Презентація з фізики на тему "Розв'язування задач з біофізики"

Про матеріал

Презентація містить матеріал, що дасть можливість учням дізнатися як використовуються електричні розряди в медицині. Також завдання для опитування, аналізу ситуацій та розрахункові задачі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗВ'ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ З БІОФІЗИКИ

Номер слайду 2

Цілі уроку: Повторити правила безпечної роботи з електроприладами Познайомитися із застосуванням електрики в медицині Продовжувати розвивати вміння розв'язувати задачі

Номер слайду 3

БЛІЦ ОПИТУВАННЯ: Чому потрібно дотримуватися правил техніки безпеки під час роботи з електричним струмом? Чим пояснити, що при короткому замиканні сила струму в колі може бути дуже великою? Для чого потрібні запобіжники, які вмикають в мережу? Як побудований плавкий запобіжник? Яка сила струму небезпечна для здоров'я і життя людини? Чому?

Номер слайду 4

ПРОАНАЛІЗУЙ СИТУАЦІЮ: Товариша вразило струмом. Твої дії, якщо: Він знаходиться під дією електричної напруги Потерпілий не дихає У нього відсутнє серцебиття Твої наступні дії

Номер слайду 5

ФРАНКЛІНІЗАЦІЯ Хворого розміщують між двома електродами, з'єднаними з джерелом постійної напруги 40-50 кВ. Один електрод у вигляді зорі з невеликими гостряками, напрямленими до хворого, розміщують над головою, на відстані 10-15 см. Другий – знаходиться під ногами на ізолюючій підставці. Близько гостряків головного електрода виникає тихий електричний розряд. Утворений потік іонів діє на нервові закінчення хворого при вдиханні йонізованого повітря.

Номер слайду 6

Електросон Досягається шляхом дії на мозок нешкідливих імпульсів електричного струму. Цей метод дозволяє скоротити застосування хімічних препаратів. Імпульси електричного струму викликають гальмування нервових клітин – настає стан лікувального сну.

Номер слайду 7

Електрокардіограма Запис електричних сигналів серця. Записується за допомогою електрокардіографа. Електричні сигнали, що виникають у серці, сприймаються електродами, підсилюються і приводять у рух гальванометр. Зміни магнітного поля передаються на реєструвальний пристрій та фіксуються на стрічці або екрані.

Номер слайду 8

Енцефалограма Запис електричної активності мозку – коливань потенціалу, що створюються роботою нейронів мозку і реєструються прямо з поверхні голови.

Номер слайду 9

Електрофорез За допомогою струму в організм можна ввести лікарські речовини, що утворюють у розчині заряджені частинки. Ця процедура називається лікувальним електрофорезом.

Номер слайду 10

1. При франклінізації хворого між електродами за час однієї процедури лікування (10 хвилин) проходить заряд 1,6 . 10-6 Кулонів. Визначити середнє значення сили струму. Розв'яжи задачі: 2. Під дією сигнальної молекули лікувального препарату у мембрані клітини утворюється канал, крізь який за 30 мс у середину надходить 106 одновалентних іонів. Визначити силу струму у каналі. 3.Шар м'язової тканини, яка підлягає УВЧ терапії, має площу 8 см2 і товщину 3 см. Який її активний опір, якщо питомий опір 35 Ом*м.

Номер слайду 11

ПОМІРКУЄМО! При ураженні блискавкою пошкоджуються дужче кістки чи судини? Чому? Що означає емблема “Череп і кістки” на трансформаторних будках та високовольтних лініях? Чому при роботі з електричними колами рекомендується всі роботи виконувати тільки однією рукою?

Номер слайду 12

Фізика і класика Одного разу на початку літа я їхав верхи вздовж ріки. Небо було одягнене хмарами, збиралася гроза. І раптом я побачив, що кінчики вух коня почали світитися. Зараз же над ними утворилися ніби пучки голубих вогнів . Вогники ці ніби потекли. Потім струмини світла побігли по гриві коня і по його голові… Очевидно, світився і мій капелюх. Все це явище продовжувалося не більше хвилини. Полив дощик, і дивні вогні щезли. Б.Житков

Номер слайду 13

Домашнє завдання: А) повторити п. 33-40, виконати № 3,5,11 ст. 222 Б) створити мультимедійну презентацію за темою “Ця загадкова блискавка ” (Вона буває плоска, чокова, кульова)

ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Підбиваємо підсумки розділу 2
Додано
2 травня 2018
Переглядів
1814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку