Презентація " Внесок полтавських винахідників в розвиток повітро- і судноплавства

Про матеріал
Презентація до проекту №3 на тему" Внесок полтавських винахідників в розвиток повітро- і судноплавства " для учнів 7 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема дослідження : Внесок полтавських винахідників в розвиток повітро- і судноплавства .

Номер слайду 2

Мета дослідження : познайомитись з відкриттями винахідників-полтавців в галузі повітро- і судноплавства .

Номер слайду 3

Основні поняття: Підводний човен –різновид кораблів, найчастіше військових, які здатні занурюватись під воду і тривалий час перебувати у підводному положенні. Парашут – пристрій для безпечного спуску з висоти

Номер слайду 4

Мої дослідження: працюючи в рамках проекту «Розвиток судно- та повітроплавання» я дізналася про двох чудових винахідників – мешканців міста Кременчука, які, живучи в один період, окремо один від одного запропонували підводний човен, костюм водолаза, технологію підйому затонулого судна. Це кременчуцький міщанин С. А. Ромодановський та купець-умілець Д. Биков.

Номер слайду 5

Семен Ромодановський, кременчуцький міщанин, винахідник-самоучка, жив наприкінці XVIII – початку XIX ст. Матеріально був досить забезпечений, дістав непогану освіту, гарно креслив і розумівся на суднобудуванні. Семен Ромодановський винайшов підводний човен, в якому могли розміститися кілька людей.

Номер слайду 6

Модель човна в натуральну величину він успішно випробував на Дніпрі і,. окрилений результатом, поїхав взимку 1799 року до Петербурга. Повіз із собою креслення та невеличкий макет.

Номер слайду 7

Дмитро Биков-Поздняков – кременчуцький гідравліст, природжений винахідник. Він був знайомий з працями по гідравліці і механіці. По всьому Придніпров’ю Бикова знали, як винахідливого будівельника водяних млинів і хитромудрих підйомних машин, а також як спеціаліста по проведенню суден через пороги.

Номер слайду 8

Наступне дослідження стосується повітроплавання. Ідея парашута, пристрою для безпечного спуску з великої висоти, з'явилася задовго до польоту першої повітряної кулі. Однак назва "парашут" прийшло в техніку значно пізніше народження ідеї. То ж, досліджуючи повітроплавання, хочу познайомити вас з біографією винахідника ранцевого парашута Гліба Котельникова

Номер слайду 9

Народився в сім'ї професора механіки і вищої математики. У 1889-1890 роках жив у Полтаві, у будинку на вулиці Олександрівській (будинок 46, що по вулиці Жовтневій), на якому нині встановлено пам'ятну дошку з рельєфним погрудним зображенням майбутнього винахідника. Пам'ятн. Памятна дошка, присвячена Глібові Котельникову, на будинку, де він жив у Полтаві

Номер слайду 10

Взимку 1912–1913 року парашут РК-1 конструкції Г. Є. Котельникова був представлений комерційною фірмою «Ломач і К°» на конкурс у Парижі і Руані.  Російський винахід отримав визнання за кордоном. А царський уряд згадав про нього тільки в ході Першої світової війни.

Номер слайду 11

26 липня 1930 року під Воронежем  льотчики-парашутисти вперше здійснили серію стрибків з літаків, використовуючи парашути конструкції Гліба Котельникова, відтоді любителі парашутизму відзначають неофіційний День парашутиста.

Номер слайду 12

У вересні 1949 року село Салізі, де вперше випробовувався парашут Котельникова, було перейменовано на Котельниково. Недалеко від полігону споруджено скромний пам'ятник із зображенням парашута. У Санкт-Петербурзі є алея Котельникова. Винахідник Гліб Котельников. 100 років випробуванню ранцевого парашута. Марка Росії, 2012.

Номер слайду 13

. Перший справжній лінійний корабель для свого флоту вирішив спроектувати особисто Петро I. До проектування корабля він також залучив досвідченого корабела — корабельного майстра Федосія Скляєва. Це – корабель відкритого моря «Полтава», одне з найкращих суден того часу. Свою назву корабель дістав на честь перемоги російських військ над шведами під Полтавою.

Номер слайду 14

«Полтава» брала участь у війні зі шведами. У травні 1713 року судно стало флагманським кораблем Петра Великого. Цей корабель прослужив у складі флоту 20 років – рекордний час для кораблів такого класу.

Номер слайду 15

Висновки : наша рідна Полтавщина багата відомими людьми. Імена винахідників С. А. Ромодановського та Д. Бикова, Г. Котельникова прославили наш рідний край в галузі судно- та повітроплавання. Побажання : хай доля рідного краю буде такою ж славною як історія корабля «Полтава»

Номер слайду 16

Літератураhttps://ru.wikipedia.org/wiki/Полтава_(линейный_корабль,_1712)https://uk.wikipedia.org/.../Котельников_Гліб_...orenda.pl.ua/read/kotelnikov-glib-vgenovichhttps://ru.wikipedia.org/wiki/Полтава_(линкор)Дякую за увагу

Номер слайду 17

Що таке повітроплавання?А)політ на апаратах легших за повітря. Б)політ на апаратах важчих за повітря. В)політ на мітлах

Номер слайду 18

Правильна відповідь: А)політ на апаратах, легших за повітря;

Номер слайду 19

Що винайшли першим?А) парашут. Б)повітряна куля. В) літак

Номер слайду 20

Правильна відповідь: А) Парашут

Номер слайду 21

Хто в Древній Греції побудував крила? А) Ікар Б) Геракл. В) Дедал

Номер слайду 22

Правильна відповідь: В) Дедал

Номер слайду 23

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 33. Судноплавство та повітроплавання
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку