Презентацыя "Година здоровёя"

Про матеріал
Фізика - це наука про природу, а людина - найкращий витвір природи. Пізнання світу неможливе без пізнання людини. На заняттях фізичні явища розглядаються в основному на неживих об’єктах. Однак дуже важливо знати, що причинно-наслідковий зв’язок явищ має загальний характер і що всі явища, які відбуваються в навколишньому світі, взаємозалежні. Людині життєво необхідні фізичні знання про живу природу і про себе
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Година здоров’я. Підготувала вчитель фізики Підлісненської філії «Олександрівського НВК №2»Охріменгко Надія Василівна

Номер слайду 2

Мета. Використовуючи знання учнів з фізики за курс 7 класу, показати їх застосування в повсякденній практиці; підготувати їх до вивчення курсу анатомії; систематизувати їхні знання про здоров’я людини; формувати практичні вміння і навички контролю за власним самопочуттям;познайомити з ідеями здорового образу життя; розвивати інтерес до вивчення фізики та в майбутньому – анатомії; розширити кругозір учнів. Обладнання: терези, прилад для вимірювання кров’яного тиску, силомір, секундомір, термометри, прилад для збирання крові, шпріци, піпетки, медицинські банки, фонендоскоп, таблиця по анатомії ( круг кровообігу)

Номер слайду 3

Хід проведення .1 Вступне слово вчителя. Фізика -наука про природу, а людина найкращий витвір природи. Пізнання світу неможливе без пізнання людини. На уроках закони фізики розглядаються в основному на неживих об'єктах. Однак дуже важливо, щоб в вас поступово складалися переконання в тому, що причинно-наслідковий зв'язок явищ має загальний характер і що, всі явища, що відбуваються в навколишньому світі, взаємозалежні. Школярам життєво необхідні фізичні знання про живу природу і про себе. Спостереження показують, що пізнання людини як об’єкта фізики підсилюють мотивацію навчання, розвиває інтерес до знань, сприяє глибокому засвоєнню фізичного матеріалу та всебічному розвиткові особистості учнів. Знання особливостей власного організму являється життєвою необхідністю і елементом загальної культури людини. А тому необхідно кожному із вас знати особливості свого організму. Сьогодні ми з вами познайомимося з параметрами , які необхідно контролювати кожній людині на протязі свого життя, згадаємо уже вивченні нами фізичні терміни, поняття, явища і прилади.2 Бесіда з учнями про фізіологічні параметри які людина повинна контролювати та прилади які для цього використовуються.

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Параметри Чим виміряти. Рістростомір або рулетка. Масатерези. Пульс. Тиск кровіТемпература. М’язова сила. Диханнягнучкістьсекундомірманометритермометридинамометри. Секундомір?????

Номер слайду 5

Давайте познайомимося з деякими характеристиками здоров’я. 1 «Фізика» людини:- густина крові людини 1050-1064 кг/куб мнормальний тиск крові: нижнє-70 мм рт ст верхнє-120 мм рт ст- маса крові яка вики дається серцем за хвилину 3,6 кг- робота серця при одному скороченні 1 Дж- нормальна температура тіла 36,7°Стемпература окремих ділянок тіла: лоб 33,4°С долоні рук 32,8°С підошви ніг 30,2°С

Номер слайду 6

2 Серцева діяльність. Кількість ударів серця у тварин:миші 700 ударів за хвилинукури 300-400кішка 280заєць 180корова 60-80слон 8-28людина 60-65 ударів за хвилину(доросла)дівчатка 91 (в 13 років)хлопчики 83діти до року 120-150, до 5 років – 100 ударів за хвилину Вперше кров’яний тиск виміряв Стефан Гелє в 1883 році. Він ввів трубку в артерію коня і побачив, що кров піднялася на 2 метри, тобто приблизно на 142 мм рт ст..

Номер слайду 7

В кінці ХІХ століття італійський лікар Ріва-Роччі запропонував яким чином можна виміряти тиск крові людини (прилад Ріва-Роччі)Серце аналогічно насосу , який має праву і ліву половини,з’єднанні клапанами. Об’єм перекачаної крові приблизно 5 л, повний оборот крові у підлітків відбувається за 18с, у дорослих за 20-28с. За добу кров обертається по тілу 1500-2000 разів.Із лівого шлуночка кров викидається під великим тиском в аорту і рухається по артеріям. По мірі віддалення від серця рух крові уповільнюється, в капілярах вона рухається спокійно. З кожним ударом серця кров попадає в капіляри. Вона збирається в венах і знову притягується серцем.( розповідь супроводжується демонстрацією таблиць і поршневого насосу)

Номер слайду 8

3 М’язова діяльність. Постійні вправи видовжують м’язи, привчають їх розтягуватися, маса м’язів збільшується, м’язи стають сильнішими. Самий найсильніший м’яз –челюсний. Найрухоміший- язиковий. Найпрацьовитіший- серцевий. В 11-12 років наступає час витягування , у дівчаток в 12-13 років, у хлопчиків в 15-16 років.

Номер слайду 9

4 Дихання. Доросла людина робить 16, а дитина 26 вдихів за хвилину, миша-2000, кінь-8, кит-0,5 вдохів. Життєва ємність легень в 13 років повинна бути у дівчаток 1,9 л, у Хлопчиків в середньому 2,9 л, у спортсменів більше на 1,5 л, у плавців може досягти 6,2 л. Один із тестів для перевірки життєвої ємкості легень-проба Штанге ( затримання дихання){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Видих. Вдихдівчатка 19, 8 сдівчатка 509,4 схлопчики 24 схлопчики 61 с.

Номер слайду 10

ІІІ А тепер перейдемо до практичних вимірювань Завдання виконуємо фронтально та індивідуально. Результати вимірювань записуємо та порівнюємо з розглянутими.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фронтальноіндивідуально. Вимірювання пульсу. М’язова сила. Затримування дихання. Артеріальний тискгнучкістьтемпература

Номер слайду 11

IV Перевірка домашнього завдання. Учні виконували по групах . Вони озвучують свої отримані результати. Тобто для їхнього класу середній ріст хлопчиків та дівчаток. А також середня маса хлопчиків. Дівчаток, учнів класу.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку