Презентація "Виділення, його значення для організму. Органи виділення тварин."

Про матеріал
Ознайомити учнів з поняттям "виділення", формами та органами виділення у тварин, розкрити значення виділення та еволюційні зміни у видільній системі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виділення, його значення для організму. Органи виділення тварин.

Номер слайду 2

Між будь-яким живим організмом і зовнішнім середовищем постійно відбуваються процеси обміну речовин і енергії. У процесі обміну організм отримує воду і речовини, необхідні для побудови і відновлення структурних елементів клітин і тканин. А також у ньому утворюються продукти розкладу, які можуть бути шкідливими для організму, тому їх необхідно видаляти. У цьому процесі виділення задіяні не тільки спеціалізовані органели одноклітинних тварин, але й цілі органи та системи органів хордових тварин.

Номер слайду 3

У результаті обміну речовин у клітинах і тканинах тварини утворюються різні продукти розкладу, багато з яких є отруйними для організму. Для видалення їх з організму, а також для підтримання сталості хімічного складу внутрішнього середовища організму необхідна наявність спеціальних органів — органів виділення.

Номер слайду 4

Виділення — це виведення з організму кінцевих продуктів обміну речовин, надлишку води, солей, отрут, що утворилися в організмі або потрапили до нього з їжею. Видільна система — це сукупність органів, що виводять з організму в навколишнє середовище надлишок води, кінцеві продукти обміну речовин, солі, отруйні речовини, які потрапили до організму або утворилися в ньому. Осморегуляція — видалення з клітини або організму надлишку води. Дифузія — поширення речовин із зони з більшою концентрацією в зону з меншою концентрацією. Осмос — рух розчинника (води) із зони з більшою концентрацією в зону з меншою концентрацією через проникну мембрану. Процеси виділення є обов’язковою частиною обміну речовин. Вони направлені на підтримку сталості внутрішнього середовища організму.

Номер слайду 5

Органи виділення тварин. Одноклітинні організми (амеби, інфузорії-туфельки) видаляють продукти життєдіяльності через поверхню тіла. У прісноводних одноклітинних є скоротлива вакуоля, яка видаляє надлишок води.— Спрогнозуйте, що може відбутися з амебою, якщо в неї видалити скоротливу вакуолю.- Амеба загине, її просто може розірвати від надлишку води. Це цікаво. Скоротливі вакуолі одноклітинних тварин за півгодини можуть вивести назовні кількість води, що дорівнює об’єму тіла. Організм людини таку кількість води виводить приблизно за три тижні.

Номер слайду 6

Кишковопорожнинні й губки не мають спеціалізованих органів або систем виділення. Виділення продуктів обміну речовин у них відбувається клітинами ектодерми шляхом дифузії безпосередньо у воду навколишнього середовища.

Номер слайду 7

Видільна система вперше з’являється у плоских червів. Продукти обміну потрапляють у систему канальців, які виконують видільну функцію. Ці канальці називають Протонефридіями. У плоских червів кожен такий каналець починається з однієї спеціалізованої клітини, що оснащена пучком війок, постійне биття яких і створює слабкий плин рідини по канальцю назовні. Ці клітини називають полум’яними, оскільки під мікроскопом коливання війок нагадує мерехтіння полум’я свічки. Канальці зливаються в один або два великі канали, що відкриваються назовні видільними порами. Протонефридії в основному регулюють вміст води в організмі. Продукти обміну виводяться шляхом дифузії через шкіру. У кільчастих червів органом виділення слугують метанефридії.

Номер слайду 8

Видільна система первинноводяних форм (ракоподібних) представлена зеленими залозами, що функціонують подібно до нефридіїв кільчастих червів. У наземних членистоногих замість них цю функцію виконують мальпігієві судини разом зі заднім відділом кишечника, в який вони відкриваються. Разом зі спеціалізованими органами у членистоногих видільну функцію виконує жирове тіло.

Номер слайду 9

У молюсків видільна система представлена однією або двома нирками, канальцями та видільними порами. Нирка пов’язана з кровоносною системою, фільтруючи з крові кінцеві продукти розпаду.

Номер слайду 10

Видільна система хребетних характеризується подальшим ускладненням (від риб до ссавців). Ускладнення будови нирок було пов’язане із заселенням суходолу. Видільна система хребетних представлена парними нирками, які фільтрують з крові рідкі продукти життєдіяльності. Від кожної нирки відходить по сечоводу, які відкриваються в сечовий міхур. Із сечового міхура продукти обміну видаляються через сечовидільний канал. Кожна група тварин має свої особливості в будові видільної системи.

Номер слайду 11

Видільна системи риб представлена:тулубова нирка — сечовід — сечовий міхур — сечовидільний канал

Номер слайду 12

Видільна система земноводних:тулубова нирка — сечовід — сечовий міхур — клоака

Номер слайду 13

Видільна система плазунів (рептилій)тазова нирка — сечовід — сечовий міхур — клоака

Номер слайду 14

Видільна система птахів:тазова нирка — сечовід — клоака

Номер слайду 15

Видільна система ссавців:тазова нирка — сечовід — сечовий міхур — сечовидільний канал. У ссавців продукти обміну можуть виділятися через шкіру (потові залози) та інші органи

Номер слайду 16

Таким чином еволюція видільної системи відбувалася шляхом створення спеціалізованих органів видалення з організму непотрібних, шкідливих речовин, що утворюються в процесі життєдіяльності.

Номер слайду 17

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
9728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку