Презентація з природознавства на тему "Ґрунт"

Про матеріал

Даний матеріал доцільно використати тід час вивчення теми з природознавства "Ґрунт". Дана презентація допоможе вчителю розкрити матеріал про ґрунти. Приємного вам перегляду.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ґрунт в житті людини. Охорона ґрунтів.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ґрунт - верхній пухкий, родючий шар земної поврехні, у якому ростуть рослини і живуть тварини. Ґрунт має темний колір, якого йому надає перегній

Номер слайду 4

Головна властивість ґрунту— його родючість, тобтоздатність ґрунту забезпечувати рослини всімнеобхідним для життя: водою, повітрям, мінеральними солями.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Перегній утворюється внаслідок перегнивання решток рослин і тварин. Чим більше в ґрунті перегною, тим він темніший.Із перегною утворюються мінеральні солі, які розчиняються в воді, що є в ґрунті. Рослини за допомогою коренів вбирають із ґрунту розчин мінеральних солей, які необхідні їм для росту і розвитку.

Номер слайду 7

Рослини за допомогою коренів вбирають із ґрунту розчин мінеральних солей, які необхідні їм для росту і розвитку.

Номер слайду 8

Грунт утворюється на гірських породах, де спочатку селяться лише лишайники.

Номер слайду 9

Перегній перемішується із зруйнованою гірською породою й утворюється пухкий шар земної поверхні.

Номер слайду 10

Тварини розпушують ґрунт.

Номер слайду 11

Дощовий черв`як живиться рослинними рештками, що є в ґрунті

Номер слайду 12

Для утворення шару ґрунту завтовшки 5 см потрібно близько 2000 років.

Номер слайду 13

Для нормального росту рослин потрібен шар ґрунту завтовшки хоча б 50см

Номер слайду 14

Повітря у ґрунті потрібне для дихання рослин і тварин.

Номер слайду 15

Вода у ґрунт потрапляє під час випадання дощу чи снігу.

Номер слайду 16

У ґрунті є пісок та глина

Номер слайду 17

Крізь пісок вода проходить швидше, ніж через глину тому що пісок — сипуча речовина, що складається з окремих піщинок не сполучених між собою. А глина — щільна речовина, А глина — щільна речовина, яка складається з дуже дрібних частинок, зліплених між собою.

Номер слайду 18

Залежно від того, скільки в ґрунті міститься перегною, піску і глини, ґрунт має різний колір:від чорного — до світло-сірого

Номер слайду 19

Родючий ґрунт - це такий, на якому добре ростуть і розвиваються рослини. Такий ґрунт містить багато перегною, воду й повітря. Найбільш родючим ґрунтом є чорнозем. Україна багата на чорноземи

Номер слайду 20

Мінеральні солі утворюються з перегною. Отже, чим більше в ґрунті перегною, тим він більш родючий. Перегній надає ґрунту чорного кольору.ґрунт чорного кольору називається чорноземом.

Номер слайду 21

У нашій країні більше половини всіх ґрунтів складають чорноземи — родючі ґрунти. У чорноземах багато перегною. Він складається окремих грудочок, між якими багато повітря і вологи. У нашій країні більше половини всіх ґрунтів складають чорноземи — родючі ґрунти. ґрунтів складають чорноземи — родючі ґрунти.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Якщо в ґрунті мало перегною, його забарвлення змінюється від темно-сірого до світло-сірого. Родючість таких ґрунтів менша за чорноземи. Сірі ґрунти відрізняються між собою вмістом піску і глини: в одних більше піску, а в інших — глини. Ґрунт, в якому багато піску, називаєть­ся піщаним, а ґрунт , в якому багато глини, називається глинистим

Номер слайду 24

Піщаний ґрунт швидко пропускає воду, він швидко висихає, тому містить мало води. Глинистий ґрунтповільно пропускає воду, він повільно висихає, тому містить багато води.

Номер слайду 25

Глинистий ґрунт від води стає в'язким, липким. Коли він висихає, то то стає твердим і дуже щільним. Обробляти такийґрунт дуже важко.

Номер слайду 26

Отже, піщаний ґрунт містить більше повітря, але менше вологи. А у глинистому ґрунті менше повітря, але більше вологи. Піщаний грунт пухкий, а глинистий — твердий і щільний.

Номер слайду 27

Піщаний грунт містить більше повітря, ніж глинистий, тому що пісок складається з більших частинок, ніж глина. Між частинки піщаного грунту проникає більше повітря. Проте порівняно із чорноземом піщаний ґрунти містить менше повітря.

Номер слайду 28

У ґрунті рослини вбирають воду з розчиненими мінеральними солями. У ґрунті рослини закріпляються корінням.

Номер слайду 29

Ґрунт є домівкою для багатьох тварин: для комах та їх личинок

Номер слайду 30

черв`яків, кротів,та пацюків.Ґрунт є домівкою дляземлерийок, мишей

Номер слайду 31

Ґрунту загрожує руйнування, забруднення та виснаження. Вода, що стікає схилами розораних горбів і ярів розмиває ґрунт.

Номер слайду 32

Утворюються яри і змивається найродючіший верхній шар ґрунту. Великої шкоди завдають ґрунту вітри. Вони здувають верхній родючий шар ґрунту.

Номер слайду 33

Ґрунти забруднюють отрутохімікатами, які люди використовують для боротьби зі шкідниками сільського господарства. Ґрунти забруднюють відходати промисловості, сміттям.

Номер слайду 34

Забруднення ґрунтів

Номер слайду 35

Підвищення родючості забезпечується його переорюванням, розпушуванням, удобренням, поливанням. Восени ґрунти орють або перекопують. Навесні його боронують, розпушують. Під час оранки або перекопування знищуються бур'яни і тварини-шкідники. Боронують ґрунт для того, щоб він був пухкий. У пухкий ґрунт краще проникає вода і повітря, які потрібні для росту і розвитку рослин.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Щоб ґрунт щедро родив багатий урожай, його потрібно обробляти, удобрювати, поливати. Удобрювати потрібно всі ґрунти, на яких люди вирощують культурні рослини, тому що вони забирають із нього мінеральні солі. В першу чергу удобрення потребують малородючі глинисті й піщані ґрунти. Для підвищення родючості в них вносять торф, перегній та мінеральні добрива.

pptx
Додано
24 квітня 2018
Переглядів
2520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку