Презентація "Вітаміни, їх роль в обміні речовин"

Про матеріал
Презентація до уроку "Вітаміни, їх роль в обміні речовин" для учнів 7 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІТАМІНИ, ЇХ РОЛЬ В ОБМІНІ РЕЧОВИН ТА ЕНЕРГІЇУрок - подорож

Номер слайду 2

Мета уроку:- розширити знання про вітаміни як біологічно- активні речовини, їх різноманітність, поширення та роль в обміні речовин;- виробити вміння та навички їз збереження вітамінів у продуктах харчування;- естетичне та санітарно-гігієнічне виховання;- формувати здорово-зберігаючі компетентності як основу соціально активної особистості

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Пригадайте, які асоціації й чому виникають у вас, коли ви чуєте термін «вітаміни»? Складіть асоціативний кущ «Вітаміни»

Номер слайду 4

Гра « Збери та поясни»Розшифруйте вислів, який належить древньогрецькому філософу Сократу. Розмістіть слова відповідно до цифр у порядку зростання3 13 1 6 4 8 5 12 9 11 2 10 7не жити ми щоб для а того щоб їмо того живемо для їсти Поясніть, як ви розумієте цей вислів? Чому вітаміни – життєво необхідні речовини?

Номер слайду 5

Формування нових знань Випереджальне завдання ( повідомлення учнів про історію відкриття та класифікацію вітамінів)Настав час розповісти про вітаміни . Учні підготували презентації про вітаміни: «Водорозчинні вітаміни», «Жиророзчинні вітаміни», «Умови збереження у їжі та значення вітамінів»

Номер слайду 6

Узагальнення і систематизація знань До нас завітали герої , які розкажуть нам свої історії. Ваша задача – дати відповіді на їх питання. Доповідь лікаря Ми спостерігали хворобу, яка мала ознаки звичайної анемії. Але звичайна анемія викликається нестачею гемоглобіну. А у цих хворих були дуже дивні еритроцити – вони мали ядра. Звичайні методи лікування людям не допомогали, хвороба була невиліковна поки не стали застосовувати сиру печінку або витяжку з неї. Тоді стан хворих покращився. Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає?

Номер слайду 7

Мандрівниця з Венеції Венеція прекрасна і романтична країна. Навкруги вода і на воді чудові будинки наче з плетива. По її каналах рухаються чудові гандоли. А які веселі і цікаві карнавали там відбуваються! Але це один бік цієї країни. А я ще побувала у районах, де від сирості і всі будинки вкриті цвіллю, де канали наповнені нечистотами, де бруд і сморід. І ні один промінчик сонця не заглядає в темні приміщення. Особливо страшно було дивитися на дітей. З викривленими ногами, величезними животами, деякі не можуть ходити, і чомусь у них м’які кістки. Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає? «Жиророзчинні вітаміни», «Умови збереження у їжі та значення вітамінів»

Номер слайду 8

Мандрівниця з Азії Доля занесла мене одного разу на далекі острови. Я жила серед населення, яке займалося вирощуванням рису. Та цивілізація дійшла і до цих місць, стали розвиватись торгівля і промисловість. І рис почали вживати очищений. Пройшов рік і на острові спалахнула страшна хвороба. Я перехворіла у легкій формі, а от мій сусід помер. Страшно було дивитись на нього: раніше це була огрядна, весела і доброзичлива людина, а став він дуже худим, апатичним. Він міг порізатися і не відчувати болю, сильно вдаритися ногою та йи далі. Ходив якось дивно – став волочити ноги, наче вони зв’язані, а через деякий час, він лежав паралізований і сильно марив. Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає?

Номер слайду 9

Диктант 1. Сполуки, які впливають на процеси обміну речовин і перетворення енергії в організмах живих істот як називаються?2. Хто відкрив вітаміни?3. Якщо в організмі тривалий час не вистачає певних вітамінів, то яке розвивається захворювання?4. Якими літерами позначаються вітаміни?5. Якщо в організмі повністю відсутні вітаміни, таке захворювання називається ?6. У разі нестачі в організмі вітаміну А, порушується?

Номер слайду 10

Диктант 7. Надлишок в організмі вітамінів призводить до захворювання?8. Хто вперше запропонував термін «вітамін»?9. До яких органічних сполук відносяться вітаміни?10. Скільки вітамінів нині відомо?11. Який вітамін укріплює скелет, запобігає рахіту і покращує імунітет?12. На які групи поділяються вітаміни?Поміркуйте: Чому молоко корів, які пасуться на пасовиську, багатше на вітамін Д, ніж молоко корів у коровнику?

Номер слайду 11

Домашнє завдання Опрацювати п 26 Підготувати повідомлення: Які вітаміни потрібні людям різних сфер діяльності?

Номер слайду 12

Самостійна робота з таблицею. Різноманітність та значення вітамінів для організму людини» На 2012 р. 13 речовин в науці визнано вітамінами. Заповніть у робочому зошиті таблицю та зробіть узагальнення щодо ролі вітамінів у метаболізмі клітин та обміні речовин організму людини.

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
1012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку