Презентація " Вплив пральних порошків на довкілля"

Про матеріал
Ефективність та актуальність проєктного навчання для сучасних школярів важко піддати сумніву. Але чи можна займатися проєктною роботою в умовах дистанційного навчання? Безумовно, адже воно допомагає вчителю формувати у дітей інтерес до науки, наукової творчості. Ми це реалізували з учнем 10 класу Думайлом Тарасом, взявши участь у міському дистанційному проєкті «Чиста вода Трускавця». Тема роботи: «Вплив пральних порошків на довкілля» Цілю роботи – допомогти людям зрозуміти небезпеку, що несуть миючі засоби, проінформувати про альтернативу вибору, як понизити шкідливий вплив від пральних засобів на екологію, як зберегти для нащадків озера, ріки та моря.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив пральних порошків на довкілля. Виконав: Думайло Тарасучень 11-А класу. НВК «СЗШ №2-гімназія»Керівник: Паращак Н. М. Трускавець, 2021р.

Номер слайду 2

Методи вирішення завданняаналіз основного асортименту пральних порошків на наявність агресивних для довкілля речовин, а особливо фосфатівпорівняння впливу різних видів порошків на навколишнє середовищепроведення опитування щодо фактор, якими керуються покупці при виборі засобу

Номер слайду 3

Актуальною проблема чистої води є і для Трускавця, що черпає її з питного озера та річки Стрий. Дуже часто з наших крані тече брудна вода з неприємним запахом та присмаком. Для покращення ситуації розпочато реалізацію проєкту «План розвитку сталої та екологічно безпечної модернізації постачання питної води в Трускавці» за фінансової підтримки уряду Німеччини.

Номер слайду 4

Основні найбільш шкідливих складники пральних порошківповерхнево-активні речовини (ПАР);фосфати, фосфонати, цеоліти;хлор та інші відбілюючі речовини;барвники;ароматизатори;інші речовини.

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Пральні порошки. Вміст шкідливих сполук (згідно інфармації на упакові)ПАРРечовини, що контролюють твердість води. ВідбілювачіБарвники. АроматизаториІнші речовини"Tide Автомат"5-15% аніонні ПАР, <5% катіонні ПАР<5% фосфонати, полікарбоксилати, цеоліти--<5% ароматизовані добавки-"Ariel Автомат" 5-15% аніонні ПАР<5% фосфонати, полікарбакилати, цеолітиоптичні відбілювачі (додатково)-ароматизовані добавки (додатково)-"Persil Expert"   5-15 % аніонні ПАР <5% фосфонові кислоти, полікарбоксилати 5-15 % вибілювач на кисневій основі, оптичні відбілювачі (додатково) - ароматизовані добавки (додатково) -"Ушастый нянь"5-15% аніонні ПАР,15-30% сульфати, фосфати; 5-15% карбонати5-15% кисневмісний відбілювач-<5% ароматизатори-"Frosch еcological Цитрус"-15-30 % цеоліти15-30 % відбілюючі засоби на основі кисню, < 5% оптичні освітлювачікосметичний барвник (в незначній кількості) < 5% ароматичні речовини< 5% інгібітор потемніння, антикорозійний компонент (силікати)Amway HOME-<5% фосфонати, полікарбоксилат--ароматизатори(у невеликій кількості)-

Номер слайду 6

Результати аналізу пральних порошків на визначення масової частки фосфору проведеного в рамках Проекту журналістських розслідувань Objective в Україні, Білорусі та Молдові

Номер слайду 7

Дослідження розчинності та очисних властивостей пральних порошків на прикладі “Ariel” та “Amway”

Номер слайду 8

Результат досліду: пральний порошок “Amway” повністю розчинився у воді, не залишивши гранул, що свідчить про те, що він майже повністю вимивається з одягу. Він містить достатню кількість відбілюючих речовин, щоб знебарвити синьку.

Номер слайду 9

Аналіз водного розчину обраних пральних порошків за допомогою яєчного білка. Результат дослідження: у водному розчині прального порошку “Persil” яєчний білок розчинився швидше, це свідчить про те, що він є більш кислотним та лужним, а отже токсичнішим та шкідливішим.

Номер слайду 10

Вплив прального порошку на ріст водоростей

Номер слайду 11

Результати опитування 60 респондентів щодо критеріїв вибору прального порошку

Номер слайду 12

Що оберете Ви – чисте довкілля чи якісніше прання?Серед 60 опитаних респондентів значна більшість надали перевагу якіснішому пранню.

Номер слайду 13

Опитання проведено серед 60 респондентів

Номер слайду 14

На жаль, проведені опитування показали, що більшість українців не усвідомлюють масштаби шкоди, яку завдають довкіллю миючі засоби.

Номер слайду 15

Шкода, яку завдають фосфати довкіллю1235інтенсивно цвітуть водорості зменшується вміст кисню у водіпрісна вода стає непридатною до пиття Click to add Title. Click to add Title4викликає масову загибель гідрофауни далі по харчовому ланцюгу вбиває інших звірів і птахів

Номер слайду 16

Як обрати безпечний пральний порошок?якщо на упаковці немає даних про склад прального порошку, використовувати його небезпечно;звертайте увагу на кількісний склад компонент, в першу чергу, на ПАР і фосфати;вибирайте порошок без яскраво вираженого аромату, особливо для прання дитячої білизни;орієнтуйтеся на знаки відповідності екологічним чи органічним стандартам.

Номер слайду 17

В розчині прального порошку водорості активно ростуть. Перевищення критичної маси водоростей активізує процес їх саморозкладу. Розкладаючись, виділяють шкідливі речовини та знищують все живе у воді.

Номер слайду 18

Натуральні засоби для чищення сік лимона оцетмайцена (кукурудзяний крохмаль)розрізана сира картоплина волога сільпорошок гірчиці теплий мильний розчинмильні горіхи

Номер слайду 19

Як зменшити шкідливий вплив пральних порошків застосовувати засоби тільки в зазначених дозах зберігати засоби у щільно закритих ємкостях ретельно ополіскуйте випраний одяг знаходьтесь у приміщенні, де переться білизна, якомога менше, провітріть приміщенння пясля прання ретельно ополіскуйте одяг та білизну не змішуйте кілька засобів при пранні білизни використовуйте порошки, які не дають багато піни максимально скорочуйте час замочування та прання

Номер слайду 20

Номер слайду 21

З метою досягнення належного рівня безпеки здоров’я людини та довкілля, законодавство України потребує удосконалення нормативно-правової бази та розробки відповідної загальнонаціональної програми. Державі треба активніше впливати на власників підприємств та користувачів пральних засобів.

Номер слайду 22

pptx
Додано
2 вересня 2021
Переглядів
913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку