Презентація "Вплив електромагнітних полів"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроків фізики для 11 класу з теми Електромагнітні хвилі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив електромагнітних полів на людину. Виконала учениця 11 класу Кузьмич Тетяна. Вчитель фізики: Козловець Віталій Володимирович

Номер слайду 2

Вплив електромагнітних полів на людину. Ми живемо у світі, насиченому різними електромагнітними полями різної потужності. Якихось однозначних заходів захисту чи обмеження їхнього впливу немає, можна лише обмежити себе від впливу.

Номер слайду 3

Електромагнітне поле. Електромагнітні поля (ЕМП) – це змінні електричні та магнітні поля, що поширюються у просторі у формі хвиль зі швидкістю світла. Електромагнiтне поле у просторi nоширюється у виrлядi електромагнітної хвилi, яка переносить енерriю, замкнену в електричному та маrнiтному полях. Електричнi та магнiтнi поля змiнюються одночасно одне з одним. При цьому спiввiдношення мiж їх миттєвими значеннями завжди залишаютъся сталими. Лише на близьких вiд джерела вiдстанях, у так званiй зонi несформованого поля, ця закономiрнiсть порушується.

Номер слайду 4

Електромагнітне поле. Основними фiзичними параметрами електромагнiтного поля є швидкiсть поширення електромагнітної хвилi, довжина хвилi та частота коливань, якi зв’язанi мiж собою спiввiдношенням.

Номер слайду 5

Негативний вплив електромагнітних полів на людину. Ступінь біологічного впливу електромагнітних полів на організм людини залежить від частоти коливань, напруженості та інтенсивності поля, тривалості його впливу. Учені встановили, що найбільшу небезпеку для організму представляє тривале опромінення впродовж декількох років. Унаслідок дії електромагнітних полів можливі як гострі, так і хронічні ураження, порушення в системах і органах, функціональні зсуви в діяльності нервово-психічної, серцево-судинної, ендокринної, кровотворної та інших систем організму людини.

Номер слайду 6

Негативний вплив електромагнітних полів на людину. Зазвичай зміни у діяльності нервової та серцево-судинної системах зворотні, і хоча вони накопичуються і посилюються з часом, але, як правило, зменшуються та зникають при виключенні впливу і поліпшенні умов праці. Тривалий та інтенсивний вплив електромагнітних полів призводить до стійких порушень і захворювань.

Номер слайду 7

Негативний вплив електромагнітних полів на людину. Небезпеку можуть становити лінії електропередач. Здорова людина страждає від відносно тривалого перебування в полі ліній впливу електропередач. Короткочасне опромінення (хвилини) здатне призвести до негативної реакції тільки у гіперчутливих людей або у хворих деякими видами алергії.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Негативний вплив електромагнітних полів на людину. Найбільший вплив на електромагнітну обстановку будь-яких будівель в діапазоні промислової частоти 50 Гц вносить електротехнічне устаткування, а саме: кабельні лінії, що підводять електрику до усіх квартир та інших споживачів системи життєзабезпечення будівлі, а також розподільні щити і трансформатори.

Номер слайду 10

Перелік небезпечних побутових електроприладів та ступінь їхньої небезпеки для користувачів: Мікрохвильова піч – небезпечний електричний прилад (потрібно перебувати від нього на відстані не ближче 30 см під час його роботи);Пилосос – небезпечна відстань електромагнітного випромінювання – 60 см;Електроплитка – небезпека тривалого знаходження біля електроплити ближче, ніж 30 см, на жаль, рідко береться до уваги домогосподарками;

Номер слайду 11

Перелік небезпечних побутових електроприладів та ступінь їхньої небезпеки для користувачів: Холодильник – у різних джерелах небезпека електромагнітного випромінювання різна і небезпечна відстань коливається від 30 см до 1,5 метра;Електричний чайник – область випромінювання до 25 см;Телевізор – один з найнебезпечніших побутових приладів і відстань до нього має бути не менше 1,5 метра, а для телевізорів 29 дюймів і більше – відстань слід збільшити до 2 і більше метрів;

Номер слайду 12

Перелік небезпечних побутових електроприладів та ступінь їхньої небезпеки для користувачів: Щодо мобільних телефонів, зараз ще немає однозначного й достовірного наукового підтвердження їхнього негативного впливу на людину, проте випромінювання від них не може не робити негативного впливу на організм. При роботі мобільного телефону електромагнітне випромінювання сприймається не тільки приймачем базової станції, але й тілом користувача, і в першу чергу його головою. Що при цьому відбувається в організмі людини і наскільки цей вплив небезпечний для здоров'я – однозначної відповіді на це питання дотепер не існує.

Номер слайду 13

Висновок. У зв'язку з бурхливим зростанням числа технологій і приладів уникнути впливу електромагнітних полів у світі практично неможливо. Але треба зрозуміти, що повне дотримання санітарних і гігієнічних норм при використанні побутових приладів практично знешкоджує вплив електромагнітних полів на людину.

Номер слайду 14

Цікаві факти Електромагнітне поле навколо фена і електробритви надзвичайно потужне. Правда, дія обмежена часом роботи, як правило, не дуже тривалим;Виняткова особливість мікрохвильовій печі – надвисоке частотне випромінювання, завдяки якому, власне, курка і готується так швидко. З різних причин частина електромагнітного поля іноді проникає назовні, наприклад, при пошкодженні дверцят або корпусу. Слідкуйте за тим, щоб дверцята були щільно зачинені, а зазор не засмічувався;Монітор комп’ютера випромінює електромагнітні поля різної частоти, статистичний електричний розряд на поверхні, плюс ультрафіолетове, інфрачервоне і рентгенівське випромінювання;Дуже висока частота мобільного телефону в декількох сантиметрах від вашого мозку, як мінімум призводить до нагрівання внутрішнього вуха.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Розробки уроків
Додано
2 лютого 2021
Переглядів
2193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку