Презентація "Вищі рослини" Біологія 10 клас.

Про матеріал
Презентація "Вищі рослини" допоможе для підготовки уроку біології в 10 класі як дистанційного, так і звичайного.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок біологія 10 клас: Вищі рослини. Виконав: Гудзь Денис

Номер слайду 2

План. Насіннєві рослини4 Ознаки вищих рослин1 Мохоподібні2 Судинні рослини3

Номер слайду 3

Багатоклітинні наземні рослини, здатні використовувати світло у процесі життєдіяльності, що володіють розвиненими органами і тканинами, що характеризуються чергуванням типів розмноження, називаються вищими.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Відмінності вищих рослин від нищих. Перерахуємо основні: Тканини і органи, з яких складаються рослини, мають складну багатоклітинну будову. Середовище в більшій мірі — суша. В процесі розвитку відбувається чергування поколінь – гаметофіта і спорофіта. Спори захищені твердою багатоклітинною оболонкою.

Номер слайду 6

Вищі спорові рослини поділяють на 9 відділів:1. Риніофіти (Rhyniophyta).2. Зостерофілофіти (Zosterophyllophyta).3. Мохоподібні (Bryophyta).4. Плауноподібні (Lycopodiophyta).5. Псилотоподібні (Psilotophyta).6. Хвощеподібні (Equisetophyta).7. Папоротеподібні (Polypodiophyta).8. Голонасінні, або Сосноподібні (Gymnospermae, або Pinophyta).9. Покритонасінні, або Квіткові (Angiospermae, або. Magnoliophyta). Перші два відділи представлені виключно вимерлими рослинами. Систематика

Номер слайду 7

Відділ МохоподібніЗагальна характеристика:1. Будова: таломні пластинчасті, листкостеблові рослини.2. Наявність ризоїдів; Визначення Ризоїди – коренеподібні вирости покривних тканин стебла.3. Наявність покривних та основних тканин;4. Переважання гаметофіту над спорофітом. Спорофіт напівпаразитує на гаметофіті.5. Основа рослинного покриву боліт і річок, формування покладів торфу.

Номер слайду 8

ПлауноподібніЗагальна характеристика: Листкостеблова будова;Поява вегетативних органів: кореня та пагона;Переважання спорофіту над гаметофітом;Усі сучасні плауни – трав’янисті рослини;Формування покладів кам’яного вугілля;Використання у піротехніці, медицині (дитяча присипка «Лікоподій»), ветеринарії, задля боротьби з комахами, які паразитують на домашніх тваринах.

Номер слайду 9

Джерело зображення – «Ботаника» Андреева И. И., Родман Л. С. Цикл розвитку плауна

Номер слайду 10

ХвощеподібніДо хвощеподібних належать як трав'янисті вимерлі і сучасні рослини зі стеблом довжиною від декількох сантиметрів до декількох метрів, так і деревоподібні вимерлі форми, що досягали 15 м висоти і діаметра стовбура 50 см. Листки у рослини дрібні, дуже редуковані, з однією серединною жилкою, зрослись біля основи. Всі сучасні хвощеподібні — рівноспорові рослини. Гаметофіти одностатеві, зрідка двостатеві. Сперматозоїди багатоджгутикові. У життєвому циклі переважає нестатеве покоління. Спорофіт (нестатеве покоління) — багаторічні трав'янисті рослини, вегетативне тіло утворене кореневищем з коренями і надземними пагонами; є асиміляційні пагони, де відбувається фотосинтез, а у хвоща польового є ще спороносні пагони бурого кольору. Спори містяться у спорангіях, що зібрані в колоски і розташовані на кінцях спороносних пагонів. Гаметофіт — самостійно існуючі рослини у вигляді зелених пластинок з різоїдами, на яких розвиваються статеві органи і статеві клітини.

Номер слайду 11

Папоротеподібні належать до найбільш давніх груп вищих рослин. Одні систематики включають у цей відділ папороті, плауни і хвощі. Інші виділяють представників цих груп у самостійні відділи. Папороті поширені фактично по всій земній кулі, починаючи з пустель і закінчуючи болотами, рисовими полями й солонуватими водоймами. Найрізноманітніші вони в тропічних вологих лісах, де представлені як деревоподібними формами (до 25 м заввишки), так і трав'янистими та епіфітними (що ростуть на стовбурах і гілках дерев) Трапляються види папоротей завдовжки всього кілька міліметрів. Звичайна рослина папороті, яку ми бачимо, - це безстатеве покоління, або спорофіт. Майже в усіх папоротей вії багаторічний, хоч є небагато видів з однорічним спорофітом. Папороті мають додаткові корені (лише у деяких виді] вони редуковані). Листки, як правило, за масою й розмірами переважають стебло. Стебла бувають прямостоячі (стовбури), повзучі (кореневище) або виткі; часто розгалужуються. На Землі існує близько 300 родів та понад 10 560 видів папоротей. В Україні відомо 57 видів. Папоротеподібні

Номер слайду 12

Цикл розвитку папороті

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Ознаки квіткових рослин. Як ви вже знаєте, квіткова рослина має квітка. У зав’язі маточки з семязачатков формуються насіння, а з квітки – плід. Таким чином, насіння виявляються оточеними (покритими) околоплодником (звідси і назва – покритонасінні). Важлива особливість квіткових рослин – подвійне запліднення. Дві клітини зародкового мішка зливаються з двома спермиями. При злитті яйцеклітини з одним з сперміїв утворюється зигота, а з неї формується зародок. Інший спермій зливається з центральною клітиною, що призводить до формування ендосперму. Відділ квіткових рослин ділять на два класи (згадайте, які), а вони включають близько 390 родин.

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 15. Виконати вправу 1 та 2 на сторінці 64-65(письмово). Завдання за підручником Соболь.

Номер слайду 16

Дякую за увагу

pptx
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
795
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку