Презентація на тему: "Природні ресурси і умови Європи"

Про матеріал

Природні ресурси і умови Європи. Рельєф. Клімат. Природно-ресурсний потенціал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні умови і ресурси Європи

Номер слайду 2

План уроку. Природні умови Європи. Природно-ресурсний потенціал:2.1. Мінеральні ресурси.2.2. Водні ресурси.2.3. Земельні ресурси.2.4. Біологічні ресурси.2.5. Рекреаційні ресурси.

Номер слайду 3

Пригадайте!Чим різняться між собою поняття «природні умови» та «природні ресурси»? Якими бувають природні ресурси за належністю до компонентів природи та характером відновлення? Що таке ресурсозабезпеченість? Як її обчислюють для різних видів ресурсів?

Номер слайду 4

1. Природні умови Європи. Рельєф.переважно рівнинна гірська

Номер слайду 5

1. Природні умови Європи. Рельєф. Близько 60 % поверхні Європи розміщується на висоті менше 200 м та лише 6% - понад 1000 м.

Номер слайду 6

1. Природні умови Європи. Рельєф. Середньоєвропейська платформа Східноєвропейська платформа

Номер слайду 7

1. Природні умови Європи. Рельєф. Гори.ppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 8

1. Природні умови Європи. Рельєф Ісландії. Північно-Американська і Євразійська плити розходяться, утворюючи Серединно-атлантичний хребет. Робота з Інтернет-ресурсом Альдейярфосс (Ісландія)

Номер слайду 9

1. Природні умови Європи. Клімат.

Номер слайду 10

Які, на вашу думку, країни мають найсприятливіші природні умови для економічного розвитку та комфортного проживання людей?

Номер слайду 11

2. Природно-ресурсний потенціал. Природно-ресурсний потенціал – це сукупність наявних природних ресурсів певної території: світу, регіону, країни або її частини.

Номер слайду 12

2.1. Мінеральні ресурси.

Номер слайду 13

2.1. Мінеральні ресурси (нафта та газ).

Номер слайду 14

2.1. Мінеральні ресурси (вугілля). Кузбас

Номер слайду 15

2.1. Мінеральні ресурси (чорна руда).

Номер слайду 16

2.1. Мінеральні ресурси.

Номер слайду 17

2.2. Водні ресурси. Найбільші річки: Дунай, Волга,Дніпро, Рейн. Найбільша кількість озер у Північній Європі, на півночі Росії

Номер слайду 18

2.2. Водні ресурси. Найбільший гідроенергопотенціал мають річки Скандинавських гір (зокрема, у Норвегії сконцентровано 1/3 всього потенціалу гідроенергії Європи) та Альп.

Номер слайду 19

Переважна частина регіону багата на земельні ресурси. Найкращі в світі ґрунти – чорноземи – знаходяться на території України, півдні Росії, в Угорщині. Родючі бурі лісові ґрунти вкривають великі площі середньої частини Європи. На середземноморському узбережжі сформувалися багаті на поживні речовини коричневі ґрунти. Кислі дерново-підзолисті ґрунти знаходяться у середній частині Європи. Вони придатні для освоєння за умов інтенсивної меліорації. Тундрово-глеєві, що майже не використовуються у землеробстві, займають крайню північ регіону. 2.3. Земельні ресурси.

Номер слайду 20

2.3. Земельні ресурси. Польдери – відвойовані у моря за допомогою спеціально споруджених дамб та гребель ділянки. Супутниковий знімок одного з польдерів у Нідерландах (595,41 км2)

Номер слайду 21

Створення польдеру

Номер слайду 22

2.4. Біологічні ресурси. Лісом вкрито 44% території Європи. На одного європейця – 0,2 га лісових площ.

Номер слайду 23

2.4. Біологічні ресурси.

Номер слайду 24

2.5. Рекреаційні ресурси.

Номер слайду 25

2.5. Рекреаційні ресурси.

Номер слайду 26

Закріпи знання!Схарактеризуйте природні умови європейського регіону. Що таке природні ресурси та природно-ресурсний потенціал?Покажіть на карті основні райони видобування мінеральних ресурсів в Європі. Які необхідні обчислення для оцінювання забезпеченості окремих країн мінеральними ресурсами? Поясніть причини нерівномірного забезпечення регіону Європа різними видами мінеральної сировини.

pptx
Додано
20 вересня 2022
Переглядів
1458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку