Презентація "Видатні постаті Нікополя"

Про матеріал

Славне місто Нікополь засноване у 1639 році козаками Війська Запорозького як Микитинська Січ. З ним пов'язані імена таких відомих діячів як Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Петро Калнишевський, брати Яків та Іван Шияни. Пропоную ознайомитись з презентацією про художників і письменників, істориків і металургів, спортсменів і акторів, які в різний час прославляли місто Нікополь.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИДАТНІ ПОСТАТІ НІКОПОЛЯПідготувала: завідувач бібліотеки КЗ «НСШ №5» Герман Н. М.

Номер слайду 2

Славне місто Нікополь засноване у 1639 році козаками Війська Запорозького як Микитинська Січ. З ним пов’язані імена таких відомих діячів як Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Петро Калнишевський, брати Яків та Іван Шияни.

Номер слайду 3

В різний час місто відвідували Микола Костомаров, Ілля Рєпін, Валентин Сєров, Іван Бунін, Сергій Прокоф’єв, Василь Жуковський, Тарас Шевченко, Дмитро Яворницький, Леонід Утьосов, Ільф і Петров, Олександр Довженко та багато інших видатних особистостей.

Номер слайду 4

Відомі історики - краєзнавціПротягом багатьох років досліджували історію нікопольського краю Д. Яворницький, Б. Мозолевський, І. Карелін, Г. Шапошников, В. Грибовський, П. Богуш, М. Жуковський.

Номер слайду 5

Павло Богуш. Людина-легенда. Видатний історик-краєзнавець Павло Михайлович Богуш народився у 1922 році на Херсонщині. У роки війни воював на Калінінському фронті. Після Перемоги закінчив історичний факультет Вологодського педінституту. В 1946 р. переїхав до Нікополя, який став його долею. Все своє життя працював викладачем історії, географії, малювання. За його плечима - сотні публікацій в газетах і журналах та більше двох десятків книжок з історії рідного краю. Він був учасником створення Українського товариства охорони пам’яток історії і культури. Разом з відомим археологом Б. Мозолевським брав участь у розкопках Товстої могили.1996 року за внесок у вивчення історії м. Нікополя йому присвоєно звання Почесного громадянина міста. Пішов з життя 24 березня 2003 року. Пам'ять про нього житиме вічно. А відтепер – і в граніті.  

Номер слайду 6

Мирослав ЖуковськийІсторик-краєзнавець Жуковський Мирослав Петрович народився у 1958 році. Закінчив історичний факультет Харківського державного університету ім. М. Горького (1983 р.) та магістратуру історичного факультету національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова (2003 р.). Заступник директора Нікопольського державного краєзнавчого музею (з 1993 р.), начальник Нікопольської археологічної експедиції (з 2000 р.), автор більше 40 наукових публікацій з історії Нікопольського краю, археології та історії України. Голова Нікопольської організації спілки краєзнавців (з 2001 р.), заступник директора Нікопольського регіонального відділення науково-дослідного інституту козацтва (з 2002 р.). Роботи М. Жуковського:«Народні перекази про заснування міста Нікополя», «Козацька Атлантида», «Хронологія заселення Нікопольщини», «Нікополь», «І слава, і терни... (до 70-річчя з Дня народження Б. М. Мозолевського)», «Слава за життя – безсмертя після нього» та багато інших.  

Номер слайду 7

Видатні нікопольці на виробництві Працьовитість, майстерність, відповідальність металургів і трубників Нікополя заслуговують щирого визнання, поваги і глибокої вдячності. За вмілу організацію виробництва та високі показники в трудовій діяльності звання «Почесний громадянин міста Нікополя» отримали директори заводів Величко Б. Ф. та Ігнатенко О. М., робітник-трубник Грязєв П.І., бригадир будівельників Ганчев І. Д.

Номер слайду 8

Іван Ганчев. Людина, яка побудувала НікопольІван Дмитрович Ганчев народився в Запорізькій області в 1929 р. Працював каменярем, штукатуром, монтажником, досконало опанував всі будівельні спеціальності. Його бригада із 37 монтажників тресту «Нікопольбуд» звела на порожньому місці нове місто Орджонікідзе. Саме там був впроваджений поточний метод зведення будинків. Але саме в Нікополі повністю розкрився організаторський талант Ганчева. На піку будівельного буму в рік зводилося до 90 тис. кв. м житла. І 60 з них здавала бригада Ганчева. Двічі Герой Соціалістичної Праці, лауреат Державної премії СРСР, кавалер численних орденів, заслужений будівельник УРСР. Останнім подарунком рідному місту став зведений ним мікрорайон «Трубник-2» . Вдячні городяни в 1969 р. присвоїли Івану Ганчеву звання почесного громадянина міста Нікополя, а в 2004 р. на пр. Трубників встановили бронзовий бюст. 

Номер слайду 9

Видатні нікопольці-художники Всі роботи нікопольських живописців пронизані любов’ю до нашого славного міста і всього козацького краю, і в цьому їх головна цінність та достоїнство. Микола Галичин, Марк Продан, Віктор Хоменко, Василь Живогляд, Костянтин Піддубко, Ярослав Фектистов, Сергій Скрипіцин – талановиті художники нашого краю, які творять сучасне мистецтво України.

Номер слайду 10

Марк Продан Відомий художник, іконописець, письменник, колекціонер, почесний громадянин міста Нікополя Марк Дмитрович народився 11 вересня 1933 року. Учасник багатьох міських, обласних, республіканських виставок. На його рахунку близько 3 000 авторських робіт, серед яких понад 2 000 ікон. Заснував у 1993 році іконописну школу при Спасо-Преображенському соборі. Працює в різноманітних техніках: акварель, живопис, іконопис. Його унікальні роботи знаходяться в музеях України і приватних колекціях у Німеччині, Італії, Болгарії, Сербії, Росії. За вагомий внесок у розвиток духовності та виховання молодого покоління  нагороджений Грамотою Міністерства культури, Грамотою Митрополита України, Орденом “Знак Пошани”, медаллю “2 000-річчя від Різдва Христова”, Орденом преподобного Нестора Літописця. Завзятий збирач, нумізмат, філателіст, займається різьбою з дерева. У нього цікаві колекції годинників, самоварів, глиняних іграшок.

Номер слайду 11

«Шипшина», акварель. Колекція глиняних іграшокІконостас, розписаний Марком Проданом, в церкві Різдва Пресвятої Богородиці в м Нікополі

Номер слайду 12

Віталій. ВалсамакіХудожник, поет, письменник. Віталій Дмитрович Валсамакі народився в 1948 році в Приморському краї. У 1974 році закінчив Іркутське училище мистецтв, в 1981 році - факультет графіки Московської поліграфічної академії. Перша персональна виставка картин Валсамакі відбулася в 17 років, тобто, в березні 1966 року. На виставці було представлено більше сорока етюдів, виконаних аквареллю і маслом. З 1983 року художник жив і працював в Нікополі. У 1987 році став членом Національної Спілки художників України, а в 1990 році - членом обласної Ради Дніпропетровської організації художників України. Твори художника є власністю кількох музеїв, зберігаються у приватних колекціях в Україні та за кордоном. Останні 18 років свого життя Віталій Дмитрович був керівником дитячої художньої студії «Палітра». Багато випускників «Палітри» зараз є професіоналами, членами Спілки художників, Спілки архітекторів, Спілки дизайнерів або навчаються у вищих закладах України. Пішов з життя 17 серпня 2016 року.

Номер слайду 13

Віталій Валсамакі також відомий своєю літературною діяльністю. Його літературна студія «Дзвіниця» виховала багато талановитих поетів і письменників. У 2013 році вийшла його збірка прози «Дев'ять сил». Виталий Валсамаки. У поэтов душа не стареет. Мир с годами мы видим мудрее – Есть на это немало причин. У поэтов душа не стареет,И не кроется сетью морщин. А когда вдруг увянет и сморщится,И уйдет созидания зуд,И усохнет фантазия творчества,То лекарства уже не спасут. С нами Муза не венчана смолоду,И по паспорту нам – не жена. Лишь измученным творческим голодом. Она будет вовеки верна.

Номер слайду 14

Видатні нікопольці у літературіПисьменницька спадщина Нікопольщини надзвичайно багата: Наталя Рощина, Маргарита Стрілецька, Григорій Біленко, Олег Полозенко, Лілія Матяш, Ігор Ляпін, Віктор Герасимов, Аліса Кисіль, Лариса Крикуненко, Наталя Сидоренко, Василь Шаройко, Ірина Агапітова та багато інших

Номер слайду 15

АЛІСА КИСІЛЬПоетичний дар – від предків-дворян. Аліса Андріївна Кисіль народилася на Уралі в 1920 році. Ще зі школи вона захоплювалась поезією, а незабаром і сама почала писати про світле, вічне і краще в людині. Переїхавши на Україну – друкувалася в газетах Дніпропетровщини. З 1965 року працювала на Нікопольському заводі феросплавів, якому віддала понад двадцять років. Була членом товариства «Знання». З лекціями про літературу виступала в школах, училищах, технікумах, на підприємствах, установах і організаціях. Алиса Кисель. Никополь Я шагаю по улицам нашим, Это Никополь - город родной. Южным солнцем всегда ты украшен И зеленой кудрявой листовой. Слышу мощных моторов дыханье, Заводских корпусов перезвон. Вижу юность спешит на свиданье, Я давно в этот город влюблён.

Номер слайду 16

Лариса Крикуненко. Поетеса і бард. Народилася в Приморському краї в сім'ї офіцера. У зв'язку з військовою професією батька часто змінювали місце проживання. У кінці 1984 року переїхали до Нікополя. Закінчила Київський університет імені Тараса Шевченка. Була хорошою, душевною людиною з приголомшливим життєлюбством, оптимізмом, почуттям гумору та відповідальністю. Пішла з життя у 2016 році. Але такі люди не вмирають, вони просто йдуть у безсмертя. Лариса Крикуненко «Как важно в жизни быть, а не казаться…Любить, а не любовью заниматься. И честно человеком оставаться. До самого последнего звонка!!!»

Номер слайду 17

Наталя Сидоренко. Народилася у Нікополі в 1960 році. Автор п'яти поетичних збірок «Білий ангел, чорний демон», «Сама любов», «На грані», «Се ля ві», «Рентген очного яблука». Член Міжнародного Союзу слов'янських журналістів. Член Конгресу літераторів України, Міжрегіонального союзу письменників України, Міжнародного співтовариства письменницьких спілок.Ірина Агапітова. Нікопольчанка Ірина Агапітова народилася 15 серпня 1949 року. Закінчила бібліотечний факультет ХДІКу. Працювала у міській бібліотеці завідуючою читальним залом, у шкільних бібліотеках СШ 6 і 9. У 2000 р Ірина Семенівна всією сім'єю виїхала до Ізраїлю. Досконало освоїла іврит, багато подорожує, добре вивчила історію країни, в якій зараз живе. Перемогла у літературному конкурсі та отримала премію, на яку випустила збірку віршів «Левова доленька». У 2008 р вийшла ще одна книга віршів І. Агапітової українською мовою «Душа жіноча сяє». Вона член Спілки українських письменників Ізраїлю. Входить до літературних студій міст Бат-Ям і Єрусалим. Друкується в ізраїльських газетах і журналах на івриті, а також в російськомовних і українських газетах.

Номер слайду 18

Василь Шаройко. Шаройко Василь Никифорович народився 1 травня 1929 р. в Брянській області в селянській родині. Закінчив шкільне відділення Нікопольського педучилища, філологічний факультет Кіровоградського педінституту та юридичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. Працював учителем української мови і літератури та директором у загальноосвітніх школах Вінницької і Херсонської областей. З 1985 року – на творчій роботі. Автор 18 книжок гумористичних і сатиричних віршів для дітей та дорослих. Упорядник збірника гумору і сатири “Придніпровські усмішки” (“Таврія”, 1989). Переклав окремі твори багатьох російських та білоруських поетів-гумористів. Член Спілки письменників України з 1984 року

Номер слайду 19

Олександр Черкащенко Журналіст, поет і публіцист. Народився Олександр Черкащенко 24 квітня 1936 року. Навчався на журфаку ДДУ. Його перші вірші були надруковані в газеті «Нікопольська правда». Не закінчивши інститут, Олександр з 16-ти років почав працювати на Крайній Півночі. Він жив легко і весело. Його пам'ятають завжди усміхненим і бадьорим. Проїхав всю Україну, побував в Узбекистані, Киргизії, Казахстані, Грузії, Білорусії, Латвії, Литві, Естонії. В період роботи на Колимі, Камчатці і Командорах літав у творче відрядження на Аляску. Повернувшись в Нікополь, редагував додаток до газети «Візит-Венал» - «Булава». Останні роки свого життя присвятив газеті «Проспект Трубників». У 1986 році Черкащенко став членом Нікопольської регіональної організації Спілки журналістів України. Помер 14 квітня 2008 року. На будинку по пр. Електро-металургів, 42б, в якому проживав Олександр Черкащенко,відкрито меморіальну дошку.

Номер слайду 20

Серед журналістів існує затребуваний творчий конкурс «Премія ім. О. Черкащенка за кращий матеріал на гостру соціальну тему». У 2013 році вийшов двотомник Олександра Черкащенко «Сила слова» і «Голос одного». Його творчість вражало міццю, глибиною і неординарністю. Вірші били влучно в ціль і нікого не залишали байдужим. До того ж актуальні і донині.***Преступность загоняет в угол нас,Убийство стало повседневной нормой. Кончается терпения запас,А нам кричат: – Спасение в реформе!Забрезжит ли в конце тоннеля свет?Надежда ускользает иллюзорно. Страна, куда несешься? Дай ответ!Ответ не слышен в грохоте реформы…

Номер слайду 21

Видатні нікопольці-спортсмени

Номер слайду 22

Нікополь гідно представлений на Всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях різних років. Спортивною гордістю міста є Юрій Сєдих – чемпіон ХХІ та ХХІІ Олімпійських ігор з легкої атлетики (метання молота); Костянтин Симашко – переможець ХІІІ Параолімпійських ігор з футболу в 2008 р. в Пекіні, «Почесний громадянин м. Нікополя»); Сергій Балабан – срібний призер чемпіонату світу та Європи з боротьби самбо та дзюдо; Ярослав Гонтарик – чемпіон Кубка Світу зі скелелазіння у 2012 р. в Італії, Роман Щуренко - бронзовий призер Олімпійських ігор з легкої атлетики (стрибки в довжину) в Сіднеї та багато інших. К. Симашко. Р. Щуренко. С. Балабан. Я. Гонтарик

Номер слайду 23

Олена Антонова Спортсменка - метальниця дисків  Народилася у Нікополі в 1972 році. Закінчила СШ №15. Олімпійську медаль виборола на пекінській Олімпіаді в метанні диска. Спортивні досягнення:2002, 2003, 2004, 2005 - Чемпіонка України;2003 - Чемпіонат світу, 4 місце;2004 - Олімпійські ігри в Афінах, 5 місце;2007 - Чемпіонат світу, 6 місце;2008 - срібна призерка  Олімпійських ігор в Пекіні (результат 62,59 м). Державні нагороди: Орден Княгині Ольги  III ст. у 2008 р. — за досягнення високих спортивних результатів на ХХІХ Олімпійських іграх в Пекіні, виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України. Ювілейна пам'ятна відзнака «20 Перлин Нікополя» на честь 20-ї річниці Незалежності України (2011 р.)У 2012 році разом з Романом Щуренко в Нікополі зустрічала Олімпійський вогонь.

Номер слайду 24

Максим Стенковий. Володар Кубку світу. Стенковий Максим Вікторович народився у 1982 році в м. Нікополі. Заслужений майстер спорту України  зі спортивного скелелазіння, дворазовий чемпіон світу, дворазовий чемпіон Європи, володар Кубку світу, переможець Всесвітніх екстремальних ігор. У 1989—1999 роках навчався в СШ № 24. Працює тренером у СК «Електрометалург».  З інтерв’ю після перемоги в Китаї у 2009 р.:«… Китайці, ясна річ, вболівали за свого земляка, і весь стадіон скандував англійською: «Китай!». І коли оголосили, що виграв я (піднявшись на 15-метровий скеледром за 9 секунд!), настала гнітюча, просто мертва тиша. Наче в цю саму секунду в Китаї почався загальний траур. Я подивився в обличчя мого китайського суперника, який прийшов другим, і мені здалося, що зараз він покінчить життя самогубством ... »

Номер слайду 25

Видатні нікопольці у музиці, театрі і кіно

Номер слайду 26

Білоцерковський Валерій – відомий продюсер Жураєв Юрій – призер бально-спортивних танців, переможець проекту «Танцюють всі» в ПольщіМіщенко Олександр – керівник хореографічного ансамблю «Радість»Стратегопуло Юлія – Друга віце-міс України-2010

Номер слайду 27

Надія Ручка "Блискуча" співачка. Народилася у1981 р. в Нікополі, в сім`ї металургів. Навчалася в СШ 26. З дитинства пише вірші. У період навчання в 11-му класі юну красуню помітили і запросили до участі в національному конкурсі краси в Києві. Навчалася в Московському інституті міжнародних економічних відносин і водночас працювала адміністратором в казино «Корона». У 1999 р дівчину помічають і запрошують співати в групу Party. З цього моменту і починається її співоча кар`єра, яка стрімко пішла в гору. Уже в 2004 р Надя Ручка стає солісткою в одній з найпопулярніших жіночих груп вітчизняної поп-сцени - «Блестящие». У 2009 році дебютує в кіно, зігравши головну жіночу роль у комедії «Лопухи». У 2010 році бере участь у проекті "Танці з зірками». У 2013 році взяла участь у проекті «Острів».  

Номер слайду 28

Євген Дятлов. Заслужений артистЄвген Валерійович Дятлов народився в Хабаровську 2 березня 1963 року. Коли Жені виповнилось п’ять років, його батько трагічно загинув. Мама разом з синами переїхала в Нікополь. Євген Дятлов пішов навчатися у СШ №7. Вищу освіту отримав на філологічному факультеті Харківського університету. У 1986 р. хлопець був зарахований в державний інститут театру, музики і кінематографії в Ленінграді. Працював у театрі «Буф», Театрі Сатири. Паралельно з роботою в театрі працював на телебаченні. Кінематографічна біографія Євгена Дятлова стартувала з ролі в багатосерійної мелодрами «Поживемо – побачимо» в 1996 році. Фільмографія актора: «Агент національної безпеки», «Чорний ворон», «Таємниці слідства-2», «Бандитський Петербург», «Вулиці розбитих ліхтарів», «Оперативна розробка», «Горобини грона червоні», «Біла гвардія», «Крила», «Чкалов». У 2007 році Євген Дятлов стає Заслуженим артистом Росії. Взяв участь у музичному шоу «Дві зірки». Пара Дятлов -Арбеніна посіла друге місце і отримала спеціальний приз від Алли Пугачової.  З Едуардом Слабких

Номер слайду 29

Пилипа Орлика;Павла Загребельного;Михайла Грушевського;Павла Богуша;Василя Стуса;Бориса Мозолевського;братів Шиянів;Івана Мазепи;Івана Підкови; Максима Залізняка. Вулиці Нікополя носять ім’я:

Номер слайду 30

Пам’ятники видатним особам у Нікополі: Тарасові Шевченку. Олександру Пушкіну. Богдану Хмельницькому. Несторові Махну. Осипу ШоруІвану Ганчеву

Номер слайду 31

«Багато пам'ятає Нікопольська земля. Не загубити б цю пам'ять нашим нащадкам...» П. М. Богуш

Номер слайду 32

Використані джерела: Жуковський М. П. Нікополь. - Нікополь: СПД Фельдман О. О., 2013 Макаров П. С. Історичні особистості на Нікопольщині. – Дніпропетровськ: Пороги, 2007 Шапошников Г. С. Як виникло місто Нікополь. – Нікополь, 1991 Література рідного краю. Нікопольщина: Посібник [Електронний ресурс] //Режим доступу: http://http://npl.nikopol.net/zbirka_kani.pdf. Нікополь очима художників: Альбом/Упорядн. О. В. Дащук. – Нікополь: СПД Фельдман О. О., 2012 Кисіль А. А. Окрилене серце: Вірші. – Дніпропетровськ: Пороги, 1995 Черкащенко о. Твори: В 2-х т. - Нікополь: СПД Фельдман О. О., 2013 Сидоренко Н. М. Білий ангел, чорний демон: Вірші. - Дніпропетровськ: Пороги, 2003 Богуш П. М. У истоков истории Никополя. - Дніпропетровськ: Пороги, 1992

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пшенична Людмила Леонідівна
    Щиро Вам дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 січня 2019
Переглядів
3742
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку