Презентація з теми "Ембріогенез"

Про матеріал

Матеріал представлений в презентації є досить лаконічним, тому його легко можна використати на різних етапах уроку. Дана розробка також підходить для використання в курсах біології 8,9,10 класів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: Учениця 11 класу Коваль Тетяна Керівник: Шевченко О.Ю.

Номер слайду 2

План

Номер слайду 3

Розвиток організму тварини, що відбувається в оболонках яйця поза материнським організмом або усередині нього. В ході зародкового розвитку з однієї відносно просто організованої яйцеклітини утворюється багатоклітинний організм, що складається з різних органів і тканин і здатний до самостійного існування.

Номер слайду 4

Основні етапу ембріогенезу людини запліднення розщеплювання ущільнення диференціація кавітація Формування двошарового диску Клітинна масова диференціація імплантація Інкубаційна зона Формування мезодерми Поширення мезодерми Амніотичне розширення

Номер слайду 5

Запліднення Початок зародкового розвитку — запліднення — відбувається в материнському організмі або у водному середовищі. Чоловіча статева клітина — рухливий сперматозоїд — досягає яйцеклітини і проникає в неї, часто через спеціальні отвори в оболонках — мікропилі. Яйцеклітина і сперматозоїд містять одинарні (гаплоїдні) набори хромосом; при заплідненні батьківські і материнські хромосоми з'єднуються в одному ядрі, відновлюючи нормальну подвійну (диплоїдну) їх кількість. Біологічний сенс запліднення полягає в обміні генетичною інформацією між тваринами однієї популяції, так як кожний новий організм поєднує в собі спадкові ознаки обох батьків.

Номер слайду 6

Бластуляція Після запліднення в період дроблення яйце послідовно багато разів ділиться спочатку на великі, потім на все дрібніші клітини — бластомери Далі утворюється багатоклітинний зародок (звичайно з порожниною усередині) — бластула . В результаті дроблення створюються умови для виникнення відмінностей між частинами зародка — диференціалізація . Клітини, що утворилися з різних ділянок яйця, отримують неоднакову цитоплазму (що визначає первинне диференціювання) і стають здібними до пересувань, що забезпечує формування органів майбутнього організму. Процес бластуляції. 1 — морула, 2 — бластула

Номер слайду 7

ГАСТРУЛЯЦІЯ Під час гаструляції відбувається відособлення зародкових листків, розташованих шляхом різних переміщень так, що усередині виявляється ентодерма, зовні ектодерма, а між ними мезодерма Гаструляція протікає у різних тварин по-різному, але в результаті неї створюється загальний план будови організму, схожий навіть у віддалених в систематичному відношенні груп тварин.

Номер слайду 8

Органогенез В період органогенезу зародкові листки розділяються на зачатки органів і систем; великі зачатки диференціюються на дрібніші, і таким чином створюється усе складніша структура цілого організму. Органогенез досягається в основному за рахунок клітинних переміщень і диференціації самих клітин. Для виходу зародків з оболонок або народження в кінці зародкового розвитку синтезується фермент, який розчиняє оболонки, з'являються пристосування, що допомагають розбити шкаралупу тощо.

ppt
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
7021
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку