учасники та жертви збройних конфліктів

Номер слайду 12

Учасники та жертви збройних конфліктів

Номер слайду 13

Учасники та жертви збройних конфліктів

Номер слайду 14

Учасники та жертви збройних конфліктів

Номер слайду 15

Завдання № 3. «Сім вітрів»https://ahaslides.com/2 Q8 OZhttps://presenter.ahaslides.com/share/word-clouds-for-voting-1661965699696-6rfd6rk4bi

Номер слайду 16

Завдання № 4. «Парасолька безпеки»https://presenter.ahaslides.com/share/word-clouds-for-voting-1661965699696-6rfd6rk4bihttps://audience.ahaslides.com/6rfd6rk4bi

Номер слайду 17

РЕФЛЕКСІЯЗ чого починається війна? Чи потрібно за будь-яку ціну уникати збройного зіткнення? Чи для припинення війни достатньо просто перестати стріляти?

Номер слайду 18

Завдання № 5. «Будуємо сьогодення»на основі відеоматеріалу, а також додатку 1 та додатку 2 складіть два документи: каталог прав людини, які порушуються під час війни, каталог норм міжнародного гуманітарного права. додаток 1 додаток 2

Номер слайду 19

РЕФЛЕКСІЯЯк називають сукупність міжнародних норм і правил, що обмежують методи і засоби ведення війни і захищають їх жертв?Як називаються міжнародні договори, що закріплюють правила ведення війни та гуманне поводження із її учасниками і жертвами?

Номер слайду 20

РЕФЛЕКСІЯЯк називається міжнародна організація, метою діяльності якої є підтримання миру і безпеки, розвиток співробітництва між державами? В якому міжнародному документі закріплено принцип рівності людей, незалежно від віросповідання, етносу або кольору шкіри, сексуальної орієнтації, фізичної спроможності тощо?

Номер слайду 21

“Не можна толерантно ставитися до нетолерантності”англійський філософ Джон Локк. Де межа толерантності? Чим відрізняється толерантність від байдужості? Чи є різниця між толерантністю під час війни та у мирному житті? Коли брак втручання не можна вважати толерантністю? Чи бувають такі обставини, коли слід застосовувати силу?

Номер слайду 22

Словничок. Взаємодопомога – це надання добровільної допомоги на взаємовигідній основі. Толерантність – повага, прийняття та правильне розуміння багатого різноманіття думок, поглядів, традицій, форм самовираження та самовиявлення людської індивідуальності. Міжнародне гуманітарне право – міждержавні угоди (конвенції) про закони і звичаї війни, правила ведення збройних дій (Гаазькі конвенції) і полегшення страждань жертв (Женевські конвенції).

Номер слайду 23

“Війна є солодкою лише для тих, хто ніколи її не куштував”Як ви розумієте слова давньогрецьких мислителів? З чиєю позицією погоджуєтеся ви?“Війна – батько всього”давньогрецький мислитель Гераклітдавньогрецький мислитель Піндар

Номер слайду 24

Словничок. Конфлікт – суперечність між окремими людьми або групами, які під час взаємодії відстоюють різні, а то й протилежні цілі й інтереси. Війна – у вузькому розумінні – це затяжний збройний конфлікт у гострій формі; у широкому сенсі – боротьба між групами людей або державами за землю, багатство, власність, виживання, владу. Агресія – у вузькому значенні – застосування зброї однією державою проти незалежності і територіальної цілісності іншої держави, у широкому – фізична або словесна поведінка, спрямована на нанесення фізичної або психологічної шкоди.

Номер слайду 25

Словничок. Окупація – у міжнародному конфлікті тимчасове захоплення збройними силами воюючої сторони території ворога, панування на захопленій території. Наступ – вид загальновійськового бою, що застосовується для розгрому противника і полягає в рішучій атаці, ураженні противника, захопленні об’єкта або місцевості. Оборона – вид загальновійськового бою, щоб відбити наступ противника, утримати важливі райони (об’єкти) місцевості.

Номер слайду 26

Питання для обговорення: Чи трапляються у вашому класі ситуації, про які розповідала Оля? Як ви вважаєте, чому хлопчики часто вирішують питання кулаками, замість того, щоб домовитися? Як починаються війни, чому народи воюють? Що штовхає їх на розв’язання війни? Чому часто люди не можуть просто домовитися робити, або не робити щось? Чи бувають у війни правила? У яких випадках треба бути толерантними, а в яких – захищатися? Що відбувається з тими країнами, котрі не відстоюють власні інтереси?

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Намалювати тварину, яку ви вважаєте національним символом України. Чи одна і та ж тварина уособлює націю в мирний час і під час війни?

pptx
Додано
4 вересня 2022
Переглядів
735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку