Презентація "Змочування , поверхневий натяг та капілярність в побуті, природі та техніці"

Про матеріал
Презентація "Змочування , поверхневий натяг та капілярність в побуті, природі та техніці" Робота над проектом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЗ «Гімназія І,ІІ ст . №2» смт. Ширяєве Одеської області Презентація навчального проекта з фізики: Змочування , поверхневий натяг та капілярність в побуті, природі та техніці

Номер слайду 2

КЗ «Гімназія І,ІІ ст . №2» смт. Ширяєве Одеської області Презентація навчального проекта з фізики: Змочування , поверхневий натяг та капілярність в побуті, природі та техніці Фізика 8 клас .

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Змочування - явище виникає при зіткненні рідин з поверхнею твердого тіла, або іншої рідини. Вона виражається, в ростіканні рідини по твердій поверхні,що знаходиться у контакті з газом (паром) , або іншою рідиною, просяканні пористих тіл і порошків, викривленні поверхні рідини біля поверхні твердого тіла.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Молекули на поверхні рідини перебувають в інших умовах, ніж молекули всередині рідини. На кожну молекулу всередині рідини діють сили протягування з боку сусідніх молекул, які оточують їх з усіх боків. Результуюча цих сил дорівнює нулю. Над поверхнею рідини знаходиться пара, густина якої в багато разів менша за густину рідини, і взаємодією молекул пари з молекулами рідини можна знехтувати. Молекули на поверхні притягують лише ті молекули, які лежать нижче. Тому рівнодійні сили притягання, які діють на молекули поверхневого шару, не дорівнюють нулю. Під дією цих сил молекули поверхневого шару втягуються всередину. На поверхні залишається така кількість молекул, за якої площа поверхні виявляється мінімальною за даного об'єму рідини. Ось чому рідина під дією молекулярних сил набуває сферичної форми, у якої поверхня мінімальна. Скорочення поверхні рідини під впливом притягання її молекул всередину призводить до того, що ніби вздовж її поверхні діє сила, що викликає її скорочення. Цю силу називають силою поверхневого натягу.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Капілярними явищами називають підйом, або опускання рідини в трубках малого діаметра - капілярах. Змочувані рідини піднімаються по капілярах, не змочувані - опускаються. Вузькі циліндричні трубки с діаметром близько міліметра і менше називаються капілярами. Капіляри-трубки з дуже вузьким каналом; система сполучених пор (наприклад, в гірських породах, і пінопластах.

Номер слайду 10

В організмі людини приблизно 150 млрд капілярів, загальна довжина яких сягає 60 - 80 тис. км. Якщо всі капіляри розмістити в одну лінію, то нею можна оперезати земну кулю два з половиною рази. Кров із капілярів збирається у венах – судинах, по яких кров рухається до серця.

Номер слайду 11

У будівництві враховують можливість підняття вологи по капілярних порах будівельних матеріалів. Для захисту фундаменту і стін від дії ґрунтових вод та вологи застосовують гідроізоляційні матеріали: толь, смоли тощо.

Номер слайду 12

Капілярні явища мають велике значення в природі і техніці. Завдяки цим явищам відбувається проникнення вологи з ґрунту в стебла і листя рослин..

Номер слайду 13

Капілярні явища використовують і в побуті. Застосування рушників, серветок, гігроскопічної вати, марлі, промокального паперу можливе завдяки наявності в них капілярів.

Номер слайду 14

Цікавий експеремент “Веселка”

Номер слайду 15

Висновок Явище капілярності і змочування мають важливе значення в побуті,природі і техніці. Знання фізічних процессів, що лежать в їх основі, допоможе уникнути небажанної витрати часу або навіть зберегти життя.

ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
Додано
8 квітня 2019
Переглядів
3610
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку