Презентація " Комунікації тварин"

Про матеріал
Матеріал може застосовувати на уроці біології у 7 класи, для кращого запам"яновування та уявлення , як спілкуються між собою тварини, комахи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунікації тварин. Підготувала вчитель біології КЗ «Новоукраїнська гімназія»Кам`янської селищної ради Пологівського району Запорізької області Процик Діана Василівна

Номер слайду 2

Комунікація [лат. сот-municatio - повідомлення, передача] - передача інформації від однієї особини до іншої («мову тварин»). К. у ж. (На відміну від людини)-закрита вроджена система сигналів (звуків, виразних поз і рухів тіла, запахів), посилаються одним тваринам і адекватно сприймаються іншим. За своїм походженням і механізму дій (зоопрагматіка) способи До у ж. розрізняються по каналах передачі інформації (оптичні, хімічні, акустичні, тактильні та ін) і ступеня рітуалізаціі. Рітуалізованние компоненти поведінки - видоспецифічі, генетично фіксовані сигнали (пози, рухи тіла, звуки), що виконуються підкреслено демонстративно (іноді у формі «діалогу»), в певній послідовності у вигляді «ритуалів»

Номер слайду 3

Біокомунікація (від грец. bios — життя і лат. лат. communico — зв'язую, спілкуюся) — зв'язок, спілкування між особинами тварин одного або різних видів шляхом передачі інформації за допомогою різних сигналів.

Номер слайду 4

Передача інформації (генерація) здійснюється спеціальними органами (голосовий апарат, пахучі залози, форма тіла, поза, забарвлення, поведінка тварини і таке інше). Прийом інформації (рецепція), здійснюються на сенсорному рівні органів нюху, смаку, зору, слуху, електро-, термо-, механо- і ін. спеціальними рецепторами. Передавані сигнали обробляються в різних частинах нервової системи, зіставляються (інтегруються) в її вищих відділах, де формується у відповідь на подразник реакція організму.

Номер слайду 5

Сигнали (специфічні - хімічні, механічні, оптичні, акустичні, електричні та інші, або неспецифічні - супутні диханню, руху, харчуванню тощо) сприймаються відповідними рецепторами: органами зору, слуху, нюху, смаку, шкірної чутливості, органами бічної лінії (у риб), термо- і електрорецепторами. Вироблення (генерація) сигналів і їх прийом (рецепція) утворюють між організмами канали зв'язків (акустичні, хімічні та ін.) для передачі інформації різної фізичної або хімічної природи. Інформація, що надходить по різних каналах зв'язку, обробляється в різних частинах нервової системи, а потім зіставляється (інтегрується) у її вищих відділах, де формується відповідна реакція організму.

Номер слайду 6

Спілкування тварин полегшує пошуки їжі і сприятливих умов проживання, захист від ворогів і шкідливих впливів. Без спілкування тварин неможлива зустріч особин різної статі, взаємодія батьків і потомства, формування груп (зграй, стад, роїв, колоній тощо) і регулювання відносин між особинами всередині них (територіальні відносини, ієрархія тощо).

Номер слайду 7

Жуки використовують Абетку Морзе Жуки орієнтуються в проточених в деревені міріадах ходах за допомогою системи, що мало чим відрізняється від Абетки Морзе. Виробляючи легкі стуки головою об стінки тунелю, жук створює луну, яке чують інші жуки. Саме цей спосіб комунікації і дав їм назву: жук- точильник.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку