Презентація "Зовнішня і внутрішня будова комах."

Про матеріал
Комахи — найбільш високоорганізовані членистоногі; у них найдосконаліша нервова система та органи чуття. Вони освоїли усі середовища існування і зустрічаються практично скрізь (за винятком морів і океанів).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова комах

Номер слайду 2

Загальна харакеристика комах. Комахи — найбільш високоорганізовані членистоногі; у них найдосконаліша нервова система та органи чуття. Вони освоїли усі середовища існування і зустрічаються практично скрізь (за винятком морів і океанів).

Номер слайду 3

Зовнішня будова комах. Покриви тіла комах — хітинова кутикула. В усіх наземних тварин вона вкрита тоненьким шаром воскоподібної речовини, яка запобігає випаровуванню води. На поверхні кутикули є вирости — волоски, щетинки, лусочки. Чисельні волоски виконують функцію органів дотику або слуху. Тіло комах складається з трьох відділів — голови, грудей і черевця: На голові містяться одна пара складних очей, одна пара вусиків і  ротові органи (які є видозміненими кінцівками).

Номер слайду 4

Вусики комах (антени) виконують функцію органів нюху та дотику. Вони можуть мати різноманітні форми.    

Номер слайду 5

Ротові органи комах змінюються в залежності від їжі, яку вона споживає:у тарганів і жуків ротові органи гризучого типу;бджоли мають ротові органи гризучо-лижучого (гризучо-сисного) типу;у комара і клопа — колючо-сисного типу;у метелика — сисного типу;у мухи — лижучого (фільтруючого) типу.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Грудний відділ утворюється трьома сегментами. На грудях розташовуються три пари ходильних нігі дві пари крил (у більшості комах). На кожному сегменті міститься одна пара ніг. У більшості комах ноги —  бігальні (наприклад, у таргана), вони потрібні лише для ходьби і бігу, проте їх будова може змінюватися в залежності від способу життя. У коника, сарани, блохи остання пара ніг дуже довга і потужна — стрибальні ноги. У капустянки передня пара ніг потужна, плоска і коротка — копальні ноги. У жука-плавунца задня пара ніг покрита довгими волосками, які утворюють широку поверхню — своєрідне весло — плавальні ноги. У богомола передні ноги озброєні шипами, які допомагають цьому хижакові утримувати здобич — хапальні ноги. Бджола використовує ноги для збирання пилка — збиральні ноги. Крила комах є бічними складками покривів. Вони містяться на другому та третьому сегментах грудей. Міцність крилам надають жилки. Розрізняють передні та задні крила. Їх будова, кількість і особливості визначають приналежність комах до різних рядів:  На черевці ніг і крил немає, зазвичай воно складається з 10 — 11 сегментів, у ньому містяться майже усі внутрішні органи комах.

Номер слайду 8

Травна система починається ротовою порожниною, в яку виходять протоки слинних залоз. Травний канал з 3 відділів: передньої, середньої і задньої кишки; довжина і об’єм його залежать від роду їжі та її поживності. Органи виділення – мальпігієві судини. Кровоносна система незамкнена, функцію серця виконує спинна судина, функцію крові – гемолімфа.

Номер слайду 9

Видільна система утворена мальпігієвими судинами — тонкими трубкоподібними виростами кишечника. Їхні вільні кінці лежать у порожнині тіла. Розчинні продукти обміну поглинаються клітинами стінок мальпігієвих судин і просвітами проходять у кишку. Пристосуванням для акумуляції води у комах є жирове тіло.

Номер слайду 10

Дихальна система більшості комах представлена безліччю сильно розгалужених трахей, що пронизують усе тіло і відкриваються назовні за допомогою дихальців, розташованих з боків черевця. Дихальця регулюють надходження повітря до внутрішніх органів. Трахеями назовні видаляється вуглекислий газ.

Номер слайду 11

Кровоносна система є незамкнутою. На спинний стороні у комах розташовано серце, яке виглядає як довга мускулиста трубка з отворами з боків. Гемолімфа («кров») потрапляє у серце через ці отвори і тече по ньому від заднього до переднього кінця. З серця гемолімфа надходить у порожнину тіла. Гемолімфа тече не лише по судинах, а і у порожнинах тіла, омиваючи різні органи і передаючи їм поживні речовини, насичуючись при цьому продуктами життєдіяльності. Гемолімфа не бере участі у газообміні — перенесенні кисню і вуглекислого газу, оскільки цю функцію виконують трахеї.

Номер слайду 12

Нервова система представлена великим надглотковим нервовим вузлом (його часто називають головним мозком), підглотковим вузлом і черевним нервовим ланцюжком. Від головного вузла відходять нерви до очей та інших органів чуттів.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Статева система

Номер слайду 15

Розвиток комах

Номер слайду 16

Неповне перетворення комах

Номер слайду 17

Повне перетворення комах

pptx
Додав(-ла)
Бойко Віта
Додано
12 травня 2022
Переглядів
3616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку