Презентація з теми: "Солі, їх поширення в природі. Середні та кислі солі."

Про матеріал
Презентація з теми: "Солі, їх поширення в природі. Середні та кислі солі." За матеріалами шкільних підручників та довідників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Солі, їх поширення в природі. Середні та кислі соліМінерали,що є солями

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Поняття про солі

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Поширеність солей у природі Лемурійське озеро на Херсонщині (розташоване за 100 км від Херсона, поблизу села Григорівки , - вміст натрій хлориду в його воді сягає 35 %)

Номер слайду 12

Крейдяна скеля у Дворічанському районі Харківської області

Номер слайду 13

Коралові поліпи складаються переважно з кальцій карбонату

Номер слайду 14

Ракушняк

Номер слайду 15

Мармур

Номер слайду 16

а —кальцит; б —ісландський шпата —доломіт; б —сидерит; в —малахіт

Номер слайду 17

Кам’яна сіль Na. Cl, або галіт

Номер слайду 18

Родовища кухонної солі в Україні розташовані поблизу Артемівська Донецької області та в Карпатах. Людина здавна використовує цю сіль як харчову добавку і консервувальний засіб (соління риби, м ’яса, грибів, квашення овочів тощо). Наші предки знали ціну солі, адже був час, коли вона коштувала дорожче, ніж золото. З давніх часів й дотепер в Україні зберігся звичайзустрічати гостей хлібом-сіллю. А ще є приказка: «Щоб пізнати людину, треба з нею пуд солі з ’їсти». Один пуд дорівнює 16 кг. І життєвий досвід доводить, що приказка ця небезпідставна. Доросла людина за рік споживає близько 3 кг солі. Неважко підрахувати, що двоє з ’їдають пуд солі десь за 2,5-3 роки. Кухонна сіль є цінною сировиною для виробництва натрію, хлору, натрій гідроксиду. Моря й океани мають різну солоність — так називають вміст солей в одиниці об’єму морської води. Проте якісний склад солей практично однаковий, і вчені схиляються до думки про те, що Світовий океан у давні часи був єдиним. Морські рослини й тварини пристосувалися дожиття в солоній воді. Крім того, їхні організми накопичують у своєму тілі окремі йони, що входять до складу солей морів та океанів. Ось чому морепродукти багаті на Кальцій, Силіцій, Йод, Купрум, Магній, Фосфор та інші елементи.

Номер слайду 19

Вміст йонів в океанічній воді масою 1 кг:

Номер слайду 20

Памуккале (Туреччина)

Номер слайду 21

Фізичні властивості солей

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Узагальнення1. Чим відрізняється від середньої солі:а) кисла сіль;б) основна сіль?2. Чи можуть утворювати кислі солі хлоридна, сульфатна, нітратна кислота? У разі позитивної відповіді запишіть формули відповідних кислих солей Калію та Кальцію.3. Складіть формули кислих ортофосфатів Кальцію, основних хлоридів Хрому(ІІІ) і дайте назву кожній солі.4. Напишіть рівняння реакцій магній нітрату з лугом, амоній карбонатом, сульфатною кислотою. Укажіть умови, за яких відбувається кожна реакція. 5. Наведіть рівняння реакцій, за допомогою яких можна здійснити такі перетворення: SО3 Mg. SО4 K2 SО4 Pb. SО4. 6. Доберіть другий реагент для того, щоб добути алюміній сульфат:а) із солі AI(ОH)SО4;б) із солі AI(HSО4)3.7. Складіть схеми термічного розкладу нітратів Літію, Феруму(ІІІ), Меркурію(ІІ) та перетворіть їх на хімічні рівняння за методом електронного балансу.

Номер слайду 39

8. Розчин, що містив 17,1 г барій гідроксиду, змішали з розчином, у якому містилося 29,4 г ортофосфатної кислоти. Назвіть сіль, яка утворилася, та знайдіть її масу.9. Обчисліть сумарний об’єм газів (у перерахунку на нормальні умови), що виділилися внаслідок повного термічного розкладу 7.4 г магній нітрату.10. До кальцій гідроксиду масою 3,7 г додали розчин, що містив 8.4 г нітратної кислоти. Яка сполука не прореагувала повністю? Знайдіть масу її залишку.11. Калій нітрат при нагріванні втратив 10 % своєї маси. Які речовини містяться у твердому залишку після реакції? Обчисліть їх масові частки.12. Маса купрум(ІІ) ортофосфату, добутого за реакцією між мідним купоросом Cu. SО4 • 5 Н2 О і достатньою кількістю натрій ортофосфату, виявилась удвічі меншою за взяту масу мідного купоросу. Знайдіть відносний вихід купрум(ІІ) ортофосфату.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Білинська Олександра Степанівна
    Дуже гарна робота! Цікава, яскрава, насичена!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нікітіна Ганна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 березня 2021
Переглядів
3178
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку