Презентація" Як виробляється та подається тепло"

Про матеріал
Мета презентації: познайомити учнів з основними спорудами теплопостачання та їх призначенням, теплоносіями і їх роллю у процесі вироблення тепла, видами палива для отримання тепла, родовищами паливних ресурсів в Україні, процесами виробництва та подачі теплової енергії споживачам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як виробляється таподається тепло Вчитель фізики Алтухова Валентина Миколаївна

Номер слайду 2

Мета уроку:познайомити учнів з основними спорудами теплопостачання та їх призначенням, теплоносіями і їх роллю у процесі вироблення тепла, видами палива для отримання тепла, родовищами паливних ресурсів в Україні, процесами виробництва та подачі теплової енергії споживачам.

Номер слайду 3

Звідки береться тепло?Греки стверджували, що вогонь, а отже, і тепло, подарував людині Прометей. Тепло у будинку можна отримати протопивши грубу. Це приклад індивідуального теплопостачання, коли тепло виробляється за допомогою обладнання.

Номер слайду 4

Сьогодні груби залишились зазвичай у селах. У містах індивідуальне теплопостачання здійснюється найчастіше від газових або електричних котлів, які встановлені у будинку чи квартирі.

Номер слайду 5

Хто виробляє та постачає нам тепло?

Номер слайду 6

Підприємства, що виробляють теплову енергію та постачають її у своїм споживачам, називають підприємствами теплопостачання. Споживачами є населення та установи (школи,дитячі садки, лікарні тощо), великі та малі промислові підприємства. Переважна більшість підприємств теплопостачання є міськими комунальними.

Номер слайду 7

Як відбувається процес виробництва тепла?

Номер слайду 8

На будь-якому підприємстві теплопостачання є котельні та центральні теплові пункти(ЦТП).”Серцем” котельні є водогрійний котел. У ньому міститься вода, що підігрівається продуктами згоряння будь-якого палива. .

Номер слайду 9

Енергія в паливі походить від Сонця. Паливо отримують від рослин , які для свого росту поглинали свого часу енергію сонячних променів. Під час горіння паливо і виділяє ту енергію, яку нагромадили рослини. Коли мі спалюємо вугілля або нафту, ми використовуємо енергію рослин, що жили мільйони років тому. .

Номер слайду 10

Які бувають види палива?

Номер слайду 11

Паливо буває твердим,рідким і газоподібним. Значну кількість тепла дає: деревина,вугілля,природний газ та продукти нафтопереробки. Найбільшу теплоту згорання має паливо, яке отримують у результаті переробки нафти (бензин, дизельне паливо).

Номер слайду 12

Тверде паливо – дерево було найпершим паливом яке використовувала людина. У 16 ст. в Європі кількість дерев значно зменшилося, дерево почали замінювати вугіллям. Подивіться на фото, це не підробка. Дерево називається секвоя. Воно було вирубано в 1892 році. Зверніть увагу на ріст людини і дерева.

Номер слайду 13

Вугілля – це рештки стародавніх дерев та інших різноманітних рослин, які вкривали землю в заболочених джунглях (уявіть які джунглі буди в Донецькій області раніше!) розвивалися у теплому, вологому кліматі сотні мільйонів років тому.

Номер слайду 14

Рідке паливо – найуживаніші рідкі види палива отримують з нафти. Це газ, бензин і горючі масла. Газоподібне паливо – найпоширенішим видом газоподібного палива є природний газ.

Номер слайду 15

Паливні ресурси України

Номер слайду 16

Паливні ресурси України представлені здебільшого кам’яним і бурим вугіллям. Біля 98% вугілля видобуває Донецька область по всій Україні. Родовища нафти і газу зосереджені в Придніпровському,Прикарпатському і Причорноморському регіоні. В Україні налічується 214 нафтових і газових родовищ. Найбільшим нафтовими родовищами є Прилуцьке і Леляківське, Кегичівське (Харківська обл.), Перещепинське (Дніпропетровська и т.д.)

Номер слайду 17

Цікаві факти

Номер слайду 18

Коли у котельні спалюють газ, то продукті його згоряння нагрівають воду, яка стає дуже гарячою або навіть перетворюється у пару. Гарячу воду і пару, які утворюються у результаті нагрівання, називають теплоносієм. Воду традиційно застосовують як теплоносій, оскільки вона є в достатній кількості, коштує недорого і має відносно велику енергоємність.

Номер слайду 19

Як тепло подається споживачам?

Номер слайду 20

З котла теплоносій надходить у так звану центральну розподільну систему. Центральна розподільна система-це мережа трубопроводів різного діаметра: від 150-200 до 700-900 мм. З центральної розподільної системи теплоносій подається на центральні теплові пункти. Там він проходить крізь спеціальні теплообмінні апарати і віддає значну частину своєї теплоти, нагріваючи воду у системі опалення будинків і воду, яка надходить від підприємства водопостачання та використовується для гарячого водопостачання.

Номер слайду 21

. Домашнє завдання Прочитати давньогрецьку легенду про викрадення вогню для людей Прометеєм.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 18. Теплоенергетика. Способи збереження енергетичних ресурсів
Додано
18 грудня 2021
Переглядів
943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку