Презентація "ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ ПРОСПЕРА МЕРІМЕ. ЖАНРОВІ ТА КОМПОЗИЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ НОВЕЛИ П. МЕРІМЕ «КАРМЕН». ОБРАЗИ КАРМЕН І ХОСЕ У ТВОРІ"

Про матеріал

Ознайомити учнів із відомостями про життя та творчість П. Меріме, проаналізувати композицію, жанрові особливості новели «Кармен», схарактеризувати головних героїв твору; розвивати навички аналізу епічного твору, вміння порівнювати та узагальнювати, розширювати культурний світогляд; прищеплювати інтерес до творчості П. Меріме, естетичний смак.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ ПРОСПЕРА МЕРІМЕ. ЖАНРОВІ ТА КОМПОЗИЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ НОВЕЛИ П. МЕРІМЕ «КАРМЕН». ОБРАЗИ КАРМЕН І ХОСЕ У ТВОРІ

Номер слайду 2

Краса й кохання - два джерела страждань. Омар Хайям

Номер слайду 3

«Біографічний етюд» 

Номер слайду 4

Літературна довідка. У 1830 та 1840 роках Меріме відвідував Іспанію. Перший візит тривав із червня по грудень 1830 року, другий — із серпня по жовтень 1840 року. Іспанські враження лягли в основу новели письменника «Кармен», що була створена 1845 року. Деякі дослідники вважають, що у головної героїні був прототип: у «Листах з Іспанії», написаних під час першої подорожі країною, Меріме згадує про якусь Карменсіту, служницю в трактирі. Валенсійський селянин Вісенте, який супроводжував письменника, називав її відьмою. Згадка про це міститься в четвертому листі циклу під назвою «Іспанські відьми».

Номер слайду 5

Творча робота (робота в групах)Складіть невеликий (на 4—5 слів) кросворд за змістом новели «Кармен». Розгадайте кросворд, складений іншою групою.

Номер слайду 6

Бесіда1. Яке враження на вас справила новела Меріме? Хто з героїв твору вам найбільше сподобався? Чому?2. Де відбувається дія новели?3. Як композиційно побудовано твір? 4. Як ви гадаєте, для чого письменник включив у новелу розповідь про дослідження оповідача та останній розділ?

Номер слайду 7

Словесне малювання- Яким ви уявляєте оповідача? Розкажіть про нього від першої особи, використовуючи цитати з твору.

Номер слайду 8

Бесіда1. Яке враження на вас справила розповідь оповідача про Кармен? Якою за характером, звичками ви уявили молоду жінку?2. Про що ви дізналися завдяки детальному портрету Кармен?3. Чи змінилося ваше ставлення до героїні, коли ви прочитали розповідь Хосе? Як саме?4. Які вчинки Кармен ви засуджуєте, а які викликають у вас захоплення?5. Чому оповідач і Хосе неодноразово називають Кармен демоном, дияволом?6. Як з образом героїні співвідноситься епіграф до твору?7. На вашу думку, Кармен — це позитивний чи негативний персонаж?8. Яким у творі постає Хосе? Чому він став убивцею та контрабандистом?9. Чи можна сказати, що Хосе має слабкий характер? Обґрунтуйте свою відповідь.10. Як ви вважаєте, чому автор не описав почуття Хосе після вбивства Кармен, страти розбійника?11. Пригадайте, що таке новела. Які ознаки цього жанру має твір Меріме?12. Новелу Меріме називають психологічною. Як ви гадаєте, чому?13. За допомогою яких засобів письменник відтворив психологію героїв?

Номер слайду 9

Порівняльна таблиця{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Хосе. Кармен

Номер слайду 10

Культурологічна екскурсія

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Підготуватися до контрольної роботи за темою “Роман ранньомодерністської доби”

pptx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
2901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку