ПРЕЗЕНТАЦІЯ "Загальна кількість води на Землі, її розподіл між частинами гідросфери"

Про матеріал
МАТЕРІАЛ ДО УРОКУ №1 ТЕМИ "ГІДРОСФЕРА" "Загальна кількість води на Землі, її розподіл між частинами гідросфери".
Перегляд файлу

D:\Cloud\Дистанционка_конкурс\p1.pngУРОК 1

Загальна  кількість води

на Землі, її розподіл між

частинами гідросфери.

 

Картинки по запросу географічні презентаціїЛюбий юний географе!

На першому уроці теми «Гідросфера» ти навчишся…

  • визначати  особливості розподілу води між Світовим океаном і водами суходолу за діаграмою; особливості розподілу води між частинами гідросфери;
  • пояснювати причини утворення світового кругообігу води в природі;
  • оцінювати  роль води для життєдіяльності людини;

 

Любий юний географе, будь ласка, візьми склянку и наповни її водою. Подивись на склянку і згадай із курсу природознавства все, що ти знаєш про воду. А я хочу тобі розповісти про роль води в природі словами книги відомого академіка І.В. Пестрянова, «Сама незвичайна речовина на Землі», «… хіба вода - це тільки та безкольорова рідина, що налита в склянку? Океан, який покриває майже всю нашу планету, всю нашу чудну Землю, в якій мільйони років тому зародилося життя, - це вода. Тучі, хмари, тумани, що несуть вологу всьому живому на земній поверхні, - це ж теж вода. Безкраї крижані пустелі полярних областей, снігові покриви, застилаючи майже половину планети, - і це вода. ... Гірські ланцюги складені гігантськими товщами сотень різних гірських порід, і геологи знають, що більшість з них створено найбільшим будівельником природи - водою. Безперервно змінюється вигляд Землі. На місці, де випочили найвищі гори, стеляться безкраї рівнини, їх створює великий перетворювач - вода. Безмежне різнобічне життя. Воно крізь на нашій планеті. Але життя є тільки там, де є вода. Немає живої істоти, якщо немає води».

Вода – найпоширеніша речовина в природі. Серед восьми планет Сонячної системи тільки Земля має рідку оболонку. Майже ¾ поверхні Землі, а це 71% вкрито водою.

Цікаво дізнатися, як потрапила вода на Землю. З цього приводу існують різні думки вчених, За однією із них вода спочатку знаходилася в надрах планети. Пізніше внаслідок процесів розігрівання надр, через жерла вулканів та рифтові зони, в атмосферу почали надходити різні гази і водяна пара. Після зниження температури повітря до необхідних для переходу із газоподібного до рідкого стану води утворилися опади у вигляді сильних злив. Це привело до надходження води на земну поверхню і як наслідок – утворення водної оболонки. Цей процес розпочався 4 млрд. років тому і триває й в наш час.

Вода утворює одну із потужних оболонок Землі – гідросферу (мал.1).

D:\Cloud\Дистанционка_конкурс\p1.png 

Гідросфера (від грецького hydor – вода, sphaira – куля) – водна оболонка Землі, яку утворюють Світовий океан, води суходолу, вода в атмосфері.

 

Файл:As125.jpg

Мал1. Складові гідросфери

Якщо загальний об’єм гідросфери взяти за 100%, то 96,5 % становить солона вода Світового океану (Мал.2).На води суходолу й води атмосфери припадає лише 3,5%. Лише із них 2,6% складають прісні води. Решта із них надмірно мінералізовані підземні води та солоні озера.

Мал.2 Діаграма співвідношення складових атмосфери

Якщо загальний об’єм запасів прісних вод на суходолі взяти за 100%, то розподіл прісної води буде таким (Мал.3): 69%  - у  льодовиках, 30%  - у підземних водах, 1% - у річках, прісних озерах, болотах.

Мал.3 Діаграма співвідношення прісної води на суходолі

Усі складові гідросфери пов’язані між собою та утворюють єдиний безперервний кругообіг води в природі. Завдяки йому здійснюється постійний зв'язок гідросфери з іншими земними оболонками Землі.

Усі складові гідросфери пов’язані між собою та утворюють єдиний безперервний кругообіг води в природі. Завдяки йому здійснюється постійний зв'язок гідросфери з іншими земними оболонками Землі.

Зараз, разом з тобою, юний географе, прослідкуємо утворення світового кругообігу води в природі (Мал.4). Вода під впливом енергії Сонця здатна легко переходити з одного стану в інший і весь час переміщується. А ти, знаєш, любий географе, що вода може перебувати в трьох станах. Більша її частина перебуває в рідкому стані, набагато менша – в твердому (сніг, лід) і газоподібному (водяна пара). Малий та великий кругообіг води в природі

Мал 4. Малий та великий кругообіг води в природі

 Під впливом сонячної енергії вода з поверхні Світового океану безперервно випаровується. При чому всі розчинені речовини залишаються в морській воді. В атмосфері водяна пара перетворюється на крапельки прісної води. На певній висоті з них утворюються хмари, які під дією вітру переносять частину вологи відразу у Світовий океан, інша частина потрапляє на суходіл у виді снігу чи дощу, живлячи річки, болота, льодовики, підземні води. Але на цьому подорож частинок води не припиняється. Завдяки річкам вони подорожують суходолом і врешті-решт знову стікають у моря і океани. Вода, яка потрапила в Океан знову випаровується й повторює своє переміщення. Отже, вода постійно переміщується, здійснюючи малий та великий кругообіг (мал.4). У малому вода переміщується за схемою океан-атмосфера - океан, у великому: океан – атмосфера – суходіл – океан.

D:\Cloud\Дистанционка_конкурс\p1.pngСвітовий кругообіг води – безперервний процес

переміщення води із Світового океану на суходіл через

 атмосферу та із суходолу  у Світовий океан

 

Основними рухівними силами цих процесів є сонячна енергія й сила тяжіння Землі. Під впливом тепла відбуваються випаровування і активні висхідні переміщення водяної пари. Затрачена на випаровування енергія звільняється при конденсації вологи в атмосфері. Сила тяжіння є причиною падіння крапель дощу, течії рік, руху ґрунтових і підземних вод.

Отже, завдяки цій особливості в природі відбувається Світовий кругообіг води. 

Значення світового кругообігу води для існування природи Землі є винятково важливим. Завдяки кругообігу вода постачається в усі куточки планети, об’єднуючи всі складові гідросфери в одне ціле. Пом’якшує клімат на Землі, пов’язує між собою атмосферу, літосферу, біосферу. Юний географе, хоча б на хвилинку уяви собі, що з Океану на суходіл припинила б надходити волога з атмосферними опадами. Поступово вода з суходолу зникла б, а без неї перестали б існувати рослини та тварини.

Картинки по запросу географічні презентації.

Ключові терміни і поняття:

Гідросфера, світовий кругообіг води в природі.

 

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
1207
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку