Презентація "Водорості та наземні рослини в екосистемах. Космічна і планетарна роль водоростей та рослин"

Про матеріал
Презентація до модельної навчальної програми «Біологія. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Самойлов А. М., Тагліна О. В., Утєвська О. М.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водорості та наземні рослини в екосистемах. Космічна і планетарна роль водоростей та рослин

Номер слайду 2

Спрогнозуйте, що буде відбуватися далі. Які процеси припиняться? Яким чином завдяки цьому буде змінюватися жива й нежива природа? Обґрунтуйте свої думки. Уявіть собі, що є на світі чарівник, який може змахнути чарівною паличкою — і всі рослини на нашій планеті враз зникнуть.

Номер слайду 3

Чи впливають рослини на такі оболонки планети Земля, як гідросфера, літосфера й атмосфера?

Номер слайду 4

Екосистема — це природний комплекс неживої природи та живих організмів, серед яких найважливішу роль відіграють продуценти. Не стане їх — зникнуть і консументи, які ними живляться. Основними продуцентами в екосистемах є водорості та наземні рослини. Здійснюючи фотосинтез, рослини забезпечують себе і всіх гетеротрофів їжею та енергією.

Номер слайду 5

Водорості та наземні рослини населяють суходіл, океани, моря, прісноводні водойми, мають безліч пристосувань до умов навколишнього середовища, формують різноманітні зв’язки з іншими організмами: бактеріями, тваринами, грибами.

Номер слайду 6

Симбіоз — це всі форми співіснування організмів різних видів. Рослини живуть у симбіозі з багатьма видами найрізноманітніших організмів, симбіоз грибів із деревами

Номер слайду 7

Мутуалізм (від. англ. mutual — взаємний, обопільний) — взаємовигідне співіснування видів організмів, коли кожен із партнерів симбіозу отримує якусь вигоду. Бджола і квіткариба-клоун і актиніякишкова паличка і людина

Номер слайду 8

Бобові рослини та бульбочкові бактерії, які мешкають на їхніх коренях. Мутуалізм — це форма співіснування різних видів організмів, яка забезпечує їм взаємну вигоду. Рослини можуть формувати мутуалістичні відносини з різними організмами, що мешкають разом із ними в екосистемах. Квіткові рослини із комахами, які здійснюють процес запилення цих квіткових рослин.

Номер слайду 9

Яке значення мають рослини в житті цієї комахи? У яких відносинах перебувають рослини й комахи?Яке місце займають в екосистемі рослини й комахи? Які переваги надає різне живлення личинок та дорослих особин?Махаон, великий і дуже гарний метелик, поширений в Україні. Гусениця Махаона (личинка) живиться листям. Доросла особина Махаона (імаго)

Номер слайду 10

Рослини є обов’язковим, базовим, основним компонентом будь-якої наземної екосистеми. Тому вони повсюди. Але в різних частинах планети рослини відрізняються.

Номер слайду 11

У рослинності тундри панують мохи, карликові чагарники (карликова береза, брусниця, чорниця).

Номер слайду 12

Рослини тайги це вічнозелені ялина, ялиця, сосна.

Номер слайду 13

У листопадних лісах помірної зони планети ростуть дуб, бук, клен і чагарники, які формують підлісок.

Номер слайду 14

Степи помірної зони сформовані трав’янистими рослинами, в основному злаками.

Номер слайду 15

У вічнозелених тропічних дощових лісах величезне видове різноманіття рослин, які утворюють густий ярусний полог.

Номер слайду 16

Усі рослини формують середовище існування для інших організмів і створюють для них їжу завдяки процесу фотосинтезу. Рослини забезпечують екосистеми енергією для існування різних видів організмів.

Номер слайду 17

Рослини очищують повітря, поглинаючи велику кількість забруднювальних речовин. Усередині рослинних угруповань створюється свій мікроклімат. Середньорічна температура в лісі нижча, ніж на територіях поряд

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Завдяки ціанобактеріям та водоростям атмосфера Землі, яка довгий час була безкисневою, змінила свій хімічний склад і стала такою, як ми її знаємо сьогодні. Водорості здійснювали фотосинтез, виділяли при цьому кисень, який накопичувався в атмосфері.

Номер слайду 21

З виділеного в результаті фотосинтезу кисню у верхніх шарах тропосфери утворюється озон, що захищає все живе на планеті від згубного впливу сонячного ультрафіолетового випромінювання. Сучасні водорості та рослини забезпечують підтримку такого рівня кисню в атмосфері, який є необхідним для більшості організмів, що мешкають на планеті.

Номер слайду 22

Рослини протидіють накопиченню вуглекислого газу в атмосфері, підтримуючи рівновагу у співвідношенні вуглекислого газу й кисню в повітрі. Рослини виділяють кисень, та використовують вуглекислий газ під час фотосинтезу.

Номер слайду 23

Дізнайтеся, скільки людей мешкає у вашому населеному пункті, і з'ясуйте, скільки потрібно дерев, щоб забезпечити для них денну норму кисню. Учені підрахували, що одне зріле листяне дерево постачає в атмосферу денну норму кисню для 10 людей.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Водорості та наземні рослини спільно з іншими організмами сформували ґрунт. Водорості та наземні рослини впливають на клімат. Водорості та наземні рослини запобігають підвищенню температури

Номер слайду 26

Поясніть, чому саме ліси є комфортною екосистемою планети для багатьох її мешканців. Особливо важливими для планети є її ліси. Майже третина всієї суші покрита лісами, у яких мешкає половина відомих людям видів тварин.

Номер слайду 27

Водорості та наземні рослини відіграють космічну роль, адже вони вміють перетворювати енергію сонячних променів на доступну всім живим організмам енергію органічних сполук. Надалі ця хімічна енергія використовується гетеротрофними організмами в ланцюгах живлення. Завдяки фотосинтезу на нашій планеті щорічно синтезується близько 150 мільярдів тонн органічної речовини і понад 200 мільярдів тонн вільного кисню

Номер слайду 28

сьогодні я дізнався / дізналася…я зрозумів / зрозуміла, що…мені було цікаво…мене здивувало…теперь я можу…завершіть речення

Номер слайду 29

Створіть постер, плакат чи комп’ютерну анімацію про дивовижні рослини України. У чому їхня особливість? Перевірте, чи занесені вони в Червону книгу України. Робота в групі. 2. Створіть постер чи плакат про планетарну роль рослин. Зверніть увагу на те, що рослинні угруповання є середовищем існування різноманітних організмів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Григоренко Єлизавета
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
6 жовтня
Переглядів
1909
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку