Презентація "Використання простих механізмів. Історія та сучасність"

Про матеріал
В цій презентації вказані лише деякі прості механізми 1) Важіль 2)Похила площина 3) Колесо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання простих механізмівІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ

Номер слайду 2

Прості механізми. Пристрої, призначені для збільшення сили або зміни її напрямку, називаються механізмами. До механізму прикладається сила, яку він передає тілам, переміщуючи їх та виконуючи роботу. До простих механізмів належать важіль, похила площина, колесо та інші.

Номер слайду 3

Важіль. Важіль — це тверде тіло, яке може обертатися навколо нерухомої опори. Тобто це досить міцний стержень, закріплений в одній точці (точці опори)

Номер слайду 4

Важіль. Важелем користувалися в Стародавньому Єгипті під час будівництва пірамід храмів. У Росії в 1654 р. Майстри ливарники вилили відомий «Цар-дзвін» масою 8000 пудів (128 T), який на дзвіницю за допомогою важелів піднімали 9 місяц. Заразаз важіль є майже на кожному дитячому майданчику. Або на кожному будівельному майданчику. Ручки від криниць, насоси i т.д.

Номер слайду 5

Похила площина. Похи́ла площина́ — один із простих механізмів, призначений для зменшення сили, за допомогою якої можна підняти вантаж на висоту

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ПОхила площина. На малюнку видно, як пірати піднімають бочки на борт. Це є невеликим прикладом, як вдавнину використовували похилу площину. Похила площина часто зустрічаються в повсякденному житті. Наприклад, для підйому вантажів використовуються пандуси. Завдяки нахилу пандуса сила, необхідна для збільшення висоти менша, хоча шлях, який потрібно подолати, збільшуеться. Гірка на дитячому майданчику-теж похила площина.

Номер слайду 8

Колесо. Ко́лесо — це деталь машини, механізму чи пристрою у вигляді кола зі спицями або диска, що обертається навколо своєї осі і забезпечує передавання та підтримання руху.

Номер слайду 9

Колесо (деякі факти з історії)Довгий час поширеною була версія, що колесо вперше винайдене шумерами в Межиріччі наприкінці 4 тис. До н. е., звідки й поширилося по Євразії та Північній Африці. Але археологічні знахідки кінця 20 ст. свідчать про те, що механізм колеса, швидше за все, був винайдений на території Центральної Європи, а вже звідти потрапив на Близький Схід. Винахід колеса сприяв розвитку ремесел. Колесо було застосовано в гончарному крузі, млині, прядці, токарному верстаті, у іригаційних спорудах, на мануфактурних фабриках, родовищах тощо Застосовувалися також водяні колеса. У 1975 році інженер шведської компанії «Mecanum AB» Бенгт Ілон отримав патент США на конструкцію всенаправленого колеса з роликами рівномірно розподіленими по ободу, через які відбувається взаємодія колеса із поверхнею переміщення, яке отримало назву «колесо Ілона». Таке колесо дозволяє транспортному засобу шляхом незалежного приведення у рух своїх коліс забезпечити контрольоване переміщення у будь-якому напрямі.

Номер слайду 10

Види коліс. Дерев’яне колесо. Дерев’яні колеса можуть бути у вигляді суцільних дисків (найбільш архаїчні) і класичної конструкції — з маточиною, ободом і спицями. Колесо транспортного засобу. Колесо є основним конструктивним елементом, що забезпечує пересування транспортного засобу (починаючи від старовинного візка, закінчуючи сучасними автомобілями) по твердій поверхніВодяне колесо. Водяне колесо — це механічний пристрій, який перетворює енергію потоку води або енергію піднятої води (гідроенергія), в обертовий рух який може використовуватись в інших механізмах (наприклад, водяних млинах, водяних лісопильнях)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бордун Євгенія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 41.Прості механізми. «Золоте правило» механіки
Додано
21 травня 2020
Переглядів
12209
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку