Презентація "Віруси."10 клас,урок-узагальнення.

Про матеріал
Презентація "Віруси" до уроку -узагальнення в 10 класі суспільно-гуманітарного профілю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

; Тема уроку: Роль вірусів у природі та житті людини

Номер слайду 2

Мета та завдання уроку:-ознайомитися з роллю вірусів у природі та житті людини: - актуалізувати знання щодо різноманітності вірусів, їх значення у природі та життілюдини, способи передачі вірусних інфекцій; - популяризувати заходи профілактики поширення вірусних захворювань; - розвивати інтерес до вивчення й дослідженнянеклітинних форм життя.

Номер слайду 3

Луї Пастер «Відкриття приходить лише до тих, хто готовий до їхнього розуміння». Відкриття Луї Пастера: Відкрив багато хвороботворних мікроорганізмів, які викликають такі важкі захворювання, як сибірська виразка, пологова гарячка, сказ, куряча холера, краснуха у свиней. Вакцини для прививки (щеплення), які попереджають конкретні хвороби. Останнє найвеличніше відкриття Пастера – вакцина проти сказу.

Номер слайду 4

Виберіть із запропонованих відповідей правильні:1. До неклітинних форм життя належать:а)бактерії,б)віруси,в)водо-рості,г)гриби,д)протозоа.2. Наука, що вивчає віруси:а)вірусологія,б)цитологія,в)мікробіологія,г)біохімія,д)генетика.3. Відкрив віруси:а)Л. Пастер ,б)І. Мечников, в)Д.Івановський,г)І. Павлов,д)Г. Мендель.4. Визначте хворобу, яка спричинена не вірусами: А)віспа,б)ангіна,в)СНІД,г)грип,д)герпес.5. Послідовні покоління вірусних частинок утворюються в клітині впродовж тривалого часу внаслідок інфекції:а)гострої,б)хронічної,в)прихова-ної,г)інвазійної,д)епідемічної.6. Бактеріофаги розмножуються в клітинах:а)бактерій,б)вірусів,в)грибів,г)тварин,д)людини.

Номер слайду 5

Проблемне питання уроку. Відомо, що віруси є паразитами живих істот. Чи можна однозначностверджувати їхню негативнуроль?

Номер слайду 6

Дмитро Йосипович Івановський (1864–1920)Відкриття вірусів. Мартін Віллем Бейерінк (1851-1931)

Номер слайду 7

СТе. НЛі УЭНДЕЛЛ МЕРЕДіТ (1860–1917)Відкриття вірусів. Джон Хауард Но́ртроп (1891- 1987)

Номер слайду 8

Група «Журналісти»Завдання групи:дослідити хронологію найбільшвідомих світових подій, пов'язаних із вірусами.

Номер слайду 9

віспа. Вірусні пандеміїлихоманка Зіка

Номер слайду 10

Іспанський грип. Вірусні пандеміїЛихоманка Ебола

Номер слайду 11

СНІДВірусні пандеміїГрип, ГРВІ

Номер слайду 12

Група «Медики»Завдання групи: Дослідити різноманітність вірусних хвороб людини та шляхи їх передачі

Номер слайду 13

Вірус поліомієліту. Вірусні захворювання людини. Кір

Номер слайду 14

Кірова краснуха. Вірусні захворювання людинипаротит

Номер слайду 15

Вітряна віспа. Вірусні захворювання людини. Гепатит

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Завдання групи дати відповіді на питання:- як виникають віруси-мутанти?- чому віруси сьогодні становлять одну з найбільших загроз людству?-чому люди щороку хворіють на грип?- чи мають віруси відношення до еволюційних змін нашоїпланети. Група «Генетики»

Номер слайду 18

Пташиний грип. Мутовані віруси. Свинячий грип

Номер слайду 19

Ящур. Мутовані віруси. Сказ

Номер слайду 20

1. Для тих, кому захочеться подумати над гіпотезами походження вірусів: оформіть, будь ласка, свої гіпотези до слідуючого уроку.2. Для тих, хто хоче більше дізнатися , щоб постаратися уникнути вірусних інфекцій:чи можливо це? Нам буде цікаво від вас почути ваші роздуми.3. Для тих, хто любить занурюватися в глибини інтернету:підшукати відеосюжети про віруси.4. Для тих, хто готується до ЗНО: відповісти на тестові завдання на стр.209-210 підручника. Домашнє завдання. Вибрати одне із запропонованих завдань і виконати до наступного уроку:

Номер слайду 21

Коли Пастер був уже всесвітньо відомим вченим, він сказав: «В житті потрібно присвятити всі зусилля, щоб краще за все робити те, на що здатний ... дозвольте повідомити вам секрет моєї удачі. Моя єдина сила - це моя впертість »

pptx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
1752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку