Пейзаж у поезіях Максима Рильського "Дощ" та "Осінь-маляр із палітрою пишною..."

Про матеріал

Максим Рильський "Дощ". Презентація з української літератури в п'ятому класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Максим Рильський. Основні відомості про поета. Краса рідної природи й відтворення її засобами поетичної мови у поезії «Дощ» ( «Благодатний, довгожданий…»)Немає, мабуть, такої людини, яку б не хвилювали яскраві та неповторні картини природи, яку б не зворушували й не дивували віршовані рядки, присвячені їй. Дощ – таке явище природи, яке нікого не залишає байдужим. Для одних він – надокучлива перешкода прогулянкам та іграм або якійсь роботі на вулиці, для інших – благодатна, довгоочікувана небесна волога, на котру чекає кожна квіточка, травинка, деревце. Коли довго не було дощу й міг постраждати врожай, виходили в поле з хресним ходом і молебнями, просили в Бога життєдайної небесної води. Про дощ складено багато художніх творів. Неперевершеним майстром у змалюванні природи в нашій літературі вважається Максим Тадейович Рильський. М. Рильський майстерно відтворював усі її порухи, тонко розумів суть і красу, власні спостереження вплітав у надзвичайно яскраві поетичні рядки, з якими ми сьогодні познайомимося.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Лицар краси і добра» Максим Тадейович Рильський – поет, перекладач, талановитий педагог і фольклорист.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

“Дощ” Благодатний, довгожданий,Дивним сяйвом осіянний,Золотий вечірній гість. Впав бадьоро, свіжо, дзвінко. На закурені будинки. Зголоднілих передмість. Відкривай гарячі груди,Мати земле! Дощ остудить,Оживить і запліднить,—І пшеницею й ячменем. Буйним повівом зеленим. Білі села звеселить.1925 p.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Вправа «Третє зайве»Бадьоро, свіжо, грізно; жито, пшеницю, ячмінь; благодатний, свіжий, довгожданий.

Номер слайду 22

“Осінь-маляр із палітрою пишною…” Осінь-маляр із палітрою пишноютихо в небі кружляє,осипає красою розкішною. Там розсипа вона роси сріблисті,Там тумани розливає,Ліс одягає у шати барвисті. Ліс обливає кольорами дивними,Ніжно сміється до вітру,Грає цілунками з ним переливними. Фарби рожеві, злотисті, червоні,Срібно-блакитне повітря... Ніжні осінні пісні тиходзвонні!

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Люби природу не як символ... Максим Рильський. Люби природу не як символ. Душі своєї,Люби природу не для себе,Люби для неї. Вона — не тільки тема вірша. Або картини,—В ній є висоти незміриміЙ святі глибини. У неї є душа могуча,Порив є в неї,Що більший над усі пориви. Душі твоєї. Вона — це мати. Будь же сином,А не естетом,І станеш ти не папіряним —Живим поетом! 1911—1918

Номер слайду 26

Номер слайду 27

pptx
Додано
29 лютого
Переглядів
132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку