Презентація уроку з біології для 6 класу "Значення вищих спорових рослин"

Про матеріал

Пропонується презентація до уроку "Значення вищих спорових рослин" для 6 кл. Використовуються фотоматеріали різноманіття спорових рослин, додаткова інформація з теми. Це сприятиме підвищенню рівня знань, розвитку інтересу до предмету.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення вищих спорових рослин у природі та в житті людини.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

відділ відділ відділ ВІДДІЛ Папоротеподібні Плауноподібні Хвощеподібні Мохоподібні

Номер слайду 4

Експрес-тест. 1. Тіло у вищих спорових: а) слань; б) листостеблове. 2. У циклі розвитку чергування поколінь: а) наявне; б) відсутнє. 3. Місце утворення спор у плаунів: а) коробочки; б) спороносні колоски. 4. Для запліднення вода: а) потрібна; б) ні. 5. Що виросте із спори: а) гаметофіт; б) спорофіт.

Номер слайду 5

Розплутати павутину. Зросток. Орган мохів Ріпоїди. Спороносний орган, де містяться спори Спорангій. Листоподібна серцевидна пластинка в якій містяться гамети  

Номер слайду 6

Гра “ Хто я”. 1. Спорофіт утворений листками. 2. Спорофіт схожий на пташку зозулю. 3. Маю назву сфагнум. 4. Утворюю торф. 5. Гаметофіт двостатевий. 6. Листки називаються вайї. 7. Моя назва щитник чоловічий. 8. Маю ризоїди. 9. Маю кореневища. 10. Маю квітку.

Номер слайду 7

Різноманітність мохоподібних 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1.Спляхнум червоний 2.Спляхнум жовтий 3.Андрея скельна 4.Політрих звичайний 5.Тортула польова 6.Леукомбріум сизий 7.Дикранум багатоніжковий 8.Фунарія гігрометрична 9.Палуделла відстовбурчена

Номер слайду 8

1 2 3 4 5 6 1.Сфагнум Магеллана 2.Сфагнум ленський 3.Сфагнум балтійський 4.Сфагнум дібровний 5.Сфагнум береговий 6.Сфагнум бурий

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Травянисті Щитник чоловічий Страусове перо Орляк Гронянка півмісяцева Сальвінія плаваюча

Номер слайду 12

Деревоподібні Декоративні Деревоподібні папороті, що ростуть у тропічних лісах, можуть досягати 25 м заввишки Нефролепис Бостонський Адіатум “Венерине волосся” Аспленіум

Номер слайду 13

Значення мохів. 1. + Утворюють лісові килими та зелені подушки. 2. + Рослини-піонери. 3. + Мохи – основа рослинного покриву боліт. 4. + Утримуючи в собі воду, регулюють водний баланс грунту. 5. + Перетворюють відмерлі органічні рештки на торф. (Його використовують як органічне добриво та паливо. У вигляді пресованих плит він застосовується у будівництві як теплоізоляційний матеріал. У хімічній промисловості торф слугує сировиною для виробництва пластмас, фарб, лаків, спиртів, кислот...). 6. + Висушений сфагнум має знезаражувальні властивості, тому раніше його використовували для лікування ран. 6. + Здатні накопичувати радіоактивні речовини. 7. – Заболочуючи місцевість, ускладнюють аерацію грунту. 8. – На заболочених місцях не може рости багато рослин. 9. – Сфагнові мохи і торф можуть самозайматися і спричиняти пожежі.

Номер слайду 14

Значення плаунів. 1. + Спорами плауна булавовидного користуються в медицині для виготовлення оболонок таблеток та виготовляють дитячу присипку. 2. + Плаун-баранець у народній медицині застосовують для лікування алкоголізму – він виробляє відразу до пиття спиртного. Ця рослина також використовується для лікування хвороб очей. 3. + Спори в часи війни використовували для знизщення мікробів у рані. 4. + Часто зелені пагони плауна використовують для оформлення букетів.

Номер слайду 15

Значення хвощів.  1. + Застосовують у медицині як сечогінний засіб, при жовчнокамґяній хворобі та підвищеному АТ. 2. + До початку ХХ ст. хвощі використовували для забарвлення хутра в сіро-жовтий колір.  3. + Кореневища хвоща польового використовують в їжу (коли пагони молоді тоді вони багаті на крохмаль.) 4. + Хвощі – індикатори грунтів з підвищеною кислотністю.

Номер слайду 16

Значення папоротей. 1. + Папороті утворюють нижній ярус лісів. 2. + Рештки давніх папоротеподібних разом з іншими споровими рослинами утворили поклади камґяного вугілля. використовують як паливо, а воно є сировиною для виробництва пластмас, фарб, лаків... 3. + Відвари деяких папоротей (ключ-траву, її ще називають гронянка півмісяцева) загоюють рани, зменшують біль. 4. + Здавна люди помітили, що папороті передбачають погоду: перед спекою у них скручуються листки. 5. + У народній медицині щитник чоловічий використовують у боротьбі з солітерами – паразитичними червами. 6. + Листки щитника пахучого містять смоли, які використовують у парфумерії.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: §33-37 повторити, відпов. на різнорівневі запит., скласти кросворд (бажаючі),

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
2317
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку