Презентація "Жінки - винахідниці"

Про матеріал
Презентація для позакласного заходу. Призначена для ознайомлення з жінками - винахідницями. Споконвіку жінка вважалася берегинею домашнього вогнища, тому наука й інша громадська діяльність були прерогативою чоловіків. Однак в історії були знамениті жінки, які придумали по-справжньому фундаментальні винаходи і зруйнували стереотипи про жіночу логіку і про те, що рушієм прогресу може бути лише чоловік.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жінки - винахідниці

Номер слайду 2

Споконвіку жінка вважалася берегинею домашнього вогнища, тому наука й інша громадська діяльність були прерогативою чоловіків. Однак в історії були знамениті жінки, які придумали по-справжньому фундаментальні винаходи і зруйнували стереотипи про жіночу логіку і про те, що рушієм прогресу може бути лише чоловік.

Номер слайду 3

Гіпатія Олександрійська. Величезний внесок у створення астролябії – одного з найстаріших астрономічних інструментів, приладу для вимірювання координат небесних тіл – внесла перша у світі жінка-науковець Гіпатія Олександрійська. Також непересічному розуму Гіпатії – античного філософа, математика і астронома – приписують винайдення (удосконалення) приладу для отримання дистильованої води і для вимірювання її густини.

Номер слайду 4

Ада Лавлейс. Англійський математик Ада Лавлейс (Ada Lovelace) відома створенням опису першої ЕОМ, проект якої був розроблений Чарльзом Беббіджем (Charles Babbage), і написанням першої програми для неї в 1840 -х. Програмою став алгоритм обчислення чисел Бернуллі, саме завдяки йому дівчина вважається першим програмістом в історії. Крім того, саме Ада ввела в ужиток терміни "цикл" і "робоча комірка".

Номер слайду 5

Барб’є Кліко. Завдяки Ніколь Барб'є Кліко (Barbe Nicole Clicquot) в 1816 році в ужиток виноробів увійшла технологія "ремюаж", завдяки якій шампанське за три місяці позбавляється осаду і стає кришталево прозорим. До цієї знаменної у виноробній справі події шампанське було каламутним (через осад, що містив відмерлі дріжджі) і не мало статусу елітного вина. На сьогодні рожеве шампанське є одним з найдорожчих.

Номер слайду 6

Марія Склодовська - КюріФранцузький фізик, хімік, педагог польського походження Марія Склодовська-Кюрі (Maria Sklodowska-Curie) разом із чоловіком відкрила хімічні елементи радій і полоній. Вона стала першою жінкою, що отримала Нобелівську премію, і першим двічі лауреатом цієї нагороди (з фізики – 1903, з хімії – 1911), є єдиним науковцем в історії, відзначеним цією нагородою у двох різних галузях природничих наук.

Номер слайду 7

Грейс Хоппер. Американський комп'ютерний вчений і військовий діяч Грейс Хоппер (Grace Hopper), яка брала участь у створенні першого в США комп'ютера “Марк I”, в 1950-х розробила перший в історії компілятор. Він призначався для мови програмування COBOL.

Номер слайду 8

Сара Метер. У 1845 році Сарою Метер (Sarah Mater) було запатентовано винахід перископа – оптичного приладу для спостереження із укриття, який використовується в підводних човнах.

Номер слайду 9

Стефані Куолик. Цікаво, що ідея винаходу усім відомого кевларового бронежилета належить також жінці, вченому з компанії Du. Pont, американському хімікові польського походження Стефани Куолик. Вона створила кевлар (синтетичний матеріал, який у п'ять разів сильніший, ніж сталь), волокна, з яких тепер у всьому світі роблять куленепробивні жилети. Починаючи з 1991 року, кевларові шоломи носять на голові усі американські солдати. А винахідниця бронежилета включена до списку великих жінок Америки.

Номер слайду 10

Надія Кожина. У 1873 році на всесвітній виставці у Відні росіянка Надія Кожина продемонструвала спосіб приготування м'ясних консервів, за що отримала золоту медаль.

Номер слайду 11

Джозефіна Кокрейн. Американська винахідниця Джозефіна Кокрейн (Josephine Cochrane) розробила і побудувала в 1886 році першу в історії механізовану посудомийну машину. За переказами, засмутившись, що предмети з родинного фарфорового сервізу б'ються під час миття, вона заявила: "Якщо ніхто не збирається винаходити посудомийну машину, тоді це зроблю я сама". До речі, пристрій Кокрейн було визнано необхідною в господарстві річчю тільки через 40 років.

Номер слайду 12

Хеді Ламарр. У 1942 році актриса Хеді Ламарр (Hedy Lamarr) запатентувала секретний засіб зв'язку, який динамічно змінював частоту мовлення, щоб утруднити перехоплення повідомлень противником. З 1962 року цей пристрій використовувався в американських торпедах, а нині – у мобільному зв'язку і Wi-Fi.

Номер слайду 13

Енн Мур. Енн Мур (Ann Moore), яка побувала у складі Корпусу миру в Африці і побачила, з яким задоволенням африканські діти розташовувалися за спинами своїх матерів, у 1960-х роках спроектувала дуже вдалий рюкзак для перенесення дітей, який назвала Snugli.

Номер слайду 14

Мері Андерсон. Перші двірники для автомобіля винайшла Мері Андерсон (Mary Anderson) у 1903 році – їй стало шкода водія, який змушений був під час хуртовини щохвилини зупиняти машину і згрібати сніг з вітрового скла.

Номер слайду 15

Ель Долорес Джонс. Глушник для автомобіля також винайшла жінка – цей акустичний фільтр у 1917 році сконструювала Ель Долорес Джонс (Elle Dolores Jones).

Номер слайду 16

Табіта Беббітт Циркулярна пилка. Так, цей інструмент був винайдений тендітною жінкою Табітою Беббітт на початку ХІХ століття. Згідно з легендою, жінка спостерігала за двома чоловіками, які розпилювали дерево звичайною пилкою з двома ручками. Помітивши, що частина сили пропадає впусту, жінка задумалася про створення такого інструменту, який міг би спростити процес розпилювання дерев.

Номер слайду 17

Синтія Вестовер. Чистота має бути не тільки в будинку, а й на вулицях, вирішила звичайна секретарка Синтія Вестовер і зібрала прадіда сучасних машин для чищення вулиць від снігу в 1892 році.

Номер слайду 18

Використані джерелаhttps://kpi.ua/inventorhttps://interesnoznat.com/interesno/9-izobretenij-zhenshhin-kotorye-izmenili-mir-k-luchshemu.htmlhttps://dut.edu.ua/ua/news-1-596-2892-veliki-vinahodi-zhinok_kafedra-energoefektivnih-tehnologiyhttps://povaha.org.ua/16-vazhnyih-yzobretenyj-zhenschyn/

pptx
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку