Презентація "Види теплових двигунів. 8 клас"

Про матеріал
Історія промислового застосування теплових двигунів починається з парової машини, яку створив англійський учений Джеймс Ватт у 1768 р. Протягом декількох років Ватт удосконалював її конструкцію. Від 1776 р. машини Ватта почали широко застосовувати в шахтах і на металургійних заводах Англії. У XX ст. на зміну першим паровим машинам прийшли сучасні двигуни внутрішнього згоряння, парові й газові турбіни, реактивні двигуни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Види теплових двигунів

Номер слайду 3

Будова та принцип дії парової турбіни. Парова турбіна (від латин. turbo — вихор, швидке обертання) — один із прикладів парових теплових двигунів.

Номер слайду 4

У парових двигунах енергія, яка виділяється під час згоряння палива, йде на утворення водяної пари та її нагрівання, а вже потім нагріта пара, розширюючись, виконує механічну роботу. Парова машина Ватта. Джеймс Ватт - шотландський винахідник-механік, член Лондонського королівського товариства, творець універсальної парової машини подвійної дії

Номер слайду 5

Схема будови найпростішої парової турбіни1 — сопла; 2 — лопаті;3 — диск; 4 — вал. Стрілками позначено напрямок руху пари. Принцип дії найпростішої парової турбіни. Струмені пари, вихоплюючись через сопла (1), спрямовуються на лопаті (2), закріплені на диску (3). Диск, у свою чергу, нерухомо закріплений на валу (4) турбіни. Під дією пари диск турбіни, а отже, і вал обертаються, тобто пара виконує роботу

Номер слайду 6

Використання парових турбін. В залежності від характеру теплового процесу парові турбіни поділяють на 3 групи: чисто конденсаційні, теплофікаційні та спеціального призначення. Чисто конденсаційні перетворюють максимально можливу частину теплоти пари в механічну роботу. Вони можуть бути стаціонарними або транспортними. Транспортні використовують, як допоміжні двигуні на кораблях і суднах. Теплофікаційні парові турбіни служать для одночасного отримання електричної та теплової енергії. Такі парові турбіни використовують у технологічних цілях (наприклад, для опалювання). Теплові турбіни спеціального призначення зазвичай використовують на металургійних, машинобудівних і хімічних підприємствах. На відміну від інших, теплові турбіни спеціального призначення не виготовлюють великими кількостями, а тільки за спеціальними замовленням.

Номер слайду 7

Двигун внутрішнього згоряння. Нікола́ус Отто (нім. Nicolaus August Otto; 10 червня 1832, Гольцгаузен-ан-дер-Гайде, Таунус — 26 січня 1891, Кельн) — німецький інженер та підприємець, винахідник-самоук, винайшов двигун внутрішнього згоряння.

Номер слайду 8

У процесі роботи двигуна внутрішнього згоряння паливо згоряє безпосередньо всередині його циліндрів. Схема будови найпростішого двигуна внутрішнього згоряння: 1 — циліндр; 2 — поршень; 3 — шатун;4 — колінчастий вал; 5 — клапани; 6 — запальна свічка. Стрілкою позначено напрямок обертання колінчастого вала

Номер слайду 9

Робота чотиритактного двигуна внутрішнього згорянняабвга — усмоктування;б — стиснення; в — робочий хід;г — випускання. У двигуні внутрішнього згоряння є нагрівник (повітряна суміш, що горить), робоче тіло (розжарені гази), холодильник (довкілля).

Номер слайду 10

Дизельні двигуни. Рудольф Дізель (1858–1913), німецький інженер. творець двигуна внутрішнього згорянняіз запалюванням від стиснення пальної суміші

Номер слайду 11

Екологічні проблеми використання теплових двигунів. Шкідливі викиди в атмосферу. Для спалювання палива в теплових машинах витрачається велика кількість кисню. На згоряння різноманітного палива витрачається від 15% до 30% кисню, який виробляється зеленими рослинами. Теплові машини викидають в атмосферу велику кількість оксиду карбону (СО2). Згоряння палива в топках промислових підприємств і теплових електростанцій майже ніколи не буває повним, тому відбувається забруднення повітря золою, пластівцями сажі.

Номер слайду 12

Підсумки. Найдавнішим із теплових двигунів, що застосовують у сучасній техніці, є парова турбіна. Роботу в ній виконує нагріта пара, яка за допомогою сопел спрямовується на лопаті турбіни й обертає її. Ще одним прикладом теплового двигуна є двигун внутрішнього згоряння. У ньому паливо згоряє всередині циліндрів, а нагріте повітря, розширюючись, виконує роботу. Робочий цикл чотиритактного двигуна внутрішнього згоряння має відповідно чотири такти: усмоктування, стиснення, робочий хід, випускання. Останнім часом дуже гостро стоїть проблема забруднення навколишнього середовища через шкідливі вияви роботи теплових машин.

Номер слайду 13

Контрольні запитання. Які двигуни називають паровими? Назвіть основні частини парової турбіни. Опишіть, як працює парова турбіна. Що в паровій турбіні слугує нагрівником? холодильником? робочим тілом? Звідки походить назва двигуна внутрішнього згоряння? Назвіть основні частини двигуна внутрішнього згоряння та їхнє призначення. Які процеси відбуваються в чотиритактному двигуні внутрішнього згоряння під час кожного з чотирьох тактів? Доведіть, що теплові двигуни завдають шкідливого впливу на довкілля, і запропонуйте способи розв’язання цієї проблеми.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 17. Деякі види теплових двигунів
Додано
12 серпня 2022
Переглядів
5153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку