Презентація "Визначення сторін горизонту. Рух за азимутом".

Про матеріал
Презентація ознайомлює учнів з основними положеннями військової топографії, навчає визначати сторони горизонту різними способами і визначати своє місцезнаходження відносно місцевих орієнтирів, рухатися за азимутом та обходити перешкоди; розвиває в учнів уміння аналізувати особливості місцевісті та її різновиди , прокладати на ній маршрути за азимутом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визначення сторін горизонту. Рух за азимутом ознайомити учнів з основними положеннями військової топографії, навчити визначати сторони горизонту різними способами і визначати своє місцезнаходження відносно місцевих орієнтирів, рухатися за азимутом та обходити перешкоди; розвивати в учнів уміння аналізувати особливості місцевісті та її різновиди , прокладати на ній маршрути за азимутом; виховувати в учнів необхідність вивчати військову топографію як невід’ємну частину тактичної підготовки. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 2

У бойовій діяльності підрозділів орієнтування на місцевості необхідне при доведенні бойових завдань підрозділам , дотриманні напрямку руху, визначенні досягнутих рубежів і місця розташування цілей тощо,а саме для цього необхідно вміти визначати сторони горизонту різними способами. У сучасному бою ,який характеризується швидкоплинністю, навіть тимчасова втрата орієнтування призводить до порушення управління підрозділами та ставить під загрозу виконання бойового завдання. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 3

Будова компаса Адріанова1. Корпус 2. Голка зі стрілкою 3. Арретир /ричаг/ 4. Кутомірна шкала /лімб/ 120 поділок Х 3⁰ 5. Візуальний пристрій /цілик і мушка Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 4

Магнітний та істиний азимутІстиний азимут-кут, який утворюється між географічним меридіаном і заданим напрямком. Магнітний азимут-кут, який утворюється між магнітним меридіаном і заданим напрямком. Південний магнітний полюс – півострів Бутія(північ Канади)Північний магнітний полюс – о. Тасманія (Антарктида). Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 5

Визначення азимута 1. Пересвідчитись у справності. 2. Встановити в горизонтальне положення компас. 3. Розблокувати стрілку . 4. Повертати компас у горизонтальному положенні доти, доки північний кінець стрілки компаса збіжиться з 0 на лімбі . 5. Провести візуалізацію на орієнтир Кут, який утворився між північним напрямком магнітного меридіану і напрямком на орієнтир називається магнітним азимутом Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 6

Рух за азимутом. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 7

Обхід перешкод1. Визначити азимут нового напрямку і рухатися вздовж перешкоди за цим азимутом до кінця перешкоди 2. У т.№2 записати пройдену відстань і визначити напрямок за початковим азимутом і рухатися до т.№3 рахуючи кроки. 3. З т.№3 визначити зворотний азимут до напрямку т.№1-т.№2 і рухатися, ліворуч поки не буде пройдено відстань між точками №1 і№2 4. У т.№4 визначити початковий азимут і продовжити рух, додавши до пройденої відстані до т.№1 відстань між точками 1 і 2. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 8

Визначення сторін горизонту за Сонцем. ПОЛОЖЕННЯСОНЦЯ МІ СЯ ЦІлютий,березень,квітеньсерпень,вересень,жовтеньтравень,червень,липеньлистопад,грудень,січень  НА СХОДІ  О 7 годині  О 8 годині  Не видно  НА ПІВДНІ  О 13 годині  О 13 годині  О 13 годині  НА ЗАХОДІ  О 19 годині  О 18 годині  Не видно. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 9

Визначення сторін горизонту за Сонцем і годинником1. Годинникову стрілку спрямувати на сонце 2. Провести умовно бісектрису в куті між напрямком стрілки на Сонце і цифрою 1 на циферблаті годинника. Бісектриса буде вказувати на південь. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 10

Орієнтування по Місяцю. Фази Місяця О 19 годині О 1 годині О 7 годиніПерша чверть (видно праву половину Місяця)   На півдні   На заході   ----------Повний Місяць (видно весь диск Місяця)   На сході   На півдні   На заходіОстання чверть (видно ліву половину Місяця)  _________  На сході  На півдніВчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 11

Визначення сторін горизонту за Місяцем та годинником1. Умовно поділити діаметр повного диска Місяця на 12 частин.2. Визначити, скільки частин міститься в Місяці на даний момент.3. Якщо видно праву частину Місяця (Місяць молодий), то кількість частин відняти від часу спостереження ; якщо видно ліву частину (Місяць старий), то додати . Отриманий результат вкаже на ту годину, о котрій вдень на місці Місяця буде Сонце.4. Поділку циферблата годинника з отриманим результатом спрямувати на Місяць.5. Кут , який утворився між цифрою 1 циферблата і поділкою циферблата спрямованою на Місяць, поділити бісектрисою навпіл. Бісектриса вкаже на південь. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 12

Орієнтування за Полярною зіркою 1. Знайти Велику Ведмедицю. 2. Через дві крайні зірки провести умовну пряму лінію і відкласти на ній 5 відрізків, що дорівнюють відстані між крайніми зірками. 3. Кінець п’ятого відрізка вкаже на Полярну зірку. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 13

Орієнтування за місцевими предметами. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 14

Орієнтування за місцевими предметами -- Кора дерев з півночі грубіша ,вкрита мохом.--Мурашники з південного боку пенька ,дерева, куща.--Трава на північних околицях навесні менша,а влітку- зеленіша.--Сніг навесні тане швидше на південних схилах.--На галявинах соснового лісу після дощу стовбури дерев стають темнішими з північного боку.--Хрести на церквах зорієнтовані «північ-південь» (піднятий кінець завжди спрямований на північ. Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!!!Вчитель ОЗВ Луговський І. В.

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
24 січня 2019
Переглядів
3771
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку