Презентація "Важілі в живій природі"

Про матеріал
Презентація "Важілі в живій природі" пояснює про важілі в скелеті людини. Фізика 7 кл: підручник для загальноосвітніх навчальних закладів. В.Г.Баряхтар, С.О.Довгий, Ф.Я.Божинова. - Харків: видавництво «Ранок», 2015 рік
Перегляд файлу

Важилі в живій природі

(С. Бодун)

В скелеті тварин і людини все кістки, які мають деяку свободу руху, є важелями. Наприклад, у людини кістки рук і ніг, нижня щелепа, череп, пальці. У кішок важелями є рухливі кігті; у багатьох риб - шипи спинного плавника; у членистоногих - більшість сегментів їх зовнішнього скелета; у двостулкових молюсків - стулки раковини. Важільні механізми скелета в основному розраховані на виграш в швидкості при втраті в силі. Особливо великі виграші в швидкості виходять у комах.

Розглянемо умови рівноваги важеля на прикладі черепа. Тут вісь обертання важеля проходить через зчленування черепа і першого хребця. Спереду від точки опори на відносно короткому плечі діє сила тяжіння голови R, позаду сила F тяги м'язів і зв'язок, прикріплених до потиличної кістки.

Іншим прикладом роботи важеля є дія зводу стопи при підйомі на напів-пальці.  Опорою важеля, через яку проходить вісь обертання, служать головки плеснових кісток.  Сила подолання R - вага всього тіла - прикладена до таранної кістки.  Діюча м'язова сила F, що здійснює підйом тіла, передається через ахіллове сухожилля і прикладена до виступу п'яткової кістки.

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
27 травня 2020
Переглядів
27416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку