Презентація «Як навчитися чути один одного»

Про матеріал
Готуючись до проведення батьківських зборів, учитель завжди намагається підібрати матеріал, який буде цікавим для батьків та спонукатиме до співпраці. Пропоную проілюстровану українську притчу «Завжди знайдеться той, хто не згоден», яка може стати яскравим предметом для обговорення з батьками. У презентації також розміщені рекомендації для розвитку дитячої самостійності, адже під час війни не всі діти - дошкільники мали можливість відвідувати дошкільний заклад, що призвело до певної втрати формування навичок самообслуговуння та самореалізації дітей!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Як навчитися чути один одного»Матеріал підготовлено вчителем – методистом Вищої категорії Веремейчук Ганною Миколаївною. Початкова школа «Лісові дзвіночки»2023 рік

Номер слайду 2

Кращі українські притчі «Завжди знайдеться той, хто не згоден»

Номер слайду 3

Батько зі своїм сином і мулом в полуденну спеку подоро-жував. Батько сидів верхи на мулі, а син вів його за вуздечку.— Бідний хлопчик, — сказав перехожий, — його маленькі ніжки ледь поспівають за мулом. Як ти можеш ліниво сидіти на мулі, коли бачиш, що хлопчисько зовсім вибився з сил?

Номер слайду 4

Батько прийняв його слова близько до серця. Коли вони завернули за ріг, він зліз з мула і велів сину сісти на нього. Незабаром зустрівся їм інший чоловік. Гучним голосом він сказав:— Як не соромно! Малий сидить верхи на мулі, як султан, а його бідний старий батько біжить слідом.

Номер слайду 5

Хлопчик дуже засмутився від цих слів і попросив батька сісти на мула позаду нього.— Люди добрі, бачили ви щось подібне? – Заголосила жінка, що йшла їм на зустріч. — Так мучити тварину! У бідного мула вже провисла спина, а старий і молодий ледарі сидять на ньому, начебто він диван, бідна істота!

Номер слайду 6

Не кажучи ні слова батько і син, осоромлені, злізли з мула. Щойно вони зробили кілька кроків, як зустрівся їм старий дід і почав насміхатися з них:— Чого це ваш мул нічого не робить, не приносить ніякої користі і навіть не везе когось з вас на собі?

Номер слайду 7

Батько сунув мулу повну пригорщу соломи і поклав руку на плече сина.— Що б ми не робили, — сказав він, — обов’язково знайдеться хтось, хто з нами буде не згодний. Я думаю, ми самі повинні вирішувати, що нам робити.

Номер слайду 8

Рекомендації для батьків

Номер слайду 9

1. Створіть розпорядок. Діти потребують балансу між розпорядком і свободою – це сприяє розвитку в них самостійності. Чим більше ви дозволяєте дитині самотужки клопотатися про неї саму, тим більш незалежною вона стане. Завдання для дитини: - запропонуйте дитині складати її одяг у корзину для прання й самостійно одягатися вранці; - дозвольте їй самій обирати собі страву на сніданок і - самостійно накладати собі їжу в тарілку; - залишайте столові прибори та одяг дитини на нижчому рівні, щоб вони завжди були доступні для неї.

Номер слайду 10

2. Розвивайте в дитини навички вирішення проблем. Якщо дитина має якісь проблеми – не намагайтеся вирішувати їх за неї, дозвольте їй знайти вихід із ситуації самостійно. Рецепти взаємодії: - конфлікти з братами й сестрами – одна з найпоширеніших проблем у дитячому віці; - не втручайтеся: дозвольте дитині самотужки знайти рішення проблеми; - гра за ролями – один із найбільш ефективних способів розвинути навички розв’язання конфліктів.

Номер слайду 11

3. Невдача – це ще не кінець. Невдачі не страшні. Необхідно дати дитині змогу робити помилки, як би це не здавалося складним для вас. Вона матиме зі своїх помилок важливі життєві уроки. Розглянемо ситуації: - наприклад, дитина може несерйозно ставитися до виконання домашніх завдань і стикнутися з наслідками в школі; - така ситуація – це просто частина навчального процесу, що нагадує дитині про необхідність виконання домашнього завдання наступного разу; - не сваріть дитину, якщо вона розлила молоко, наливаючи його в склянку. Допоможіть їй витерти розлите молоко й скажіть, щоб наступного разу вона була обережнішою.

Номер слайду 12

4. Виявляйте співчуття. Ваша дитина повинна знати, що ви піклуєтеся про неї, але хочете, щоб вона навчилася сама вирішувати свої проблеми. Секрети підтримки: - дайте їй зрозуміти, що ви завжди будете поряд, що б не трапилося; - дайте їй зрозуміти, що ви хочете, щоб вона самостійно вирішувала конфлікти, а не шукала допомогу ззовні; - заохочуйте її самостійність, але не допускайте, щоб це завдавало їй болю.

Номер слайду 13

5. Дозвольте дитині виявляти наполегливість. Давайте дитині змогу відстоювати її права. Ось що можна зробити для цього: - коли ви йдете з дитиною в ресторан, дозвольте їй самій замовляти їжу; - заохочуйте дитину вирішувати, що вдягнути перед виходом на вулицю; - запитуйте її, яку страву вона хотіла б на вечерю;дозвольте їй самій визначити час для того, щоб вивчити уроки.

Номер слайду 14

6. Пропонуйте дитині розумний вибір. Щоб навчити дитину мислити самостійно, давайте їй розумний вибір. Варіанти виборів: - дозвольте їй обрати, яку з кількох страв вона хоче на вечерю; - дайте їй змогу вирішити, що вона хоче зробити спочатку: виконати домашні обов'язки чи вивчити уроки; - установіть для неї обмеження. Дитина повинна знати межі дозволеного й очікування батьків від неї.

Номер слайду 15

7. Пропонуйте ідеї, але не втручайтеся. Якщо ви бачите, що дитина пробує знайти рішення проблеми, не намагайтеся відразу ж їй допомогти. Натомість можна зробити таке: - пропонуйте дитині ідеї, як вирішити проблему, але не втручайтеся, щоб вирішити проблему за неї; - дозвольте дитині самій знайти вихід із ситуації; - ви можете бути приємно здивовані, побачивши, як дитина придумала оригінальне рішення.

Номер слайду 16

8. Дозвольте дитині брати на себе відповідальність. Якщо ви збираєтеся в подорож, дозвольте дитині самій зібрати її речі. Перші кілька разів ви можете показати їй, як це робити правильно. Кроки до відповідальності: - дозвольте дитині взяти участь у плануванні поїздки, щоб вона почувалася самостійною; - запропонуйте їй самій нести свої речі дорогою на вокзал.

Номер слайду 17

Вам може здаватися, що дитина занадто повільно розвиває самостійність. Однак важливо, щоб ви керували дитиною на кожному етапі її розвитку. Зробіть усе для того, щоб вона виросла успішною дорослою людиною.

Номер слайду 18

У презентації використані матеріали сайту:https://childdevelop.com.ua/articles/upbring/6399/

pptx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку