Презентація "Заповідні території України. Заповідники Криму". Біологія 7 клас

Про матеріал
Презентація: "Заповідні території України. Заповідники Криму". Мета: Дослідження заповідників Криму Задачі:Дослідити інформацію про кримські природні заповідники; Дізнатися про фауна Криму; Позначити проблему про екологічні наслідки окупації Криму Росією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заповідні території України. Заповідники Криму.7–клас

Номер слайду 2

Мета: Дослідження заповідників Криму. Задачі: Дослідити інформацію про кримські природні заповідники; Дізнатися про фауна Криму;Позначити проблему про екологічні наслідки окупації Криму Росією.

Номер слайду 3

Казантипський природний заповідник Невеличкий півострів, який омивається водами Азовського моря. За своїм походженням це риф, що поволі піднімався з морського дна. Краї півострова дещо вищі від внутрішньої території, через що він і отримав свою назву. Казантип з тюркської означає “дно казана”. А ще це незвичайне місце є багатим на біорізноманіття – тут можна побачити близько 60 % флори Керченського півострова, 80 видів риб, 1 вид земноводних, 4 — плазунів, 81 — птахів та 22 види ссавців. І все це на площі лише 450 гектарів.

Номер слайду 4

Карадазький природний заповідник Тут можна побачити єдиний в Європі геологічний масив юрського періоду, який був сформований діяльністю вулкану Карадаг (Чорна гора). Карадаг поєднує сушу і море, гори і рівнини, ліси, степи та напівпустелі. Тут зростає більш як тисяча видів рослин, в тому числі ендемічних. Відмічено понад 1632 види метеликів, 199 видів птахів, 107 видів риб. Карадазький заповідник у 2001 році визнано національним надбанням України. P. S. Назва Карадаг в перекладі з крим. Qaradağ, означає «Чорна гора».

Номер слайду 5

Кримський природний заповідник. Один з найстаріших на території України заповідників, історія заповідання якого починається з 1913 року. Тут височать Чатирдаг (1527 м), Кемаль-Егерек (1529 м), Демір-Капу (1542 м) і найвища гора Криму – Роман-Кош (1545 м). Рослинність поясами прикращає схили гір. Дуби та сосни, буки і граби зростають до висоти 1200 м над рівнем моря, де поступаються місцем степам і лукам. Навесні ці гори та яйла вкриті шафранами, пухнастими квітками сон-трави, яскравими зірочками та первоцвітами. Тут зустрічаються занесені до Червоної книги України 17 видів тварин, 31 вид птахів, 3 види риб і 8 видів рептилій. Серед них такі екзотичні, як скорпіон кримський, сольпуга звичайна, емпуза кримська. Основними представниками фауни серед звірів (ссавців) є олень благородний, сарна європейська, свиня дика, муфлон, куниця кам’яна, лисиця, вивірка, ласка, заєць. 

Номер слайду 6

“Лебедині острови” До  складу Кримського природного заповідника входять “Лебедині острови” в Каркінітській затоці, де зустрічається 250 видів птахів, 40 з яких занесені до Червоної книги України.

Номер слайду 7

Топоніміка Кримських гір. З кримськотатарської Чатирдаг Çatır Dağ можна перекласти як «Шатро-гора» (çatır — «шатро, намет», dağ — «гора»). Відома також давніша грецька назва «Трапезунт» (від дав.-гр. Τραπεζοῦς ὄρος — «Стольна/Столова гора»). Назва вершини Кемаль Егерек Kemal Egerek має кримськотатарське походження і в буквальному перекладі означає "Кошара Кемаля" (Kemal - досить поширене чоловіче ім'я, egerek - "огороджене місце для овець, загін, кошара". Таку назву можна пояснити тим, що до середини XX століття яйли активно використовувалися як літні пасовища. Назва гори Демір-Капу, з кримськотатарської Demir Qapı в дослівному перекладі означає "залізні ворота" (demir - "залізо", qapı (діалектний варіант qapu) - "двері", "ворота")Рома́н-Кош (крим. Orman Qoş) назва має кримськотатарське походження: Qoş - означає загін для овець Orman - лісовий .

Номер слайду 8

Національний природний парк “Чарівна гавань”Білі скелі узбережжя, бірюзові води моря, зелений навесні та жовтий наприкінці літа степ – все наповнено звуками і ароматами, властивими саме цьому особливому місцю. Улітку степ виглядає сухим і однотонним, але це зовсім не означає, що він бідний. У літній сезон тут можна зустріти унікальних комах, більшість з яких також перебуває під охороною. Серед них хижий коник дибка степова – найбільший з наших видів, у якого немає самців, а самки розмножуються партеногенезом. Найбільш рідкісні степові види – джміль пахучий і оса оніхоптерохеілюс Палласа. Тарханкутські степи – останні місця в Європі, де цих великих комах бачили в природі. На території парку знайшли стоянку часів енеоліту у Великому Атлеші, багато скіфських поселень та курганів, а також грецькі поселення. Природа Тарханкуту унікальна. Тут збереглися неорані ділянки справжніх (ковилових) степів – найбільші за площею в Криму. Ефектні морські берегові скелі “Атлеш”, утворені геологічними силами, вітром та морем, дивують уяву. Флора парку включає близько 400 видів рослин, що становить приблизно дві третини складу рослин флори всього Тарханкутського півострова.

Номер слайду 9

Топоніміка Криму. Назва Тарханкутський півострів, крымскотат. Tarhan Qut yarımadası зазвичай пояснюють походженням від Тархан кут, де кримськотат. Тархан — територія, місце, звільнене з податків (у XV—XVIII століттях землі західного Криму звільнялися з податей, що підтверджувалося «тарханними грамотами»), а укр. кут.

Номер слайду 10

Опукський природний заповідник. Назва походить від гори Опук (185 м) – найвищої точки Керченського півострова. На території заповідника є кілька озер, найбільші з яких – це Кояське та Узунларське. За кілька кілометрів від берегової лінії розкинувся мініархіпелаг Скелі-кораблі (Елькен-кая) висотою від 7 до 12 метрів. На вигляд і за природними особливостями Опуцький масив зовсім не гармонує зі степовими рівнинними ландшафтами Керченського півострова. Це столова гора, схили якої розбиті на тераси, ускладнені уступами, крутими урвищами, кам’янистими осипищами, що визначають тут своєрідні умови існування рослин і тварин, більш властиві для гірського, аніж для рівнинного Криму.

Номер слайду 11

Мініархіпелаг Скелі-кораблі Елькен-кая

Номер слайду 12

Природний заповідник “Мис Мартьян” Природний заповідник розташований поблизу Ялти. Створений з метою збереження реліктових лісів з ялівцю високого, які в Україні зустрічаються лише на Південному березі Кримського півострова. Тут проходить північна межа ареалу зростання цього виду. На мису розташований заповідник Мис Мартьян, а також Нікітський ботанічний сад.

Номер слайду 13

Нікітський ботанічний сад - найкрасивіший парк України Нікітський ботанічний сад є одночасно найкрасивішим парком в Криму і науково-дослідною установою. Знаходиться він недалеко від Ялти, біля старого грецького села Нікіта, названого так на честь богині перемоги Ніки. У колекціях ботанічного саду, що займає аж 1000 гектарів, налічується близько 30 тисяч видів, сортів і гібридів рослин. Кожен рік понад 700 тисяч туристів приїжджали сюди з багатьох країн, щоб вивчати рослини або просто погуляти дивовижно красивими алеями саду, милуючись прекрасною різноманітністю флори. Нікітський сад підтримував широкі наукові зв'язки із кількома сотнями установ із 80 країн світу.

Номер слайду 14

Ялтинський гірсько-лісовий природний заповідник. Заповідник простягається вздовж узбережжя Чорного моря на 49 кілометрів. Заповідник здебільшого покриває гірські території над узбережжям, а в деяких місцях сягає берега моря.  Тут і пухнастодубові ліси з ділянками ялівцю високого та фісташки туполистої, ліси сосни кримської, сосни Коха (в районі Гурзуфа) у поєднанні з сосною звичайною і типові букові ліси, що займають вирівняні ділянки, а також реліктові ліси з ялівцю високого. На вершині яйли розкинулися специфічні лучні степи, які на крутих схилах змінюються угрупованнями чагарничків, а в карстових пониженнях – луками. Найвища точка – гора Ай-Петрі (1234 м).

Номер слайду 15

Фауна Криму Фауна Криму — унікальний комплекс тваринних організмів з високим рівнем ізоляції від інших географічно суміжних фаун Кавказу, Балкан та материкової частини України. Особливості фауни Характеризується високим рівнем ендемізму, поєднанням гірсько-лісових (найбільші зв'язки з Західним Кавказом) та рівнинно-степових (зв'язки з материковим Приазов'ям) фауністичних комплексів. У фауні Криму виявлено низку видів, поширення яких у Східній Європі обмежено тільки Кримом. Насамперед, це стосується низки південнобережних видів, як птахів, так і кажанів, комах тощо.

Номер слайду 16

Екологічні наслідки окупації Криму Росією У Криму знаходиться 7 з 19 природних заповідників України — найбільш цінної категорії природно-заповідного фонду. Після початку незаконної окупації Криму «влада» контролює на півострові 48 об’єктів природно-заповідного фонду України державного значення, 40 з яких після початку окупації були «понижені в статусі до регіонального значення». Як правило, такі «об’єкти регіонального значення» є надзвичайно вразливими та фактично не захищеними від зловживань з боку «влади», які, маючи «повноваження» змінювати межі території таких об’єктів для різних цілей, можуть призвести до знищення заповідних екосистем у корисливих цілях. Через окупантів Україна, крім втрати території й війни, вже отримала екологічну бомбу вповільненої дії.

Номер слайду 17

Висновок У Криму знаходиться 7 з 19 природних заповідників України. Особливістю фауни Криму є високий рівень ендемізму та поєднання гірничо-лісових та рівнинно-степових фауністичних комплексів. Україна отримала екологічну бомбу через тимчасову окупацію Криму Росією.

pptx
Додано
30 травня 2022
Переглядів
2501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку