Презентація. "Життя і творчість О.С.Пушкіна"

Про матеріал
Ознайомити учнів з життям і творчістю видатного російського поета О.С.Пушкіна, викликати інтерес до його творчості; розвивати спостережливісь; розширити словниковий запас та усне мовлення; виховувати любов до історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя і творчість Олександра Сергійовича Пушкіна1799 – 1837 Вчитель початкових класів. Костюк Л. С.

Номер слайду 2

Мета. Ознайомити учнів з життям і творчістю видатного російськогопоета О. С. Пушкіна, викликати інтерес до його творчості;розвивати спостережливісь;розширити словниковий запас та усне мовлення;виховувати любов до історії.

Номер слайду 3

Дитинство Народився Олександр Сергійович 26 травня 1799 року у Москві. Рід поета був дворянський. Мати Олександра Пушкіна, Надія Йосипівна,була звичайною жінкою. Приязнь до віршів маленький Сашко взяв від батька й дядька. Саме тато Саші Пушкіна, Сергій Львович, був поетом-аматором. Дядько, Василь Львович, і в свій час був відомим поетом. Крім того, у Олександра Пушкіна була сестра Ольга та брат Лев. Мати Пушкіна. Батько Пушкіна. Малий Сашко

Номер слайду 4

Яким був Олександр Пушкін? Олександр ріс малорухомою, досить замкнутою та мовчазною дитиною. Та вже в 7 років ситуація змінилася завдяки няні Пушкіна, Аріні Родіонівні, яка присвятила чимало часу вихованню майбутнього поета. Все дитинство молодий Сашко проводив влітку в своєї бабусі, що по маминій лінії, у селі Захарове, біля Звенигорода. А ще була няня-кріпачка Орина Родіонівна, яка зуміла зацікавити хлопчика світом казок, легенд і народних пісень. Бабуся О. Пушкіна Марія Олексіївна Няня О. Пушкіна Арина Радіонівна

Номер слайду 5

Няня Як відомо, саме няня Пушкіна Аріна Родіонівна прищепила Пушкіну любов до російського фольклору, в подальшому вона стала йому музою і не раз в пам’ять про неї, поет в своїй творчості згадував її . Образ цієї жінки нерідко з'являвся в поезі ї Олександра Пушкіна. Його вірші дають їй дуже повну характеристику. Сестра Ольга згадувала Аріну Родіонівну як людину з трепетним і ніжним ставленням до дітей. Няня А. С. Пушкіна була прив'язана до свого вихованця не тільки за часів дитинства, але і протягом усього життя. Так, в період посилання Олександра Сергійовича (1824-26 рр.), якого заточили на два роки, жінка постійно перебувала біля нього, прикрашаючи самотність поета. Пушкін бачив її в останній раз у вересні 1827 року. Через дев'ять місяців Аріна Родіонівна померла у віці 70 років. Пам’ятники няні поета

Номер слайду 6

Юність Коли хлопчик підріс, почав навчатися в Царськосільському ліцеї, який закінчив в 1817 році. Тут він провів шість років, де й почав розвивати свій талант. Чимала кількість творів народилась в юного Олександра Сергійовича саме тут. А в 1814 році молодий Пушкін вперше опублікувався, його вірш «К другу-стихотворцу» вийшов в 13 номері московського журналу «Вісник Європи», підписаний він був псевдонімом.

Номер слайду 7

Молодість В 1820 році Пушкін робить справжній переворот в російській літературі, саме тоді в травні він видає свій перший великий твір «Руслан і Людмила». І саме цей твір повністю змінює літературні традиції. Але поет не хоче закривати очі на тяжкий стан життя російського народу. Поет пише твори, де звучить заклик до боротьби. В зв’язку з цим, 1820 року Пушкіна відправляют в заслання. Навесні 1820 йшла мова про його висилку в Сибір або ув'язненніяв Соловецький монастир. Лише завдяки друзям, вдалося домогтися пом'якшення покарання. Його перевели зі столиці на південь в кишинівську канцелярію. По дорозі до нового місця служби Пушкін захворює запаленням легенів, скупавшись у Дніпрі. Для поправлення здоров'я Раєвські вивозять в кінці травня 1820 хворого поета з собою на Кавказ і до Криму.

Номер слайду 8

Наталья Гончарова  — дружина О. Пушкіна. Сім’я Пушкіна. Діти О. Пушкіна З дітей Пушкіна лише двоє продовжили рід - Олександр і Наталія. Нащадки поета живуть зараз по всій земній кулі: у США, Англії, Німеччини, Бельгії. Близько п'ятдесяти з них проживають в Росії. Частими гостями в будинку Пушкіних були обдаровані і знамениті особистості того часу: музиканти, художники, письменники.

Номер слайду 9

Загибель Дуель з Дантесом відбулася 27січня 1837 року на Чорній річці. Пушкін був поранений: куля перебила шийку стегна і проникла в живіт. Для того часу поранення було смертельним.

Номер слайду 10

Місце дуелі Пушкіна в Санкт-Петербурзі

Номер слайду 11

Олександр Сергійович Пушкін помер у віці 37 років в 1837 році, в результаті дуелі зі своїм головним опонентом Дантесом. Поховано поета в Святогірському монастирі, недалеко від Михайлівського села, де був його маєток. Всеохоплююча популярність прийшла до поета після його смерті. Вмирав він протягом двох днів після поранення, в колі своїх рідних і друзів. Олександр Сергійович заповідав поховати себе за православними канонами.

Номер слайду 12

Цікаві факти з життя О. Пушкіна Юний Пушкін — не надто вправний у навчанні. З 30 учнів ліцею він був на 26-му місці по успішності. Незважаючи на це, від природи Олександр був дуже розумним, любив читати. Не виявляв лише інтересу до шкільної науки. Писати вірші Пушкін почав ще у 8-річному віці. Характер Олександра — по-справжньому вибуховий. За життя, він був учасником 21 дуелі, остання з яких стала для Пушкіна фатальною. Перша ж дуель за його участю відбулася ще під час навчання в ліцеї. Батьківщина предків поета — Ефіопія. До речі, зараз у цій країні є пам’ятник Пушкіну. «Француз» — саме так дражнили Олександра в школі через його захоплення французькою мовою та літературою.  Пушкін знав понад 10 мов, дуже легко вивчив кожну з них. Також уважно ставився до власного здоров’я, намагався підтримувати добрий імунітет. Влітку майже щоденно плавав, а також приймав льодяні ванни перед сніданком.

Номер слайду 13

Пам’ятник в ЖитомиріПам’ятник в ТернополіПам’ятник в Києві В ЧерніговіПам’ятник в ЗапоріжжіПам’ятник в ПолтавіПам’ятник в Ефіопії

Номер слайду 14

Проживши недовге життя, Пушкін залишив після себе велику спадщину:поеми, вірші, повісті, драми та дитячі казки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шайтанова Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую, пані Людмило! Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 березня 2020
Переглядів
14023
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку