Презентація з "Початкової військової підготовки" на тему "Військова присяга та військова символіка України "9 клас

Про матеріал

Ритуал прийняття військової присяги як клятви воїна на вірність своєму народові, текст присяги. Історія появи та затвердження гербу України як символу держави. Бойовий прапор військової частини Збройних Сил України як символ честі, доблесті і слави.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Військова присяга та військова символіка України Штокалюк О.В.

Номер слайду 2

Ритуал прийняття військової присяги як клятви воїна на вірність своєму народові, Вітчизні існує з давніх-давен. На території сучасної України його започатковано у IX ст. з приходом на наші землі скандинавів. Саме від них було запозичено цей обряд. Вступаючи до дружини, воїни клялися князеві у своїй вірності, і після цього дружинники вважалися побратимами. Громадяни України, які призвані або добровільно вступили на військову службу, приймають Військову присягу на вірність народу України, її складають в урочистій обстановці, зі зброєю в руках, біля Бойового прапора військової частини, перед строєм командирів і воїнів. Молодий воїн дає персональну клятву народові України, державі, називаючи своє прізвище, ім'я, по батькові.

Номер слайду 3

Текст Військової присяги « Я, (прізвище, ім'я, по батькові) , вступаю на військову службу і урочисто присягаю Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканість, сумлінно і чесно виконувати військовий обов'язок, накази командирів, неухильно додержуватися Конституції України та законів України, зберігати державну і військову таємницю.           Присягаю виконувати свої обов'язки в інтересах співвітчизників.           Присягаю ніколи не зрадити Українському народові!»

Номер слайду 4

Військова присяга —  документ юридичної сили,  що має велике державне значення. Текст Військової присяги затверджено Указом Президії Верховної Ради України 14  листопада 1991р. У  ній сформульовано найважливіші вимоги,  які ставляться до воїна і які він має неухильно виконувати в інтересах національної безпеки України.

Номер слайду 5

«Бути вірним і відданим народові України». Складаючи присягу, воїн Збройних Сил України клянеться перед народом, державою бути вірним і відданим їм. Найтяжчий злочин – порушення Військової присяги, зрада народу і Батьківщини. «Сумлінно і чесно виконувати військовий обов'язок, накази командирів». Найважливіший обов'язок Збройних Сил України — забезпечення сприятливих зовнішніх умов для розбудови держави, підтримання високої боєздатності, готовності до збройного захисту незалежності, територіальної цілісності та недоторканності кордонів України. Це - обов'язок і кожного військовослужбовця. Накази, розпорядження командирів видаються на основі Конституції, законів, статутів Збройних Сил України і відповідно до конкретної ситуації. Наказ командира — це закон для підлеглого. Невиконання наказів веде до зниження військової дисципліни, бойової готовності військ. «Зберігати державну і військову таємницю». Служба у Збройних Силах пов'язана з тим, що воїни ознайомлюються із сучасною бойовою технікою і зброєю, їх секретними зразками, з новими військовими технологіями, документацією тощо. Така інформація не повинна дістатися зарубіжним спецслужбам і розвідкам. Зберігати і не розповсюджувати державну та військову таємницю — обов'язок кожного громадянина, кожного військовослужбовця. Розповсюдження, передача такої інформації вважається злочином проти Батьківщини і карається згідно із законами України.

Номер слайду 6

Військова символіка України Статтею 20 Конституції України визначено: «Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України» . Державний Прапор України — стяг з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Номер слайду 7

За княжої доби кожний полк і кожний його підрозділ мав прапор, труби, бубон — обов'язкові військові атрибути. Трубами та бубнами подавали сигнал до бою, до походу; прапор (стяг, хоругва) був символом і знаком, що об'єднував воїнів навколо князя. Усі прапори були однакової форми — довге трикутне полотно на держаку. Коли прапор піднімали над військом — це був урочистий знак до початку бою. Оберігав його стяговик. Навколо прапора в бою йшла завзята боротьба, всі воїни були зобов'язані боронити свій прапор. Вважалося за доблесть здобути в бою ворожий прапор: це була перемога, тріумф.

Номер слайду 8

Герб як символ держави виник за часів князювання Володимира Великого (?—1125). Тоді на монетах було вперше викарбовано тризуб, що став пізніше знаком могутності і сили Київської держави. У козацькому війську відзнаки звалися клейнодами. Козацькі клейноди — булава, бунчук, печатка, прапори, бубни і труби. Булава та бунчук — відзнаки гетьманської влади. Бунчук — довга палиця (до 3 м) з металевим яблуком на кінці, з-під якого звисало кінське волосся.

Номер слайду 9

Печатка Запорізького війська була округлою, з гербом посередині, різних розмірів. У війську був один спільний прапор і були полкові та сотенні прапори.

Номер слайду 10

Козацькі клейноди — булава, бунчук, печатка, прапори, бубни і труби – регалії в Запорозькому козацькому війську і символ влади

Номер слайду 11

Козацькі січові хоругви У центрі — Велика хоругва Запорозької Січі

Номер слайду 12

Держа́вний Гі́мн Украї́ни — один із головних державних символів України пісня гімн “Ще не вмерла України і Слава, І Воля”: слова Павла Чубинського, музикаМихайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухваленаВерховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України»6 березня 2003 року.

Номер слайду 13

Павло Платонович Чубинський — український етнолог, фольклорист, поет, громадський діяч, автор слів Гімну України. Верби́цький Миха́йло Миха́йлович  — український композитор, хоровий диригент, священник, громадський діяч, автор гімну України «Ще не вмерла Україна».

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Прапор та емблема Збройних сил України

Номер слайду 16

Прапор та емблема Повітряних сил Збройних сил України

Номер слайду 17

Прапор та емблема сухопутних Збройних сил України

Номер слайду 18

Прапор та емблема Військово-морських сил Збройних сил України

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Великоіваненко Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потворов Валерій Віталійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 березня 2018
Переглядів
13470
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку