Презентація " Вторинний сектор економіки Європи"

Про матеріал
Огляд вторинного сектору економіки Європи. Основні регіони промисловості, сформувати поняття про реіндустріалізацію. Розвивати вміння аналізувати, порівнювати, робити висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 кл гео Вторинний сектор економіки Європи 25 09 2024 ПЕРЕРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ.

Номер слайду 2

Електроенергетика ТЕС (вугілля, газ, мазут) → переважання теплових електростанцій,→ більше половини на вугіллі, → значна частка газових ТЕС, особливо в Росії (65%) → найменша на мазуті (виробляють із нафти). ТЕС

Номер слайду 3

АЕС→ світовий лідер за значенням атомних електростанцій→ 1/3 виробленої електроенергії

Номер слайду 4

Мал. 33. Атомна енергетика Європи

Номер слайду 5

→найбільше значення АЕС мають у Франції, Бельгії, Україні, Великій Британії, Словаччині, Угорщині, Швеції. АЕС діють у 16 країнах Європи (143 атомні реактори)→ Франції (76 % електроенергії в країні - 59 атомних блоків АЕС),→ Україні (56 %), Словаччині (55 %), Угорщині (52 %), Швеції (34 %)

Номер слайду 6

*Ряд країн після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 р. відмовилися від використання атомної енергетики→ Італія, Австрія, Швейцарія, Польща +аварія на японській АЕС «Фукусіма-1» 2010 р.

Номер слайду 7

→ 1/10 електроенергії→ із гірськими районами — Норвегія, Швеція, Швейцарія — це основний вид електростанцій. → у Норвегії - 98%→ Подальшого збільшення частки ГЕС не очікується, оскільки гідроенергетичні ресурси регіону значною мірою вичерпані.→ ГЕС (гірські річки та каскади на Волзі, Дніпрі, Дунаї).

Номер слайду 8

Альтернативна енергетика. Активно розвивається альтернативна енергетика. У Франції 1966 р. побудовано першу в світі припливну електростанцію (ПЕС) у гирлі р. Ранс;

Номер слайду 9

у Росії поблизу Мурманська з 1960-х років працює Кислогубська ПЕС.

Номер слайду 10

*88 % ВЕС → на 10 країн Європи: →Велику Британю, Нiмеччину, Данiю, Hiдерланди, Бельгію, Швецiю, Фiнляндiю, lpландiю, lспанiю i Hopвегiю. *Hайбiльше морських вiтpoгенеpатopних пoлiв → в Північномy морі.

Номер слайду 11

Геотермальні станції*Ісландія

Номер слайду 12

СЕС (енергія Сонця)енергія Сонця. СЕС забезпечують близько 3 % загального виробітку електроенергії в Німеччині, Іспанії та Італії.

Номер слайду 13

*У країнах Європи послідовно впроваджуються → ощадливе використання енергоресурсів → залучення екологічно чистих джерел енергії→ зростає значення вітрових, сонячних, геотермальних станцій.*До десятки найбільших виробників електроенергії світу входять → Росія, Німеччина та Франція. → Росія і Франція є великими експортерами.

Номер слайду 14

МЕТАЛУРГІЯ.

Номер слайду 15

→ родовища залізної руди та коксівного вугілля виснажені, →видобуток сировини скоротився в багато разів (наприклад у Франції) або майже припинився (Німеччина, Велика Британія).

Номер слайду 16

*Орієнтація на сировинні ресурси→ в Росії, Україні, Польщі, Чехії. → в Україні це залізні та марганцеві руди Придніпров’я,→ у Росії — залізні руди Курської магнітної аномалії, Уралу, Західного та Східного Сибіру.

Номер слайду 17

* імпортна сировина + продаж частини високоякісної продукції за кордон зумовили будівництво великих підприємств у портових містах→ Італія, → нові заводи Франції, Німеччини та Великої Британії → в районах вугільних басейнів, пов’язаних зручними шляхами з морем (Німеччина).

Номер слайду 18

*Країни, які не мали запасів сировини, одразу орієнтувалися на її імпорт→ металургія Італії розміщували в портах (Генуя, Неаполь і Таранто).

Номер слайду 19

* високорозвинені країни спеціалізуються → на високоякісних та спеціальних→ дорогих видах сталі→ намагаються позбутися найбільш брудних, початкових стадій виробництва.

Номер слайду 20

*Країни із перехідною економікою → виробляють дешевші, масові види сталі.

Номер слайду 21

*До світових лідерів із виробництва та експорту сталі → належать Росія, Німеччина, Україна, Італія, Франція.→ Люксембург («сталевий карлик») посідає І місце у світі за кількістю виробленої сталі на душу населення.

Номер слайду 22

→ руди та концентрати з Африки та Америки. * Виробники алюмінію→ Росія, Норвегія, Франція, Німеччина, Греція, Румунія. → на споживачів та джерела дешевої електроенергії (Норвегія, частково Франція, Росія). Кольорова металургія

Номер слайду 23

*На власній руді алюмінієва промисловість працює → в Греції, Хорватії, Чорногорії. Боснії і Герцеговині, → свою й імпортну сировину використовує Румунія.

Номер слайду 24

*Мідь→ у Росії, Великій Британії, Франції, Німеччині, Бельгії, Польщі, Сербії, Болгарії,

Номер слайду 25

*свинець і цинк→ у Росії, Німеччині, Бельгії, Польщі, Франції, Сербії, Болгарії, Італії.

Номер слайду 26

* нікель→ Україна, Росія. Які існують переваги у виготовленні металів при використанні металобрухту?

Номер слайду 27

.→ 1/3 продукції світового машинобудування→ всі основні виробництва3. МАШИНОБУДУВАННЯ

Номер слайду 28

Номер слайду 29

* верстатобудування; виробництво обладнання промислових роботів, сільськогосподарської техніки. → 40% світового виробництва верстатів і ковальсько-пресового обладнання. → Італія та Швейцарія (85 % продукції цієї країни йде на експорт)→ нижчі в Іспанії, Франції, Чехії, Нідерландах, Росії, Швеції.

Номер слайду 30

* сільськогосподарське машинобудування регіону→ високоякісну техніку, зокрема комбайни, трактори, обладнання для тваринницьких ферм→ Італія, Німеччина, Нідерланди, Велика Британія, Франція.

Номер слайду 31

транспортне м/б * автомобілебудування. → до трійки світових лідерів→ «Фольксваген» (Німеччина), «Рено-Нісеан» (Франція).

Номер слайду 32

Мал. 34. Автомобільні концерни Європи

Номер слайду 33

* країни-лідери — →Німеччина → 6 млн автомобілів, →Іспанія → 3 млн, → у Франції, Італії та Великій Британії → по 1,5—2,5 млн → у Росії, Чехії та Словаччині→ по 1—1,5 млн. Поясніть, чому в Європі виробляють значні обсяги автомобілів.

Номер слайду 34

Мал. 1. Будівництво круїзних суден на верфі в місті Турку (Фінляндія).

Номер слайду 35

→ втратила колишні лідируючі позиції→ До середини XX ст. основний суднобудівний регіон світу.→ перемістилися до Азії, тому що суднобудування - це досить ресурсо- та наукомістке виробництво→ поступившись першістю азіатським країнам (Південна Корея, Китай і Японія)→ майже повністю перейшли на ремонт суден→ будують переважно спеціальні, технічно складні судна та великі пасажирські лайнери. Суднобудування

Номер слайду 36

* За тоннажем морських суден* лідери в регіоні → Німеччина ( до шістки найбільших експортерів суден),→ Данія, Іспанія, Італія, Фінляндія, Росія→ фінські корабели орієнтуються на будівництво круїзних лайнерів, поромів, криголамів, суден для арктичних платформ для видобутку нафти та природного газу на морському шельфі.* Величезні криголами (атомоходи) виготовляють у Санкт-Петербурзі й Виборзі (Росія). Чому Європа втратила колишні лідируючі позиції в суднобудуванні?

Номер слайду 37

авіакосмічна → науковий чинник→ кваліфікація трудових ресурсів→ фінансові ресурси

Номер слайду 38

* Виробництво «Аеробусів» в чотирьох країнах: → Франція, Німеччина, Велика Британія, Іспанія. * виробництво найбільш сучасних та дорогих зразків техніки ( літаків «Аеробус») об’єднують свої зусилля навіть високорозвинені країни. Двопалубний реактивний пасажирський авіалайнер «Аеробус» А380 — найбільший серійний літак у світі.

Номер слайду 39

* Остаточне складання авіалайнерів у Тулузі (Франція) та Гамбурзі (Німеччина). Авіаційна промисловість представлена авіагігантом AIRBUS, що випускає 718 літаків на рік (2017 р.). Різні типи літаків виготовляють ФРН, Італія, Швеція, Україна та Росія. * Ракетно-космічна техніка — Лідер → Франція.

Номер слайду 40

* ракета «Аріан» → для запуску супутників ЄС та інших країн. → конкурентоспроможне авіакосмічне виробництво в Україні.

Номер слайду 41

точне машинобудування → електроніка, електротехніка й приладобудування. → Невелика група високорозвинених держав — Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія — є найбільшими виробниками дорогих електротехнічних виробів. → потужні генератори (у тому числі для парових, газових і гідравлічних турбін), трансформатори, електричні машини, електродвигуни різної потужності.

Номер слайду 42

* компанія «Сіменс» (Німеччина)→ енергосилове, медичне й військове обладнання,

Номер слайду 43

* «Асеа—Браун, Бовері» (Швейцарія-Швеція)→ енергосилове й електронне обладнання.

Номер слайду 44

*окремі виробництва → Росія, Нідерланди, Фінляндія, Чехія, Швеція, Польща, Словенія, Україна.* докладають зусиль, щоб наздогнати США та Японію у виготовленні сучасної електроніки. → найбільші успіхи→ Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Нідерланди.

Номер слайду 45

*«Філіпс» (штаб-квартира в Ейндховені, Нідерланди)→ одна з провідних ТНК світової електронної промисловості — →Нідерландах (Philips), Франції (Tefal, Moulinex), Швеції (Ericsson).

Номер слайду 46

*Італія посідає І місце у світі за випуском холодильників, пральних машин, газових плит →Ariston, Indesit, Zanussi.

Номер слайду 47

*Швейцарія - один з головних світових виробників годинників.

Номер слайду 48

ХІМІЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. ВИРОБНИЦТВО ДЕРЕВИНИ Й ПАПЕРУ.

Номер слайду 49

→ один зі світових центрів хімічної промисловості→ 1/4 продукції і 1/3 експорту*найбільші ТНК світу → «БАСФ» і «Байєр» (Німеччина), → «Імперіел кемікл індастріз» (Велика Британія), → «Монтедісон» (Італія).

Номер слайду 50

*вповільнення темпів зростання виробництва окремих видів продукції нафтохімії та основної хімії причини: скорочення попиту на деякі «традиційні» хімікати, згортання шкідливих виробництв, збільшення імпорту хімікатів за нижчими цінами.

Номер слайду 51

*зростає значення промисловості органічного синтезу, фармацевтики, парфумерії, хімії побутового призначення. → найбільші потужності на великі запаси нафти й природного газу (Велика Британія, Нідерланди)→ сприятливе положення для підвезення цих видів сировини й потужну промисловість (Німеччина, Італія, Франція).

Номер слайду 52

* виробництво ліків зростає швидко→ розробка та упровадження нових лікарських засобів, → зростання попиту зі старінням населення й поширенням ряду хвороб. шість світових лідерів — високорозвинені держави→ п’ять із яких європейські: → Німеччина, Швейцарія, Велика Британія, Бельгія та Франція.

Номер слайду 53

*У країнах із перехідною економікою → великі підприємства основної хімії (особливо з випуску мінеральних добрив). → Росія, Україна, Польща, Білорусь, Румунія, Сербія, Болгарія, Угорщина→ використовували місцеву й імпортну сировину.

Номер слайду 54

* Випереджальні темпи→ хімія органічного синтезу (виробництво пластмас, хімічних волокон)→ на базі імпортованих нафти й природного газу.

Номер слайду 55

* Значення основної хімії збереглося → в Росії, Україні, Польщі та Білорусі.

Номер слайду 56

*Мінеральні добрива виробляють→ у ФРН, Франції, Росії, Україні, Білорусі, Угорщині, Естонії.

Номер слайду 57

*Виробництво паперу та продукції з деревини→ в скандинавських країнах, Фінляндії, Росії та Німеччині. *Значні обсяги паперу→ у Великій Британії, Франції, Норвегії та Італії.

Номер слайду 58

ЛЕГКА Й ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ.→ не найкращі часи

Номер слайду 59

* виробництво трудомістких виробів масового попиту, особливо верхнього одягу, тканин і повсякденного взуття, → перемістилося до країн Азії.

Номер слайду 60

*У високорозвинених країнах регіону зберігаються виробництва→ на синтетичних та дорогих (особливо вовняних) натуральних тканинах, →престижному одязі та взутті,→ виробах із хутра, окремих видах ковдр. *Зростає виробництво трикотажних і нетканих матеріалів, → виготовлення яких менш трудомістке.

Номер слайду 61

*У країнах із перехідною економікою значне місце виробництво → тканин, повсякденного одягу та шкіряного взуття.

Номер слайду 62

*Основні райони текстильної промисловості історично склалися → в центрі та на півдні Польщі, → у центрі європейської частини Росії, → на півночі Чехії.

Номер слайду 63

*Всесвітньо відомими будинками моди→ Versace, Chanel, Dior, Valentino, Nina Ricci в Парижі, Dolce&Gabbana, Prada, Gucci в Римі й Мілані тощо.

Номер слайду 64

харчова промисловість→ необхідність забезпечити населення різноманітними продуктами харчування→ країни із перехідною економікою відстають за рівнем купівельної спроможності населення.

Номер слайду 65

Номер слайду 66

→ широкий асортимент різноманітної високоякісної продукції, значна частина якої має тваринне походження; → широке використання напівфабрикатів, призначених для швидкого приготування в домашніх умовах; → перевага здорової їжі, наприклад низькокалорійних продуктів. *Розвинуті країни

Номер слайду 67

світовий лідер серед виробників продуктів глибокої переробки→ масла, сиру, йогурту, молочних жирів. * у країнах ЄС виробляють→ 47 % сиру від загального обсягу.

Номер слайду 68

ОСНОВНІ ПРОМИСЛОВІ РЕГІОНИ.* Рур у Німеччині, *Великий Лондон у Великій Британії,

Номер слайду 69

, * Іль-де-Франс у Франції, *Верхньосилезький у Польщі

Номер слайду 70

*Придніпров’я в Україні, *Центральна Росія та Урал у Росії.

Номер слайду 71

І етап формування господарства наявність → природних (сировинний чинник) → трудових (працересурсний чинник) ресурсів, → споживача (споживчий чинник)→ сприятливе економіко-географічне положення.

Номер слайду 72

Найбільш поширеними виробництвами стали→чорна металургія, →загальне машинобудування, →основна хімія, →теплоенергетика, →легка промисловість

Номер слайду 73

ІІ етап зросло значення → транспортного, наукового, екологічного.

Номер слайду 74

*У промислових регіонах високорозвинених країн випереджальні темпи → транспортне й точне машинобудування (зокрема електроніка), → хімія органічного синтезу, → фармацевтика→ збиткові та «брудні» підприємства закривалися, а інші модернізовувалися.

Номер слайду 75

Рур тривалий час→ вугільна промисловість, → чорна металургія → теплоенергетика. Поступово → кількість шахт і металургійних підприємств значно скоротилася

Номер слайду 76

→ з’явилися автомобільні заводи (зокрема компанії «Опель») та інші підприємства машинобудування (зокрема компанії «Сіменс»), → відкриті університети, → створені технопарки, пов’язані з мікроелектронікою, програмним забезпеченням, засобами автоматизації та контролю, телекомунікаціями.

Номер слайду 77

* промислові регіони Великого Лондону та Іль-де-Франс, → економіка більш різноманітна→ пройшли шлях перетворень і модернізації.

Номер слайду 78

7. РЕІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ.→ із середини 1970-х рр. Європа йде напрямком реіндустріалізації.→ перехід→ від ранньоіндустріальної та індустріальної бази виробництва → до новітніх технологічних основ, → переведенні виробництва на прогресивний шлях розвитку «високих» технологій, інформатики, біотехнологій, нових матеріалів і джерел енергії.→ зменшення частки зайнятих у вторинному секторі (у першу чергу в обробній промисловості). → зменшується частка вторинного сектору у ВВП країни→ обумовлений бажанням потужних компаній розміщувати виробництва в країнах із меншими витратами й вартістю робочої сили (у першу чергу в Китаї та країнах нової індустріалізації). 

Номер слайду 79

• Європа → один із центрів світової економіки.• Країни регіону → провідні позиції у виробництві електроенергії та багатьох видів продукції переробної промисловості, у першу чергу машинобудування та хімічної індустрії.• Економічну міць сучасної Європи значною мірою визначають→ промислові регіони.• У сучасних умовах високорозвинені країни регіону → активно проводять політику реіндустріалізації. ВИСНОВКИ

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
26 вересня
Переглядів
672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку